• Укр
  • Рус

Як вибрати хобі, що підходять саме вам: ідеї

713
Додати
до обраних
Поділитися

Якщо ви ганяєте себе в нескінченному трикутнику «робота — будинок — родина», готуйтеся до емоційного вигорання. Людині обов’язково потрібно знайти собі справу, що приносить задоволення, розслабляє або дає енергію. Тож що таке хобі? Насамперед — це ресурс сил і відпочинку.

7 причин знайти собі хобі

Якщо ви глибше будете питати себе, що таке захоплення і яку користь воно вам приносить, ви зрозумієте: це гарний перемикач для думок. Терапія, що допомагає зануритися в себе та змусити працювати мозок краще. Позитивний вплив очевидний:

  1. Ви можете зняти стрес — із цим впораються і монотонні дії, і динамічні заняття.
  2. Відпочинете від роботи — можете змінити різновид діяльності і змусити мозок працювати в нових умовах.
  3. Реалізуєте себе або зможете просто краще осягнути внутрішній світ — захоплення часто змушує вас залишатися наодинці з думками й не боятися їх.
  4. Розвинете креативне мислення, покращите творчі навички.
  5. Збільшите кругозір — нові знання і навички забезпечені в будь-якому разі.
  6. Розвинете вміння зосереджуватися, концентруватися, разом із цим можете покращити пам’ять та уважність.
  7. Знайдете нові знайомства — часто хобі супроводжується курсами, чатами за інтересами й цікавими людьми.

Хобі — це не можливість втекти від проблем чи затягнути до свого щільного графіка ще декілька справ. Нове захоплення надає вам нові інструменти для особистісного розвитку.

Як хобі може впливати на кар’єру: про перспективи

Цікаві хобі додатково дають змогу розвивати ваші soft skiils. Згодом нові знання і навички можна реалізувати в роботі. Яку користь дають захоплення для вас, як для працівника:

  • збільшення впевненості в собі та своїх силах;
  • розвиток креативного мислення;
  • покращення навичок організації часу;
  • розвиток багатозадачності.

Залежно від того, які є хобі, розвиваються різні навички. Наприклад, читання знижує стрес, а спорт покращує вашу витримку. Роботодавцям важливо знайти людину, яка знає ази керування часом й активно використовує знання на практиці. А будь-яке захоплення, до якого ви повертаєтеся регулярно, покращує вашу здатність до самоорганізації.

Як вибрати хобі: 6 кроків

Цікаві заняття визначаються тим, який у вас характер, темперамент, тип нервової системи тощо. Алгоритм, як знайти собі хобі й захопитися ним:

  1. Подумайте, які напрями діяльності вам взагалі подобаються. Можете одразу виділити: це буде щось активне чи спокійне, потребує спілкування чи ні.
  2. Виділіть свої інтереси та навички. Врахуйте, чого хотіли б досягти та що вас цікавить.
  3. На основі попередніх двох пунктів складіть перелік занять, які викликають у вас зацікавленість.
  4. Дослідіть, що із цього є найпопулярнішим, або що можливо реалізувати з вашими вхідними умовами. Наприклад, запитайте колег чи друзів, пошукайте в соціальних мережах тощо.
  5. Дослідіть, чи все ви можете реалізувати. Вивчіть теоретичні матеріали щодо захоплення, оцініть, наскільки реально провернути вашу ідею, знайдіть перелік потрібних матеріалів тощо.
  6. Спробуйте нове заняття. Головне — не бійтеся виходити із зони комфорту, здобувати абсолютно нові навички.

Відкрити нове хобі — доволі складно. Важливо не боятися, а використовувати метод спроб і помилок. Це в будь-якому разі надасть вам цікавий та корисний досвід.

32 ідеї для хобі

Щоби полегшити вам пошуки, ми зібрали кращі ідеї, що допоможуть розвиватися та покращувати свої навички. Тож які можуть бути хобі й що для них потрібно?

Творчість своїми руками

Ручна робота передбачає різні хобі, які згодом можна монетизувати. Рукоділля розвиває моторику, покращує креативні навички, вашу фантазію. Корисні ідеї:

  1. Вишивання — можна вишивати нитками пейзажі, ікони, квіти, а можна створювати унікальні візерунки на одязі. Якщо ви хочете закодувати слово на сорочці, можете це зробити за допомогою вишивки.
  2. В’язання — тут теж немає обмежень. Ви можете створювати м’які іграшки, одяг або тепленькі пледи. Знадобляться нитки, спиці чи гачок.
  3. Бісероплетіння — справжнє поле для фантазії. З бісеру ви можете робити іграшки, прикраси для дому, прикраси для себе. Зараз особливо популярні гердани й силянки ручної роботи.
  4. Скрапбукінг — декорування блокнотів, фотоальбомів. Матеріалів тут потрібно багато: стрічки, папір, трафарети тощо.
  5. Аміґурумі — окремий різновид в’язання, що прийшов зі Сходу, передбачає створення маленьких тваринок нитками, іноді в’яжуть навіть людей. Треба придбати нитки й гачок.

Поки ви зайняті виробом, можете зануритися в себе або «відключити» мозок. За бажанням можете поєднувати це захоплення з іншим методом розвитку: подивитися цікаві інтерв’ю, документальний фільм чи послухати подкаст стосовно фінансової грамотності.

Спорт

Виснажливий бодибілдинг, азартний біатлон або стретчинг можуть стати вашими захопленнями. Фізична активність позитивно впливає на здоров’я. А якщо ви полюбите цю справу та зробите її регулярною, тоді й підтягнута фігура вам гарантована.

Ідеї для спортивних хобі:

  1. Теніс — заняття для тих, хто хоче покращити координацію, увагу та зробити вестибулярний апарт витривалішим. Потрібні будуть тенісна ракетка, м’ячик, зручні кросівки та бажання вигравати.
  2. Фітнес — тренування, що зміцнюють фізичну форму, впливають на здоров’я та можуть покращити настрій. Знадобляться вам спортивний одяг, комфортне взуття і абонемент до зали.
  3. Спортивний більярд — одночасно інтелектуальна та спортивна гра, яка розвиває максимум ваших здібностей. Купувати одразу кий, шари та сам стіл не треба, спробуйте пограти в інших місцях, щоб визначитися, чи підходить це вам.
  4. Йога — медитація та спеціальні пози розв’язують багато проблем вашого здоров’я, допомагають заспокоїтися та підтягнути фігуру. Потрібні каримат і зручний одяг.
  5. Скелелазіння — спорт для тих, хто не боїться висоти чи хоче побороти страх. Пропрацьовуються всі групи м’язів, навіть глибоких, збільшується сила, покращується витривалість. Потрібні страхування, відповідне взуття тощо.
  6. Плавання — спорт, що спалює більше калорій, ніж інші види фізичних вправ, збільшує споживання кисню. Потрібні спортивний купальник, шапочка та засоби, що змивають хлорку з тіла.

Якщо ви не бажаєте кожного разу ходити до спеціальних клубів чи закладів, аби пограти, можете придбати повноцінний більярд та інше устаткування для занять на OLX. Усе інше приладдя для спортивного хобі можете також знайти з-поміж пропонувань на сайті.

Кулінарія

Робота руками на кухні може приносити задоволення. Часто кулінарія може об’єднувати вас із коханими. А якщо ви знайшли рецепт англійською чи французькою, то є ще можливість покращити свої знання іноземних мов.

Яке може бути хобі в кулінарії:

  1. Приготування тортів — справжнє мистецтво, де можна отримати насолоду від процесу та смаку солодощів. Проте коштує все обладнання доволі дорого, адже потрібні ваги, шпателі, кондитерський мішок, міксер тощо.
  2. Карвінг — створення унікальних композицій з овочів та фруктів, різновид художнього різьблення. Усього потрібно гострий ніж та лезо, щоб вивести навички декорування на новий рівень.
  3. Виготовлення снеків — сушіння їжі за спеціальними техніками дає змогу зберегти багато корисних властивостей продукту. Це якісний перекус, який готується легко за допомогою дегідратора або духової шафи.
  4. Молекулярна кухня — якщо ви не хочете простих рецептів, можете експериментувати. Замість каструлі тут центрифуга, а замість стандартних приправ — агар-агар. Обладнання коштує дорого, але починати можна з малого.
  5. Барна культура — цей напрям передбачає і дегустації, і вміння змішувати інгредієнти, і цілі шоу з вогнем і жонглюванням. Потрібні будуть самі інгредієнти, шейкер та посуд.

Тут види хобі нескінченні. Можете вивчати вина, можете розмальовувати пряники тощо. Варіантів безліч, і в кожному з них ви можете знайти себе.

Музика

У музичній галузі що завгодно може стати вашим захопленням. Навіть знання пісень вашого улюбленого гурту можна зробити корисним. Часто співаки використовують нетипові порівняння, посилаються в текстах на міфологію та історію. Так ви збільшуєте свої знання.

Варіанти для хобі:

  1. Вокал — навчитися співати, поставити голос і проводити спеціальні вправи. Це ще й корисно для горла та місцевого імунітету.
  2. Гра на ударних інструментах — гра на барабанах перетворюється не тільки на цікаве заняття, а ще й покращує емоційну гармонію, допомагає подолати стрес.
  3. Аранжування — обробка музики здатна повністю змінити композицію. Якщо у вас є бажання розвиватися, слух і відчуття ритму, ви можете завантажувати програми на комп’ютер і працювати.
  4. Гра на струнних інструментах — такі інструменти можуть прокачати вашу багатозадачність, покращити слух і тримати ритм.
  5. Гра на губній гармошці — нетиповий спосіб познайомитися з музикою, однак він здатен розслабляти, покращувати емоційний стан гравця.
  6. Написання пісень — варіант для тих, хто гарно відчуває ритм і розуміється на звучанні. Ви можете писати текст і музику.

Для свого хобі придбати ударні інструменти або інше музичне обладнання можна на OLX. На початку надавайте перевагу недорогим інструментам, щоб зрозуміти, чи підходить таке заняття вам. Можна навіть спочатку піти на курси, де вас познайомлять з інструментами. А якщо вам це сподобається, переходьте на власне музичне обладнання.

Мистецтво

Сучасні хобі часто спираються на мистецтво та культурологію. Це допомагає вам розвивати креативність, покращувати візуальне сприйняття світу, спостерігати за світом через художню діяльність. Які є види хобі в цьому напрямі:

  1. Малювання — звичайні ескізи олівцем, нетипові абстракції фарбами чи навіть векторна графіка підійдуть для тих, хто захоплюється творчістю. Знадобляться інструменти й матеріали, що загалом коштують недорого.
  2. Ебру — специфічна техніка малювання, що залучає фарби й водну основу. Малюнок виходить розмитим та наче «у хмарах».
  3. Акторська майстерність — якщо ви давно розгледіли в собі талант голлівудської зірки, можете пройти курси дикції та акторської гри. Можна для початку знайти спеціальні курси.
  4. Написання фанфіків — можете спробувати себе в літературі та самвидаві. Якщо в голові давно засіла цікава думка, реалізовуйте її.
  5. Фотографія — спочатку можна проводити експерименти навіть зі своїм телефоном, вивчаючи теорію кадру та використовуючи її на практиці.

Так ви розвиваєте свої навички спостереження та аналізу. Будь-яка життєва ситуація чи поведінка людей можуть лягти в основу вашої творчої діяльності: малюнку чи новели.

Ще 5 цікавих ідей

Якщо з попередніх ідей нічого цікавого ви не змогли знайти й досі стоїть питання, яке ваше хобі, пропонуємо ще додаткові варіанти:

  1. Читання книг — це хобі знижує тривожність, розвиває словниковий запас. А самі книги можете знайти в різних жанрах: від історичної прози до сучасної поезії.
  2. Риболовля — процес, який порівнюють із медитацією. Можете просто отримувати задоволення від відпочинку на природі. Знадобляться вам вудка, гачки й інше знаряддя.
  3. Кінематограф — перегляд фільмів, написання рецензій та знайомство зі світом кіно може стати вам цікавим. Треба мати тільки вільний час і підписку на стрімінговому сервісі.
  4. Складні квести — якщо ви полюбляєте екстрим і напружувати мозок, тоді для вас є надскладні й цікаві розваги в лабіринтах квестів. До того ж це цікава ідея, як проводити час із близькими.
  5. Пішохідний туризм — вивчення місцевості, свіже повітря і відчуття легкої втоми в ногах ідеально доповнять ваші вихідні. Знадобляться зручне взуття та рюкзак.

Варіантів для захоплення — море. Вам потрібно тільки не боятися починати нову справу та насолоджуватися отриманим досвідом.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.