• Укр
  • Рус

Комбайнер: особливості професії та її актуальність у 2023 році

1835
Додати
до обраних
Поділитися

Комбайнер — це людина, яка працює із зернозбиральною машиною та за допомогою неї обробляє поля. Ця професія серед тих, що мають найбільший попит в Україні. У цій статті розповідаємо, що має вміти комбайнер та як ним стати.

Що має знати комбайнер

Щоби правильно виконувати свої обов’язки, комбайнер має володіти досить широкими навичками та знаннями. Від нього очікують точної координації рухів, високого рівня стійкості та уваги, а також хорошої зорової пам’яті.

Робота комбайнера потребує розуміння того, як вирощуються сільськогосподарські культури. Знання агрономії дасть змогу дотримуватися правил збирання та знизить ризик помилки під час жнив.

Для роботи з комбайном потрібно вміти правильно ним керувати, знати як зберігати стабільну швидкість та здійснювати маневри на полі. Для пересування дорогами загального користування потрібно знати правила дорожнього руху.

Окрім цього комбайнеру важливо знати будову машини, вміти виявити та усунути несправність у її роботі. Більшість сучасних агрегатів автоматизовано, тому комбайнер також має вміти працювати з навігаційними системами, моніторингом та іншим програмним забезпеченням.

Що входить до обов’язків комбайнера

Обов’язки комбайнера не обмежуються керуванням машини. Серед того, що робить комбайнер:

  • Підготовка комбайна до роботи — комбайнер перевіряє стан агрегата, за потреби змащує його та причіпні пристрої, заправляє пальним та ставить план робіт.
  • Керування рухом агрегата — комбайнер стежить за правильністю руху машини. Під час культивації та прополювання швидкість та напрямок руху має збігатися з міжряддям, під час оранки — з борозною, а під час сівби — зі слідом маркера. Окрім цього комбайнер мусить стежити за станом поля та землі.
  • Виявлення та усунення раптових несправностей — для таких випадків у кабіні з комбайнером може перебувати помічник. Проте водій має вчасно виявити несправність, щоб уникнути значного пошкодження агрегату та зерна.
  • Очищення зерна — комбайнер здійснює налаштування агрегата у такий спосіб, щоб забезпечити максимальну якість зерна. Коли закінчена робота, механізатор комбайнер очищує зерно від таких небажаних матеріалів як бур’яни, солома чи пил.
  • Ремонт сільськогосподарських машин — оскільки комбайнер це сезонна робота, в періоди між жнивами фахівець може проводити ремонт сільськогосподарських машин та причіпних пристроїв.

Робочий день комбайнера розпочинається о 6 ранку, а в деяких випадках навіть до світанку, та може тривати 15 і більше годин на добу. На тривалість робочого дня передусім впливає погода, оскільки під час дощу не дозволяється збирати зерно.

Загалом, із розвитком технологій професія комбайнер поступово переходить від машиніста-техніка до оператора-наглядача, який підтримує належну роботу агрегата.

Як стати комбайнером

Опанувати фах комбайнера можна в СПТУ або аграрному коледжі. Програма передбачає вивчення сільськогосподарських культур, правил їхнього посіву та збору зерна, ознайомлення з будовою та принципом роботи комбайнів різних моделей, а також проходження основ інформатики для роботи з програмним забезпеченням. У літній період студенти проходять практику в полі, де мають можливість попрацювати з технікою. У середньому навчання триває 3 роки.

Окрім цього, деякі дистриб’ютори сільськогосподарської техніки проводять власні навчальні курси для комбайнерів. Вони коротші, ніж у навчальних закладах, проте здійснюються лише на фірмовій техніці компанії.

Які категорії прав потрібні комбайнеру

Для більшості зернозбиральних комбайнів достатньо категорії B1. Для кормозбиральних машин може знадобитися категорія B2, а для самохідних машин, що збирають коренеплоди, картоплю, овочі, фрукти та ягоди знадобиться категорія B3.

Здобути права можна, пройшовши навчання в професійно-технічному освітньому закладі або на спеціалізованих курсах, та склавши екзамен у Держпродспоживслужбі. У середньому навчання триває 1,5 місяця. Екзамен складається з перевірки знань ПДР, теоретичної та практичної частин.

Який попит на професію комбайнера в Україні

На сьогодні на OLX можна знайти 82 вакансії комбайнера. Те, скільки заробляє комбайнер, залежить від напрацьованих годин, кількості зібраного врожаю та регіону роботи. У середньому по Україні зарплатня комбайнера складає 50 тис. грн на місяць. Зарплатня комбайнера за гектар — близько 250 грн.

Україна — це аграрна країна, лише за минулий рік було експортовано 32 млн 199 тис. тонн зернових та зернобобових культур. Тому очевидно, що потреба в професійних комбайнерах є і буде в майбутньому.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.