• Укр
  • Рус

Кухар кондитер: особливості професії

400
Додати
до обраних
Поділитися

Кухар кондитер — це фахівець, який готує різні солодощі: торти, тістечка, цукерки, морозиво тощо. Він може працювати як у звичайних їдальнях чи кафе, так і досягти справжнього професійного успіху, створивши власний кондитерський бренд та виготовляючи торти на замовлення, десерти на урочисті події. Кондитер — професія людини, яка дарує людям відчуття задоволення, адже наукою доведено, що вживання солодких страв підвищує кількість ендорфінів — «гормонів щастя», а також активізує роботу мозку. Розповідаємо в цьому матеріалі, хто такий кондитер та як опанувати цю професію.

Чим займається кухар кондитер

Кондитер — це фахівець, який має багато чого вміти та постійно вдосконалювати свої навички. В обов’язки кухаря кондитера входить:

  • визначати якість продуктів і знати терміни та умови їхнього зберігання;
  • розумітися на хімічному складі, біологічній цінності та калорійності продуктів;
  • швидко готувати та вміти користуватися професійним кухонним обладнанням — піччю, тістомісом, кухонним комбайном, мікрохвильовкою;
  • красиво оформляти вироби, використовуючи спеціальні інгредієнти (мастику, барвники, цукрову пудру, помадку, марципан) та спеціальні пристрої (кондитерські мішки, трафарети, стеки, плунжери, шпателі).

Рухаючись кар’єрною драбиною, можна піднятися до посади шефа-кондитера. На цьому етапі необхідно брати на себе ще й адміністративно-управлінські функції, такі як:

  • набір та навчання команди кухарів-кондитерів;
  • складання та оновлення меню;
  • ведення обліку за витратою продуктів;
  • складання технологічних карт страв.

Професійний успіх кондитера багато в чому залежить від його вміння імпровізувати та створювати незвичайні десерти.

Такі фахівці високо цінуються на ринку праці, вони часто організовують власний бізнес, беруть участь у кулінарних телевізійних передачах, публікуються в журналах, проводять майстер-класи та ведуть блоги.

Що потрібно знати про роботу кухаря

Приготування більшості страв засновується на хімічних та біологічних процесах. Тож кухарю кондитеру знадобляться знання з біології та хімії. Ці дисципліни також лежать в основі технологій приготування кондитерських виробів, гігієни та санітарії, товарознавства. Кондитер, так само як і кухар, має розбиратися, яким має бути продукт на смак, за кольором та запахом, на дотик.

Про роботу кухаря можна дізнатися зі статті «Професія кухар».

Професія кухар кондитер передбачає:

  • досконале знання рецептури солодощів;
  • обізнаність щодо термінів та умов зберігання продуктів;
  • застосування відповідних до рецептури методів та способів приготування страв;
  • дотримання правил реалізації готової продукції;
  • знання правил експлуатації обладнання.

Досконале знання всіх тонкощів приготування солодощів, практика та вдосконалення — основні аспекти, які визначають, наскільки професійним є спеціаліст.

Які здібності необхідні для кухаря кондитера

Професія кондитер підійде тим, хто любить готувати та має певні особисті якості. Щоб стати кухарем кондитером, необхідно:

  • мати відмінний смак та багату фантазію, бути схильним до творчої діяльності та імпровізації;
  • вміти виміряти кількість продуктів на око;
  • професія кухар кондитер пов’язана зі значними фізичними навантаженнями, тому важливо бути витривалим і не мати обмежень за здоров’ям;
  • бути комунікабельним, вміти працювати в команді та оперативно знаходити вихід із конфліктних ситуацій;
  • мати розвинені нюх, тактильну пам’ять, дрібну моторику рук;
  • вміти працювати в режимі багатозадачності.

Тим, хто хоче просувати свою марку, важливо також мати базові знання з маркетингу, вміти проводити презентацію своєї продукції.

Які є особливості роботи кондитером

Робота кухар кондитер має певні переваги, серед яких можна виділити:

  • можливість самореалізації в створенні солодощів;
  • кар’єрний ріст — талановиті кондитери можуть стати справжніми зірками як у своїй країні, так і в усьому світі;
  • перспективи отримання високих прибутків, які залежать від майстерності фахівця;
  • можливість організувати свою справу.

Фахівцем високого рівня може стати справжній фанат своєї справи, для якого не стануть перешкодою деякі недоліки професії. До мінусів роботи можна віднести:

  • постійне перебування в приміщенні з високою температурою;
  • значні фізичні навантаження;
  • ризик набрати зайві кілограми;
  • можливість розвитку професійних захворювань — астми, алергії, варикозу.

Кожна робота потребує натхнення та професіоналізму. У поєднанні цих складників народжуються справжні шедеври, що приносять задоволення як самому автору, так і любителям поласувати смачненьким.

Де можна вчитися на кондитера

Вивчитися на кондитера можна, вступивши в коледж харчових технологій. Такі заклади є не лише в столиці та обласних центрах, а й у невеликих містах. Під час навчання майбутні спеціалісти проходять практику на підприємствах, куди вони згодом можуть працевлаштуватися.

Крім коледжів, навчання на кондитера можна пройти на курсах. Вони проводяться в навчальних центрах на комерційній основі. Кухар кондитер навчання може продовжити у ВНЗ, що дасть йому змогу претендувати на кращу посаду та вищий заробіток.

Розвиватись, поглиблювати свої знання, навички та стати справжнім професіоналом кондитеру допоможе проходження різноманітних тренінгів та майстер-класів. Хороший кондитер навчання ніколи не зупиняє. Він регулярно підвищує свою кваліфікацію, засвоює новітні технології, розширює арсенал методів та технік у кондитерській справі.

Як знайти роботу

Попит на професію кондитера є завжди. На фабриках чи в супермаркетах процес приготування кондитерських виробів більш стандартизовано — тут місця для творчості дуже мало. Але для початківців — це хороша платформа для практики та набуття досвіду. Якщо кондитер хоче реалізуватись як спеціаліст високої кухні, тоді варто орієнтуватися на роботу в ресторані.

Під час навчання та практики кухарю кондитеру варто збирати портфоліо. Воно стане в пригоді під час складання резюме. На OLX портфоліо можна додати до свого профілю кандидата (зробити його можна за цим прикладом).

Потрібно бути готовим, що під час співбесіди роботодавець може влаштувати тест на профпридатність. У цьому випадку необхідно буде продемонструвати свою готовність куховарити за будь-яких обставин.

Який попит є на професію кондитера та скільки він заробляє

Оскільки кондитерська галузь постійно розвивається і має попит серед населення, то й кухарі кондитери потрібні як у великих містах, так і в менших населених пунктах. Залежно від місця розташування та популярності підприємства, попит на кондитерів може бути різним. Однак висококваліфіковані та талановиті кондитери, які пропонують унікальні та якісні вироби, завжди можуть розраховувати на високий попит своїх послуг.

Рівень заробітної платні залежить від розряду спеціаліста, його майстерності, місця працевлаштування та регіону. У середньому початковий рівень заробітної платні кондитера може становити приблизно 10 000 гривень на місяць. За наявності більшого досвіду та навичок, заробітна платня може зростати до 15 000–25 000 гривень на місяць.

Однак висококваліфіковані та досвідчені кондитери можуть заробляти значно більше. Тут грає роль репутація, яку має кондитер у професійних колах.

Варто зазначити, що чим вище розряд спеціаліста та посада, тим більше він бере участь у розв’язанні питань, які не пов’язані безпосередньо з приготуванням. Шеф-кондитер може займатися питаннями кадрів, вести перемовини з постачальниками продуктів, відповідати за матеріальний, фінансовий облік та навіть бути учасником розробки концепції закладу.

Сьогодні усвідомлення людьми важливості здорового харчування, смакових характеристик, харчової цінності та зовнішнього вигляду страв сприяє збільшенню попиту на професію кондитера. Попри складність, робота кондитера дає можливість самореалізуватися та проявити свою творчість, креативність.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.