• Укр
  • Рус

Що варто знати про сезонну алергію: поради від лікарки

149
Додати
до обраних
Поділитися

Зустрінемо квітуче літо розмовами про алергію! А ви знали, що сезонна алергія, або поліноз, — доволі поширена проблема у всьому світі? Це імунна реакція організму на пилок рослин, пил, плісняві гриби тощо. І щороку кількість людей із симптомами полінозу збільшується, тому наприкінці червня — на початку липня Всесвітня організація алергії (WAO) оголосила Всесвітній тиждень алергії з метою підвищення обізнаності про алергічні захворювання та усвідомлення їхніх наслідків.

Поради від лікарки: як впоратися із сезонною алергією

Можна скористатися антигістамінними препаратами, щоб усунути симптоми алергії, але причини цим рішенням ви не торкаєтеся. Щобільше, ви можете приймати невідповідні ліки, побічні ефекти від яких тільки підсилять алергію. Щоб отримати правильний діагноз і розпочати лікування, насамперед потрібно пройти обстеження в алерголога. Як то кажуть, «самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я» — і це правда, тому не займайтеся цим самостійно, а звертайтеся до спеціалістів.

Юлія Чумак

Ми запитали у лікарки-терапевтки, алергологині Юлії Чумак про загальні симптоми і те, як полегшити собі життя із сезонною алергією до початку лікування.

— Коли розпочинається сезон алергії, та що її викликає?

— Бути напоготові варто уже з кінця березня і аж до серпня, адже рослини розквітають одна за одною. У березні та квітні починають цвісти вільха, верба та ліщина. Із середини травня до середини червня відбувається запилення у хвойних дерев. У червні та наприкінці липня — у подорожника і злакових трав (їжаки, вівсяниці, жита, тонконога та ін.). Наприкінці червня — на початку липня зацвітає липа. Із серпня до вересня — бур’яни, такі як полин, амброзія, лобода.

Сезонна алергія

Проте восени це все не закінчується, а продовжується цвітінням бур’янів та злакових трав. Спровокувати алергічну реакцію можуть також пил і плісняві гриби.

— Що є симптомами алергії? Як можна ідентифікувати, що у тебе саме алергія?

— Часто симптоми сезонної алергії плутають зі звичайною застудою. Саме тому необхідно чітко розуміти, які симптоми має кожна з них. Отже, алергія супроводжується:

  • нападами чхання;
  • свербінням в очах, носі та навіть вухах;
  • кашлем.

Під час алергії можливі також рясні виділення з носа — алергічний риніт. Очі при цьому набрякають, сльозяться і червоніють. Якщо є хоча б одна з цих ознак, необхідно звернутися до лікаря та в жодному разі не займатися самолікуванням.

Симптоми

— Як полегшити перебіг алергії?

— Є декілька способів полегшити симптоми полінозу. Найбільш радикальний та ефективний із них — тимчасова зміна кліматичної зони. Якщо такої можливості немає, варто дотримуватися таких рекомендацій алерголога:

  1. Носити захисну маску під час прогулянки на свіжому повітрі. Це частково полегшить ваші симптоми, позаяк зменшить потрапляння часточок пилу під час дихання. Відвідайте розділ «Краса та здоров’я» і подбайте про свій захист від пилу.
  2. Уникати виїздів у ліс, у сільську місцевість, на дачу чи пікнік, де ростуть квітучі рослини.
  3. Тримати вікна зачиненими у приміщеннях та в автомобілі, бо пил накопичується зі швидкістю світла.
  4. Щодня робити вологе прибирання всюди, де ви плануєте проводити свій час. Будь-які засоби для очищення вашого простору знайдуться на OLX у розділі «Будівництво, ремонт та прибирання».
  5. Після повернення додому з вулиці потрібно обов’язково приймати душ, промивати очі та ніс, полоскати горло та змінювати одяг.

Якщо у вас алергія на пилок бур’янів, тоді доведеться виключити з раціону мед, алкоголь, а особливо вермути, бальзами, абсенти та спиртне, у якому може бути полин. А також:

Алергія сезонна

Трішки статистики та (не)радісних новин

Відповідно до статистики Центру клінічної медицини у Чикаго, якщо в одного із батьків є алергія, то у дитини ризик розвитку алергічної реакції становить близько 30%. У разі, якщо обоє батьків мають схильність до алергії, ризик зростає до 60%. Однак це не означає, що діти батьків, у яких ніколи не було алергії, будуть повністю захищеними від цього захворювання. Алергія може з’явитися у будь-якому віці.

Байдужість до симптомів може спричинити погіршення стану. Астма й алергія можуть бути одночасно. За даними WAO, бронхіальна астма спостерігається у 38% пацієнтів із алергічним ринітом. А чхання, свербіння в носі та нежить — у майже 85% пацієнтів, які мають астму.

Алергія негативно впливає на якість вашого життя: відсутність здорового сну, можливість концентруватися, соціальне життя та спорт. Вчасне звернення до лікаря іноді може зберегти ваше життя та соціальну спроможність. Тож не жартуйте з будь-якими симптомами, а з сезонною алергією і поготів! Більше порад, які покращать та полегшать ваше життя у будь-якій ситуації, шукайте у блозі OLX.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …