• Укр
  • Рус

Просто і чисто: нові технології та засоби для виведення плям

151
Додати
до обраних
Поділитися

Збереження одягу чистим — важлива складова турботи про особисту гігієну та зовнішній вигляд. Проте плями на одязі можуть виникати у найнесподіваніших ситуаціях, і деякі забруднення видаляти значно складніше від інших. Наприклад, плями від крові, трави та вина містять органічні речовини, які можуть вбиратися у тканину. Та, зробивши все правильно, ви зможете успішно впоратися і з ними!

Швидко та доступно

Для початку розглянемо способи боротьби із плямами від трави, крові чи вина, які не потребують придбання дорогих очисних засобів або хімчистки. Перша і найважливіша дія при видаленні подібних плям – оперативне замочування одягу в холодній воді. Це запобігає застиганню білка та зменшує вбирання плями у тканину. Гаряча ж вода, навпаки, сприяє закріпленню бруду.

Нові технології та засоби для виведення плям

Промокніть пляму холодною водою і залиште на декілька хвилин. Після замочування нанесіть на неї невелику кількість рідкого мила (краще білого або дитячого) і обережно потріть м’якою тканиною або м’якою зубною щіткою. Мило допомагає зруйнувати структуру білка та полегшує видалення забруднення. Його можна замінити і м’яким відбілювачем, додати у воду та залишити одяг у цьому розчині на 15–30 хвилин.

До речі, не використовуйте для сушіння речей сушарки із теплим повітрям — краще залишити одяг висихати на відкритому повітрі.

Якщо пляма від крові або трави все ж залишилася, можна спробувати доступні хімічні реагенти. Наприклад, суміш лимонного соку та солі є доволі ефективною для видалення плям від крові. Нанесіть невелику кількість суміші на пляму, залиште на деякий час, а тоді виперіть звичним чином.

Непогано працює і звичайна харчова сода. Можна створити пасту, змішавши її з невеликою кількістю води, та нанести на пляму. Після декількох хвилин місце обробки потрібно промити холодною водою, а потім випрати.

Складні ситуації

Якщо зазначеними способами плями вивести не вдалося, то варто скористатися кисневими засобами для відбілювання. Активний кисень проникає у волокна, розщеплює забруднення і дбайливо виводить їх без шкоди для тканини та яскравості кольору.

Кисневі засоби для відбілювання

Найдешевшим варіантом буде використання звичайного перекису водню. Він непогано справляється із плямами від вина, крові, трави та кави. Нанесіть невелику кількість розчину на місце забруднення і залиште на 10 хвилин. Потім змийте холодною водою.

Якщо ж говорити про популярних виробників засобів для видалення плям з активним киснем, то варто згадати перелічені нижче.

Vanish Oxi Action. Крім активного кисню, він також містить спеціальні компоненти, які ефективно видаляють плями.

Dr. Beckmann. Компанія пропонує різноманітну продукцію для видалення плям, зокрема і кисневі відбілювачі.

OxiClean. Ще один популярний бренд кисневих засобів для відбілювання, які можна придбати в Україні. Вони випускаються у різних форматах: і в рідині, і у порошку.

«БОС Плюс». Це засіб українського виробництва. Він став популярним серед українських домогосподарок/-ів завдяки доступній ціні та ефективній боротьбі з плямами. Найчастіше продається у порошковому вигляді, але існує також і гелевий варіант.

Зверніть увагу, що, використовуючи кисневі засоби для відбілювання, завжди слід перевіряти реакцію на невеликій ділянці тканини перед нанесенням на всю площу плями. Деякі матеріали можуть бути чутливими до кисневих відбілювачів.

Правильний догляд за одягом: від прання до зберігання

Вам можуть сподобатися й ензимні засоби для виведення плям, які містять натуральні ферменти, що розкладають бруд природного походження. В Україні знайдете такі популярні бренди, як Biozet Attack, Ecover Stain Remover тощо. Вони не завжди справляються зі своїми завданнями на відмінно, але є екологічно чистими та безпечними для людей і тварин.

Новинки на ринку — оптичні відбілювачі — мають у своєму складі спеціальні світловідбивальні елементи. Вони осідають на тканину і під яскравим сонячним промінням набувають світло-блакитного кольору. Це створює ефект яскраво-білої речі. На жаль, такі засоби лише маскують плями, але не видаляють їх. Водночас вони стануть у пригоді, якщо делікатні речі, які можна легко пошкодити під час прання, вже втратили свою первинну білизну.

Засоби для видалення плям на OLX

Усі ці та інші засоби можна придбати за найкращою ціною на сайті оголошень OLX. Найдоступнішими будуть кисневі очисні засоби від українських виробників. Ціна за них зазвичай не перевищує 100 грн. Якщо ж говорити про аналоги від іноземних компаній, то їхня вартість варіюється від 200 до 300 грн. Найдорожчими є ензимні та світловідбивальні засоби, які, окрім того, доволі рідко з’являються серед оголошень.

Видалення плям від крові та трави іноді може бути справжнім викликом, але за допомогою правильних методів та засобів ви зможете успішно очистити свій одяг і зробити його свіжим та акуратним. Важливо пам’ятати, що ефективність методів видалення плям може залежати і від типу тканини чи ступеня забруднення. Тож, якщо ви не впевнені у своїх навичках видалення плям або маєте справу з цінним чи делікатним одягом, краще звернутися до професійної хімчистки.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …