• Укр
  • Рус

Користь скандинавської ходьби

116
Додати
до обраних
Поділитися

Регулярна фізична активність може зробити дива з вашим тілом та здоров’ям. Завдяки регулярному руху можна запобігти діабету, остеопорозу, хворобам серцево-судинної системи. Також фізична активність — це ключова умова для підтримання здорової ваги тіла. Тому радимо звернути увагу на скандинавську ходьбу: у цього виду спорту майже немає протипоказань, а користь від скандинавської ходьби для здоров’я — величезна.

Історія скандинавської ходи

Скандинавська хода (нордична) — це різновид кардіо тренувань, що використовують техніку ходьби з використанням палиць, що схожі на лижні. Цей вид спорту виник завдяки фінським лижникам, що в безсніжні періоди не використовували лижі, але лишили лижні палиці — це допомагало навантажувати руки і все тіло, тобто підтримувати себе у формі протягом усього року. Уже понад 90 років скандинавська ходьба допомагає і молодим, і літнім спортсменам досягати неабияких результатів.

Техніки скандинавської ходьби

Якщо ви вирішили зайнятися цим видом спорту, можете вибирати для себе різні напрями, адже це може бути скандинавська хода для схуднення, для підтримання здоров’я на належному рівні або для досягнення значних спортивних результатів.

Любительська ходьба

Палки для скандинавської ходьби | Блог OLX Якщо ви полюбляєте довгі прогулянки на свіжому повітрі, тоді радимо вам опанувати любительську нордичну ходу, адже вона безпечніша й корисніша за звичайну тривалу ходьбу. Просто отримуйте задоволення та не замислюйтесь над підрахунком калорій та кроків.

Спортивна ходьба

Якщо ви маєте конкретну мету, наприклад, покращити свою витривалість або підтягнути тіло, тоді розгляньте напрям спортивної ходьби. У цьому разі дуже важливо звертати увагу на такі аспекти, як:

  • навантаження;
  • харчування;
  • зміна локацій;
  • точний графік тренувань;
  • прогрес.

Спортивна хода виховує самомотивацію, адже досягти гарних результатів можливо лише за умови вміння себе дисциплінувати.

Лікувальна ходьба

Нордичну ходьбу зазвичай призначають лікарі для пацієнтів, що мали хвороби, травми чи ушкодження суглобів. Також ці кардіо тренування вибирають для себе травмовані спортсмени під час реабілітації, вони допомагають достатньо швидко відновитися. Відома користь скандинавської ходьби для людей, що мають серцево-судинні захворювання. Варто зауважити, що заняття мають проходити під наглядом інструктора, також обов’язковою є розминка — вона допоможе розігріти м’язи і зв’язки, зменшити ризик травмування.

Скандинавська хода: користь

Звичайна ходьба залучає 70% м’язів, а її нордичний різновид — 90%. Але це ще не все, чим корисна скандинавська ходьба. Серед переваг тренувань із палицями можна назвати:

  • зменшення ваги;
  • прискорення метаболізму;
  • підвищення витривалості;
  • покращення психоемоційного стану;
  • зміцнення імунітету;
  • нормалізацію артеріального тиску;
  • тренування почуття балансу;
  • швидку реабілітацію після травм.

Користь ходьби на свіжому повітрі також полягає в збагаченні організму киснем та в розширенні адаптаційних резервів вашого тіла.

Як почати займатися нордичною ходьбою?

Щоби почати займатися таким видом спорту, рекомендується пройти пробні заняття у кваліфікованого інструктора, що ознайомить вас із правильною технікою. Неправильне тримання палиць або порушення в техніці можуть призвести до надмірного навантаження на зап’ястя і суглоби.

Що потрібно для занять скандинавською ходьбою?

Щоб отримати від скандинавської ходьби користь, необхідно правильно вибрати інвентар і аксесуари. На OLX можна придбати палки для скандинавської ходьби, тут можна вибрати як монолітні, так і телескопічні моделі. Висота палиці буде залежати від росту спортсмена.


Палки для скандинавської ходьби | Блог OLX


Інше екіпірування буде залежати від умов довкілля, наприклад, не варто забувати про головні убори та захист проти сонця. Також можуть знадобитися чохол на руку для смартфона, крокомір, кардіо пояс.

Кому підходить нордична ходьба?

Такі кардіо тренування підійдуть усім — починати можна з 5 років і займатися до старості.

Для дітей скандинавська ходьба — це гарний привід проводити час усією родиною на свіжому повітрі. Такі тренування сформують у малюка правильне бачення здорового способу життя та уважне ставлення до власного здоров’я. Бонусами занять також будуть гарна постава, тренування м’язового корсета, зміцнення імунітету.

З 25 до 60 років нордична ходьба перетворюється на справжнє тренування. Активний рух та регулярні заняття допоможуть тримати тіло в тонусі та заряджатися енергією.

Для літніх людей цей вид спорту підходить ідеально, адже він не має протипоказань, а також подовжує тривалість життя (нормалізує артеріальний тиск, вагу та рівень глюкози в крові). Спілкування під час прогулянок буде покращувати настрій і самопочуття літніх людей.

Спортивна ходьба з палицями — це цікавий тренд outdoor-тренувань, опануйте цей вид спорту, щоб завжди бути у формі.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.