• Укр
  • Рус

Що таке целюліт, як він з’являється та як його позбутися

118
Додати
до обраних
Поділитися

Целюліт — це типова жіноча проблема. У чоловіків вона буває рідко через особливості гормонального фону. Ліподистрофія — це не показник вашої надмірної ваги. Вона може з’явитися в кожної, незалежно від цифри на вагах і віку. Далі з’ясуємо, як позбутися целюліту й чи можливо це взагалі.

Що таке целюліт: огляд

Виникає целюліт унаслідок нерівномірного розподілу жиру, продуктів обміну та води. Через це під шкірою з’являється набряк. Далі сполучні тканини вже не можуть правильно працювати. Результат — лімфа не циркулює так, як має. А тож шкіра стає схожою на апельсинову скоринку, маючи горбики та впадини. Найчастіше з’являється целюліт на сідницях, стегнах, животі й руках.

Стадії розвитку целюліту

Виділяють усього чотири стадії, на яких поетапно розвивається целюліт. Розглянемо особливості порушення цього стану й те, як швидко позбутися целюліту.

На першій стадії тіло трішки набрякає. Хоча сама шкіра візуально все ж така гладка й рівна. У цей час під шкірою із целюлітом процеси регенерації йдуть повільніше, між клітинами збираються шлаки, а в жировій клітковині накопичується вода.

Друга стадія супроводжується вже легкими візуальними змінами. Шкіра стає горбистою. Особливо це помітно, коли ви напружуєте м’язи. Відкладення між клітинами ущільнюються, бо їх стає більше.

На третій стадії горбистість уже чітка. Ви можете зібрати шкіру в складку й побачити ребристу текстуру. Набряк у цей час стає ще сильнішим, кровоносні судини вже не працюють нормально — стискаються. Через це затримується не тільки лімфа, а ще і кров. Проникність судинної сітки стає більшою, тож у зоні целюліту можуть з’являтися синці. На цьому ж етапі з’являються мікронодулі — це такі ущільнення навколо жирової тканини.

Остання стадія — четверта. Тут ми бачимо яскраво виражену горбистість, навіть якщо ви розслаблені. Мікронодулі між собою зростаються, через що утворюється сполучна тканина — «целюлітний камінь». Шкіра набуває синього кольору, бо кровообіг порушено. Навіть може з’являтися біль.

Є способи, як швидко позбутися целюліту в домашніх умовах і звести його на меншу стадію. Найскладніше працювати із четвертою стадією.

Чому виникає целюліт: причини

Варто спочатку зрозуміти, від чого целюліт на ногах чи животі взагалі з’явився. У кожної є свої причини для цього. Найпоширеніші варіант, що може спричинити появу «апельсинової скоринки»:

  1. Ви харчуєтесь неправильно й незбалансовано. Якщо ви любите пити багато газованих напоїв, їсти чипси, сухарики, солодощі із цукром і консервантами, варто очікувати на такі проблеми з лімфою. Нестача води також впливає на целюліт.
  2. Ви мало рухаєтеся. Відсутність регулярних фізичних навантажень, руху, прогулянок сприяє утворенню жирових відкладень. А тривале перебування в одній позі за робочим столом призводить до утворення застоїв.
  3. У вас є шкідливі звички. Нікотин, наприклад, руйнує вітамін С та звужує судини, що призводить до застоїв і порушень.
  4. У вас різко змінилася вага. Тканини за таких коливань не встигають стати еластичними. Через це часто виникає целюліт при вагітності.

Окремо розберемо захворювання. Вони також можуть спричинити целюліт. До них належать гормональні порушення, захворювання статевої системи, порушення роботи щитоподібної залози, недостатня венозна й лімфатична системи. Конкретний діагноз може поставити лише лікар після обстеження. Якщо ви відчуваєте дискомфорт у тілі, зміни в поведінці, слабкість — зверніться до лікаря.

Чи можливо позбутися целюліту?

Чи можливо позбутися целюліту? | Блог OLX
Боротьба із целюлітом можлива. Але краще звернутися до лікаря. Насамперед треба визначити, що спричинило целюліт і як із ним боротися з індивідуальними вхідними даними. Тож перший ваш крок — проконсультуватися з фахівцем.

Особливо актуально це на останніх стадіях, коли шкіра стає зовсім горбистою в спокійному стані та втрачає природний колір. Вам у цьому випадку потрібен ендокринолог. Варто одразу виключити проблеми з гормональним фоном.

Після того, як ви з лікарем визначаєте причини появи цього косметичного недоліку, треба знайти ефективні засоби від целюліту. На кожній стадії вони різні. До того ж повністю ви не позбудетесь цієї проблеми. Але ви можете перевести її на першу стадію та за простих умов підтримувати цей стан. Отже, як приховати целюліт і що для цього треба?

Фізична активність

Постійний рух і навантаження допоможуть лімфі та крові рухатися краще. Ніхто не каже про пробіжки зранку чи силові заняття в залі. Навпаки, для новачків це одразу може бути шкідливим. Краще почніть із прогулянок — обійдіть район двічі, проїдьте на маршрутці декілька зупинок, а поверніться пішки. Тому, якщо говорити про те, як прибрати целюліт з ніг, то більше фізичної активності, хоча б прогулянок, дадуть видимий результат.

Ідеально підходять легкі навантаження. Наприклад, йога або фітнес. Обидва напрями змушують ваше тіло функціонувати правильно. Ви можете купити все для фітнесу на OLX, щоб займатися вдома. З гумками для фітнесу чи з гантелями до двох кілограмів новачки не нашкодять собі, а користі отримають багато. Щоби позбутися целюліту, вправи мають бути динамічними, а також спрямованими на розтягнення.

Підійдуть також прогулянки на велосипеді, плавання. У результаті ви не лише покращите обіг рідини в організмі, а ще й підтягнете м’язи, зробите шкіру еластичнішою.

Збалансований раціон

Треба переглянути ваше класичне меню. У раціон треба додати воду без газу. Зазвичай на 1 кг живої ваги на добу треба 30 мл води. Якщо ви важите 50 кг, вам треба пити за день щонайменше 1,5 л води. Інші правила, що допоможуть налаштувати збалансоване харчування:

  • відмовтеся від швидкої, жирної їжі та солодощів — якщо зовсім викреслити не виходить, то просто суттєво обмежте;
  • приберіть алкоголь і газовані напої — вони ліпші друзі целюліту;
  • додайте більше овочів і фруктів;
  • надайте перевагу злаковим культурам і кисломолочним продуктам;
  • хоча б у другій половині дня каву замініть на трав’яні чаї.

Усвідомлено ставтеся до споживання солодкого та мучного. Наприклад, ви можете з’їсти шматок чорної шоколадки замість білої, а батон замінити цілозерновим хлібом.

Відмова від шкідливих звичок

Взаємозв’язок між цигарками та целюлітом є. Шкідливі речовини з диму цигарок порушують вироблення колагену, а це не дає шкірі бути достатньо еластичною та пружною. Кровообіг порушується, а разом із цим судини стають крихкими.

Тільки відмова від паління навряд чи прибере целюліт. Але якщо ви будете палити і тільки збалансовано харчуватися, то корисна дія дорівнюватиме нулю.

Косметологічні процедури

Є купа косметологічних процедур, які змусять целюліт зменшитися. Майже всі вони спрямовані на покращення лімфотоку та кровотоку.
Антицелюлітні масажі | Блог OLX
Найефективніший спосіб — антицелюлітні масажі, що дають змогу швидко прибрати набряки, покращити рух крові та зробити шкіру еластичнішою. Зручно в цьому випадку звернутися до масажиста, який має фах і знає різні техніки. Ви можете знайти такі пропозиції на OLX. Треба спочатку порадитися з лікарем, чи немає у вас протипоказань до різних технік. Наприклад, варикоз обмежує застосування масажу.

Інші види косметологічних процедур:

  1. Обгортання — використовують різні компоненти, аби посилити лімфодренажний ефект. Разом із цим збільшується виведення з організму шлаків, шкіра стає еластичнішою.
  2. Мезотерапія — ін’єкції, які допомагають зробити шкіру еластичнішою, прибрати набряки на проблемних зонах.
  3. Лазерна терапія — допомагає сформувати потужний колагеновий каркас для еластичної та здорової шкіри.
  4. Ударно-хвильова терапія — використовують акустичні вібрації, що впливають на всі шари шкіри.

Косметична процедура буде ефективною, коли вона вам підходить. Тож спочатку варто порадитися з лікарем.

Прибрати целюліт можна. Навіть більше — необхідно. Адже це не тільки про естетику, а і про здоров’я. Треба тільки збалансовано харчуватися, додати фізичну активність і пройти курс процедур із дозволу лікаря.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.