• Укр
  • Рус

Що подивитися про Україну, її міста, культуру, історію та відомих українців

11549
Додати
до обраних
Поділитися
Радимо почитати

Помилка JavaScript на OLXПомилка JavaScript на OLX

Уся команда OLX мріє, щоб український контент був популярний і серед українців, і серед іноземців. Наша країна багата на історію, культуру та розумних і креативних людей. Наразі є багато проєктів про Україну, які варто подивитися кожному, аби дізнатися більше про свою спадщину: від документальних стрічок до подкастів. Розповімо вам про ті з них, що вразили саме нас, та ті, що різносторонньо відкривають світові Україну.

Що подивитися про Україну

«Як звучить Україна»

Серія відео про звуки кожного міста з ведучим Євгеном Філатовим. Команда проєкту на старті вирішила зробити його дуже якісним, аби з часом він опинився на платформі Netflix. Кожен випуск титрували англійською. Згодом додадуть англомовний дубляж. Зараз відзнято відео про 4 міста (Київ, Одеса, Чернігів, Львів) і Карпатський регіон. Усі елементи — шоу, звуки та треки — змальовують одну історію. Автори вважають власний проєкт більше пізнавальним, аніж розважальним. Сміливість, свобода, сила духу та біль — так вони хочуть показати Україну всьому світові.

Команда: Наталія Синельникова, Євген Синельников і Євген Філатов.
Де подивитися: YouTube.

Як звучить Україна

«Феномен Івасюка»

Це документальне відеоесе, яке знайомить глядачів із Володею Івасюком, молодим, креативним та стильним музикантом, а також із його піснями, які свого часу змінили правила гри на музичній арені та й досі звучать неперевершено.

І хоча всі чули «Червону руту», на жаль, мало хто знайомий з іншою частиною його творчості, а це близько 100 пісень та 50 інструментальних творів. Автори проєкту сподіваються, що після цього відео у вашому плейлисті з’являться декілька нових треків, а в серці — ще один приклад того, що українці надзвичайно круті.

Автори: «Загін Кіноманів».
Де подивитися: YouTube.

«Культурний трибунал»

Подкаст про видатних українців у культурі, мистецтві, науці, а також про колекції світового рівня, які російська імперія упродовж століть привласнювала собі. Журналістка та сценаристка Яна Супоровська з дитинства ненавидить крадіїв, тому смажить «двоголову курку» добряче.

Авторка: Яна Супоровська.
Де послухати: Apple Podcasts, SoundCloud, YouTube.

Культурний трибунал

«Інструкція. Війна»

Автор шукає відповіді на запитання: хто такі українці, що таке свобода, і як цією свободою правильно користуватися? Мета проєкту — зафіксувати українців у просторі й часі, зрозуміти їх щонайкраще та, зрештою, домовитися між собою, що з усім цим робити. Гості шоу — експерти з різних сфер українського життя.

Українці борються за свободу держави та особисту свободу кожного з нас. Тож у ток-шоу «Інструкція. Війна» пишеться інструкція до українців в умовах бойових дій:

  • повернення у минуле, аби зрозуміти, яка ідентичність сформувала цю війну;
  • розмови про теперішнє — про ідентичність, яку формує війна;
  • погляд у майбутнє: яку ідентичність знищить війна, а яка вийде з неї.

Автор: Іван Семесюк.
Де подивитися: YouTube.

«Без Брому»

Автор запрошує гостей та експертів, аби розпитати про українську історію докладно, фахово та об’ємно. Від виникнення людини, зародження Київської Русі до радянського побуту та революцій Незалежної України.

Автор: Віталій Ляска.
Де подивитися: YouTube.

Без Брому

«Херувими»

Документальний проєкт «Варта» фокусується на історіях українських військових, які змінюють хід подій на передовій. Його створили за участі фільммейкерів Neutrino. Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну команда документує події війни і розповідає історії військових. У першій серії — історії героїв 11-ї окремої бригади армійської авіації «Херсон», які захищали південний напрямок. Захисники виконували історичну місію на «Азовсталі», брали участь в операції зі звільнення острова Зміїного. Героями фільму є реальні військові цієї бригади.

Режисер: Євген Матвієнко.
Де подивитися: YouTube.

«Довбуш»

Один із наймасштабніших українських історичних фільмів! За сюжетом, брати намагаються захистити свій карпатський народ від несправедливості та зарозумілості польської шляхти. Законними методами нічого не вирішується, тому вони розпочинають збройну боротьбу. Однак різне розуміння того, якою має бути помста, робить братів ворогами. Серед жорстокості світу, лицемірства й жадібності шляхти та втрат близьких людей Олекса докладає усіх зусиль, аби бути щасливим та вибороти щасливу долю своїм землякам.

Режисер: Олесь Санін.
Де подивитися: у кінотеатрах України з 24 серпня.

Ці проєкти розкривають різні аспекти України — від її культурних традицій та історії до сучасних викликів і героїчних вчинків. Тож підтримуйте їх переглядом та поширюйте серед своїх друзів і знайомих, аби таких проєктів ставало дедалі більше, а їхня якість зростала.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …