• Укр
  • Рус

Звичайні подушки vs ортопедичні: вибір на користь здорового сну

143
Додати
до обраних
Поділитися

Сон є невіддільною частиною нашого життя, тому дуже важливо, щоб він був комфортним та справді відновлював. І одним із ключових чинників є правильно підібрана подушка. У цій статті разом з фізіологом Володимиром Гарковенком ми розглянемо відмінності між звичайними й ортопедичними подушками, переваги та недоліки обох, а також дізнаємося, як обрати саме ту, що повністю відповідає вашим потребам, серед великого асортименту різних за формою, матеріалом та призначенням.

Звичайні подушки

Подушки, якими ми найчастіше користуємося, переважно є м’якими й пухкими, адже містять перо, пух, синтетичні волокна тощо. Такі подушки здебільшого доступні за ціною. Вони зручні для тих, хто спить на животі або спині.

Переваги звичайних подушок

  • М’якість і комфорт. Саме відчуття м’якості подушки є визначальним для багатьох.
  • Доступність. Вони доступні у різних цінових категоріях та дизайні.
  • Легкий догляд. Такі подушки легко прати або чистити.

Переваги звичайних подушок

Недоліки звичайних подушок

  • Втрата форми. З часом ці подушки втрачають форму та пухкість, і сон стає некомфортним. Навіть може з’явитися біль у шиї та спині.
  • Недостатня підтримка. Звичайні подушки не завжди забезпечують відповідну підтримку для голови та шиї, особливо у тих, хто спить на боку.

Якщо вам до вподоби саме такі подушки, підібрати собі котрусь із них зручно на сайті оголошень OLX у рубриці «Предмети інтер’єру».

Ортопедичні подушки

Ортопедичні подушки розроблені спеціально для підтримки голови й шиї під час сну. Зазвичай вони виготовлені зі щільніших контурних матеріалів на кшталт латексу чи піноматеріалу з ефектом пам’яті. Такі подушки рекомендовані лікарями та фахівцями у сфері сну тим людям, що потерпають від болю в шиї чи спині або інших подібних симптомів.

Як почистити подушки в домашніх умовах: найкорисніші поради

«Ортопедична подушка забезпечує правильне положення шийного відділу хребта під час сну, за якого хребет максимально розпрямлений, зв’язки та мускулатура шиї, що підтримують «м’язовий корсет», розслаблені й розтягнуті. Завдяки цьому компенсується накопичене за день напруження, особливо через сидячу роботу за комп’ютером. Адже це доволі часто спричиняє шийний лордоз, а внаслідок нього і перетискання кровоносних судин, порушення внутрішньочерепного тиску та виникнення багатьох патологій, як захворювання очей чи мігрені», — розповідає про переваги ортопедичних подушок Володимир Гарковенко.

Водночас ортопедичні подушки мають і певні недоліки:

  • Вартість. Зазвичай вони коштують дорожче, ніж звичайні.
  • Специфічність. Вони можуть бути менш комфортними для тих, хто звик до м’яких подушок.

Якщо це викликало у вас інтерес, то більше інформації та великий вибір ортопедичних подушок ви можете швидко знайти на сайті OLX у рубриці «Ортопедичні товари».

Ортопедичні подушки

Як обрати відповідну подушку

Вибір подушки — індивідуальний процес: важливо враховувати насамперед ваші потреби та вподобання. Ось декілька порад, на що саме звернути увагу:

  • Положення під час сну. Поспостерігайте, як ви зазвичай спите: на спині, боці чи ж на животі. Тим, хто полюбляє спати на спині, наприклад, підійдуть тонкі ортопедичні подушки, а якщо зручніше на боці, то рекомендовані жорсткіші та вищі подушки.
  • Матеріал. Враховуйте й ваші уподобання щодо матеріалу подушки. Латексні довше прослужать, водночас піноматеріал з ефектом пам’яті адаптується до форми вашої голови й шиї.
  • Ортопедичні властивості. Якщо вас турбує біль у спині або шиї, варто розглянути ортопедичну подушку зі спеціальними контурами. Це дасть правильну підтримку та вирівняє.
  • Алергічні реакції. У разі схильності до алергій оберіть подушку, яка має антиалергенне наповнення: наприклад, синтетичні волокна.
  • Розмір. Звертайте увагу й на величину вашого ліжка та розмір свого тіла. Аби забезпечити оптимальну підтримку, подушку потрібно підібрати такого формату, коли голова та шия знаходяться на одній лінії зі спиною.
  • Персональний комфорт. Та найважливіше, щоб ви почувалися комфортно на обраній подушці. Рекомендується протестувати декілька варіантів, перед тим як придбати, якщо це можливо.

«Проблеми через неправильний вигин шийного відділу хребта переслідують людину протягом чи не всієї історії її розвитку, оскільки прямоходіння надлишково тисне на хребет, що особливо відчувається у разі недостатнього або нездорового фізичного навантаження. При цьому майже будь-яка сучасна людина, окрім професійного атлета, не може забезпечити організму здорового фізичного навантаження і правильного розвитку м’язів шийного відділу, — говорить Володимир Гарковенко. — Це вчорашня проблема й аж ніяк не результат технічного прогресу, що зробив нас лінивішими і кволішими. Необхідність жорсткої фіксації шийного відділу хребта уві сні, яка сьогодні є можливою завдяки ортопедичній подушці, розуміли ще древні єгиптяни, тому виготовляли для цього спеціальні дерев’яні полички».

Володимир Гарковенко

Висновок

Тож, як бачите, подушку слід обирати дуже ретельно, адже це безпосередньо впливатиме на якість вашого сну. Ортопедичні подушки забезпечують підтримку хребта і покращують фізичний стан загалом, однак вони підходять не всім. Найдоцільніше проконсультуватися з лікарем або фахівцем у сфері сну, який допоможе підібрати оптимальний варіант для вашого здоров’я та комфорту.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як доглядати за тату

Як доглядати за тату: весь процес поетапно

Як доглядати за тату? ✔️ Весь процес поетапно: обгортання, обробка, загоєння ✅ Детальніше читайте ➤ Блог OLX.ua.