• Укр
  • Рус

Як визначитися із професійною освітою: інструкція та корисні матеріали

112
Додати
до обраних
Поділитися
Радимо почитати

Помилка JavaScript на OLXПомилка JavaScript на OLX

Успішне майбутнє, наповнене чужими сенсами, — це все-таки не ваше бажання. А як дізнатися, яке ваше: бізнесмен, айтівець, юрист, лікар чи, можливо, жодне з переліченого? У цій статті розповідаємо про пошук себе та ділимося корисними інструментами.

Розпочинаємо з рефлексії, мислення та стратегії

Рефлексія. На шляху до вибору професії самоаналіз власних станів, вчинків і минулих подій допомагає сформулювати й визначити свої бажання й цілі, отримати результати, а також за потреби скоригувати наступні дії.

Як застосувати це на практиці: визначте, що вас справді цікавить, а на основі цього — відповідну галузь: наприклад, маркетинг. Далі займіться пошуком безоплатної лекції з теми. Або знайдіть ментора — людину, яка вже має досвід роботи в цій галузі, — й домовтеся про зустріч. Тоді спробуйте пройти курс або навіть постажуватися.

Під час кожного з цих кроків аналізуйте, як ви почуваєтеся. Якщо загрузаєте, хвилюєтеся та сумніваєтеся, одразу ж запитуйте себе, у чому річ. Не бійтеся повертатися на початок і перевіряти іншу гіпотезу. Важливо: після кожного кроку зупиняйтеся для невеличкої рефлексії!

Рефлексія

Стратегія. Сформулюйте свої цілі на найближчий рік і розподіліть на квартали. Час від часу переглядайте їх та змінюйте вектор, якщо відчуваєте потребу. Це нормально, коли стратегія змінюється. Ба більше, вона неодмінно буде змінюватися. Кар’єра не завжди рухається вертикально, а іноді — й горизонтально, діагонально, зигзагоподібно. Вона може бути корпоративною або креативною, здійснюватися у проєктному або віддаленому форматі. Тож наберіться сміливості коригувати своє життя щоразу, коли це необхідно.

Мислення. Інструменти, які допомагають обрати професію, боти чи консультації з фахівцями — це не 100-відсоткова гарантія захисту від помилки чи «неправильного» вибору. Це про цінний досвід, аби зрозуміти свої бажання, потреби та цілі. Адже світ розвивається, і ми — одночасно з ним. Наші погляди й уподобання можуть трансформуватися або ж узагалі стати неактуальними, і це природно.

Хваліть себе за маленькі й великі перемоги, рефлексуйте та записуйте емоції, думки у щоденник. Вчіться самостійно помічати свої перемоги та поразки, але в жодному разі не «підкреслюйте їх червоним». Записуйте справи, які вас заряджають на весь день, а які, навпаки, виснажують. Помічайте стан потоку.

Як знайти та зрозуміти себе

Буйно мрійте. Уявляйте своє життя в усіх деталях: де й о котрій прокидаєтеся, ким працюєте, яка у вас рутина, та як саме відпочиваєте. А потім можна перетворювати мрію на реальні дії: розділити цю вежу на маленькі цеглинки і вписати у план. Сьогодні упродовж 20 хвилин я читаю книгу, завтра дивлюся відео, післязавтра відправляю перше замовлення на OLX.

Як знайти та зрозуміти себе

Пробуйте, а якщо не вдалося — знову пробуйте. Живіть допитливо: знаходьте нові заняття, новий напрямок, нове хобі. Важливо впускати у своє життя нову інформацію та людей.

Прислухайтеся до власних бажань. Будьте чесними із собою. На цю справу може піти декілька місяців, а то й років. Але щодня фіксуйте момент свого щирого «хочу». Можливо, вам потрібен вихідний: купити солодощів і переглянути фільм? Дозвольте собі це відновлення. Сходіть у басейн, прогуляйтеся парком і знову відчуйте життя на смак.

Досліджуйте свої інтереси та здібності. Що вас цікавить, про що читаєте, на які теми дивитеся відео у YouTube чи TikTok, що давно мріяли спробувати? Пригадайте захоплення, хобі та все, що вам подобалося у дитинстві. Запитайте себе: «Чому мені це подобається?». Також попросіть близьких людей схарактеризувати вас і вказати сильні та слабкі сторони.

Визначте власні очікування. Записуйте критерії за пріоритетністю, адже очікувань може бути багато, проте стовідсотково вони не справджуються. Тож слідкуйте за основними трьома чи п’ятьма критеріями під час вибору професії. Можливо, це стабільність, креатив, популярність, хороший колектив, висока грошова винагорода, часті відрядження тощо.

Досліджуйте свої інтереси та здібності

Корисні інструменти й матеріали

  1. SWOT-аналіз наших сильних і слабких сторін, можливостей і ризиків.
  2. Програма менторства від навчальної платформи Projector Institute.
  3. Тести на профорієнтацію.
  4. Методика «Карта інтересів», яка підкаже сферу діяльності відповідно до ваших уподобань.
  5. Профорієнтаційний AI-бот для креативних та ІТ-професій від Projector Institute.
  6. Книга «Про що мріяти» Барбари Шер.
  7. Книга Кен Робінсон «Як відкрити свої справжні таланти й наповнити життя сенсом».

Процес усвідомлення себе займає час. Відведіть для цього щонайменше пів року — не поспішайте й не сваріть себе за те, що не можете швидко визначитися. Проте в жодному разі не живіть за чужим сценарієм, бо на вас покладені всі надії. Живіть своїми мріями та бажаннями! Знаєте, про що найбільше шкодують старенькі люди? Про те, що не реалізували власні мрії, а ще про час, витрачений на неулюблену справу. У вас усе вдасться — варто лише спробувати!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Помилка JavaScript на OLX

Помилка JavaScript на OLX

Іноді сайт OLX може видавати помилку з повідомленням, що у браузері вимкнено JavaScript. Що таке JavaScript? JavaScript — це мова програмування, завдяки якій вебсайти забезпечують …