• Укр
  • Рус

Блакитні комірці на горизонті змін: сучасні тенденції та виклики ринку праці у 2023

81
Додати
до обраних
Поділитися

Ринок праці “блакитних комірців” відновився на 92%.

17 жовтня відбувся захід “Ринок праці під час війни”, організований Європейською Бізнес Асоціацією, на якому керівниця напрямку OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна презентувала стан ринку праці в сегменті “блакитних комірців”.

Згідно зі статистикою у період з 24 лютого 2022 року до вересня 2023 року, ринок праці відновився на 92%. Водночас відновлення попиту та кількості вакансій на професії “блакитних комірців” відбулось на 113%. До топ-10 робітничих спеціальностей за кількістю оголошень у вересні 2023 року увійшли: продавці, водії, різноробочі, кухарі, вантажники, швачки/кравці, продавці-консультанти, охоронці, баристи та прибиральники.

Найбільше відгуків у Київській, Дніпропетровській та Одеській областях від користувачів отримали вакансії на такі професії: різноробочий (майже 150 тис.), продавець (майже 150 тис.), водій (понад 100 тис.), вантажник (50 тис.), охоронець (до 50 тис.), продавець-консультант (до 50 тис.), бариста (40 тис.), кухар (понад 25 тис.), будівельник (25 тис.) та швачка/кравець (до 25 тис.).

Якщо ми подивимося стосовно того, на які вакансії найбільше кандидатів відгукується, то побачимо, що високий відсоток зашито саме у спроби знайти підробіток до основного виду діяльності. Здебільшого це ті вакансії, які мають низький поріг входу в професію,прокоментувала Марія Абдулліна.

У період з вересня 2021 року по вересень 2023 можна простежити ріст загальної динаміки по медіанних зарплатах різних галузей. Найбільший приріст заробітної плати простежується у сільському і лісовому господарстві/агробізнесі (збільшилась на 4250 грн/міс) та охороні/безпеці (збільшилась на 4800 грн/міс).

Що стосується зростання заробітних плат у регіональному розрізі, то найбільші вагомі зміни в оплаті праці відбулись у Київській (збільшилась на 5 тис.), Херсонській (збільшилась на 9 тис.), Одеській (збільшилась на 2 тис.), Львівській (збільшилась на 5 тис.), Закарпатській (збільшилась на 1 тис.) та Тернопільській (збільшилась на 5 тис.) областях.

У період з лютого 2022 до вересня 2023 простежується зростання кількості відгуків на наявні вакансії у сфері “блакитних комірців”. Зокрема, найбільший приріст кандидатів відбувся у Хмельницькій (+136%), Київській (+90%), Закарпатській (+87%), Львівський (+69%), Рівненській (+66%) та Чернігівський (+58%) областях. Негативна динаміка спостерігається у Донецькій (-65%), Херсонській (-64%), Луганській (-44%), Запорізькій (-13%) та Миколаївській (-11%) областях.

Значне зростання кількості вакансій в сегменті “блакитних комірців” було зафіксоване у Львівській (+99%), Київській (+90%), Хмельницькій (+81%), Дніпропетровській (+76%) та Вінницькій (+67%) областях. Відʼємний приріст спостерігається у Луганській (-33%), Херсонській (-25%) та Донецькій (-18%) областях.

Найбільша кількість кандидатів на одну вакансію у період з лютого 2022 по вересень 2023 спостерігається у Київській (+266%), Хмельницькій (+56%), Рівненській (+22%), Вінницькій (+20%) та Одеській (+10%) областях. Негативна динаміка була зафіксована у Чернівецькій (-52%), Закарпатській (-51%), Волинській (-49%), Полтавській (-36%) та Херсонській (-35%) областях.

Західні та центральні області сильно просідають по співвідношенню кількості кандидатів на одну вакансію, яке є значно меншим навіть у порівнянні з 2022 роком, який і так був досить дефіцитним на кандидатів. І тут саме міграція та виїзд за кордон є одними із дуже вагомих чинників такої динаміки,зазначила Марія Абдулліна.

Серед вакансій для соціально-вразливих верств населення за кількістю оголошень та відгуків у топі перебувають: продавець, водій, менеджер з продажу, продавець-консультант та охоронець. Загальна тенденція інклюзивного працевлаштування зменшується: станом на сьогодні роботодавці мають в штаті всього 23% осіб з інвалідністю та 14% осіб зі статусом “учасник бойових дій”.

Чим далі – тим більшим стає виклик щодо інтеграції осіб з інвалідністю, осіб зі статусом “учасник бойових дій” та осіб, що набули статусу “учасник бойових дій” від початку повномасштабного вторгнення у ринок праці й суспільство в тому числіподілилася Марія Абдулліна.

Згідно з дослідженням OLX Робота серед роботодавців щодо інклюзивного працевлаштування, простимулювати працевлаштування осіб з інвалідністю могли б наступні фактори: податкові пільги від держави (51%), забезпечення або компенсація витрат на ефективну професійну підготовку (20%), фінансова допомога на облаштування робочого місця (13%) та підвищення доступності навчальних програм та програм для підвищення кваліфікації (9%). Серед найбільш поширених труднощів, з якими роботодавці зустрічались при наймі осіб з інвалідністю – хвилювання за стан здоровʼя працівника та можливість повноцінного виконання своїх робочих обовʼязків (55%), інше (23%), потреба в облаштуванні особливих умов праці на підприємстві (15%) та збільшення фінансових та часових витрат на забезпечення робочими місцями людей з інвалідністю.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.