А пригадуєте усі ті моменти, коли давали собі тверду обіцянку повністю змінити життя з понеділка? Не настільки й просто, еге ж? І річ не лише в мотивації. А насамперед — у розумінні, з чого ж, власне, розпочати. Не поспішайте занепадати духом. Натомість зверніть увагу на харчування. Адже споживання натуральної їжі має неабиякий вплив не лише на фізичне самопочуття, але й на ментальне здоров’я. А ще — зокрема, на імунітет.
Тож ділимося добіркою 7 найкорисніших для людини продуктів.
Солодкий перець
У подібних списках ви звикли, напевно, бачити здебільшого апельсини, ківі та інші фрукти і ягоди. Але чи знали ви, що в солодкому (болгарському) перці — насправді у декілька разів більше вітаміну С, порівнюючи з ними? Так-так, це універсальний овоч, який стане у пригоді й як легкий перекус, і як чудове доповнення до салатів. Ще й різноманітності додасть!
Консервування овочів та фруктів: що варто знати
Окрім вітаміну С, солодкий перець містить і чимало вітаміну А. Тож він добре впливає не лише на імунну систему, а й на стан шкіри.
Імбир
Багато хто додає шматочки кореня імбиру до чаю під час хвороб. І небезпідставно, адже це неабияк полегшує симптоми застуди, знімає запальні процеси, зменшує відчуття нудоти тощо. Ба більше, споживання імбиру є дієвим у разі болю в м’язах. Однак варто використовувати цей продукт із розумом, адже його надмір, навпаки, може зашкодити.
Втім, імбир стане смаковим акцентом і в десертах, і в салатах. Наступного разу, наповнюючи продуктовий кошик, неодмінно зверніть увагу на цей продукт.
Часник
Мабуть, чи не кожен із нас бодай раз у житті, відмовляючись їсти часник через доволі різкий запах і не менш пікантний смак, чув, що не варто на таке зважати, адже це дуже корисно. А от чому саме необхідно його вживати, нам пояснювали нечасто.
Часник і справді є знахідкою для нашої імунної системи. Це джерело вітамінів групи B, С та Е. Окрім того, він має антиоксидантні й антивірусні властивості, позитивно впливає на імунну систему. А ще цей продукт сприяє детоксикації організму. Проте споживати часник потрібно в міру, тож не варто їсти його щодня (принаймні — сирим).
Зважайте й на особливості вашого організму. Відповідно, якщо потерпаєте від алергії на часник, придивіться до інших продуктів для імунної системи, наведених у цьому переліку.
Зелений чай
Ваш день традиційно розпочинається з горнятка кави? Пропонуємо альтернативу — зелений чай. Він має менший вміст кофеїну, однак, попри це, подарує заряд бадьорості на весь день. Окрім того, зверніть увагу на цей напій у разі, якщо відчуваєте певну тривожність. Застосовують зелений чай і для виведення токсинів із організму, адже він пришвидшує обмін речовин.
Цей продукт ще й має антиоксидантні властивості! Щобільше, у ньому багато вітаміну С, що дуже корисно. І не лише для імунної системи.
Кисломолочні продукти
Усім із дитинства відомо про користь молочних продуктів, зокрема кисломолочних. Кефір, йогурти, закваски є пробіотиками. Бактерії, що там містяться, взаємодіють із мікрофлорою й у такий спосіб добре впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.
Якщо ж ваш організм не сприймає лактозу, зверніть увагу на безлактозні відповідники. Вони майже не відрізняються від звичних кисломолочних продуктів.
Мигдаль
Полюбляєте перекушувати горішками? Так, це справді корисно. А ще замінює солодощі. Спробуйте мигдаль. Він стане у пригоді й для імунної системи, зокрема. Річ у тім, що цей горіх багатий на вітамін Е. Його частенько недооцінюють, порівнюючи з вітаміном С. І дарма. Адже вітамін Е допомагає нам зміцнювати імунітет та чинить потужну антиоксидантну дію.
Наступного разу, обираючи здорові снеки, зверніть увагу на мигдаль.
Куркума
Готуючи вдома, ми любимо експериментувати зі спеціями та прянощами, щоб додати смаку виразності або пікантних ноток. Впізнали себе? І куркума для багатьох уже доволі звична у кулінарії. Та чи знали ви, що, крім основної функції, ця спеція має протизапальні й антиоксидантні властивості. Це добре і для імунітету людини, і для здоров’я серцево-судинної системи.
Найголовніше, як то кажуть, не передати куті меду. Додавайте куркуму в помірних кількостях, аби не перебити смак страви.
Висновок
Вочевидь, формуючи здорове меню, варто враховувати насамперед особливості свого організму. Та загалом звертайте увагу саме на ті продукти, які поліпшуватимуть самопочуття і психоемоційний стан, а не навпаки. Небезпідставно кажуть: ми — те, що їмо. Тож, наповнюючи продуктовий кошик, дбайте про здоров’я. Власне і всіх у родині.
Ще більше лайфхаків розповімо у наступних статтях. Будьте здоровими разом із OLX!