На що треба звернути увагу під час пошуку роботи за кордоном

962
Додати
до обраних
Поділитися

Поради, як обрати надійного посередника та не потрапити до рук шахраїв

Ви вже вирішили, що шукатимете роботу за кордоном, але щоб знайти гарне місце з пристойною платнею, доведеться попрацювати. Набагато простіше буде звернутися до посередників, які займаються міжнародним працевлаштуванням.

Агенція з працевлаштування (кадрова агенція) — це організація-посередник, що надає послуги з оформлення віз і працевлаштування в іншу країну. В Україні для цього обов’язково потрібна ліцензія на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні у вибраній вами країні, видана Міністерством соціальної політики України.

Робоча віза — документ, який дає право на роботу в іншій країні. Обов’язкова для власників будь-яких закордонних паспортів. Є довготермінові (для постійної довготривалої роботи) та короткотермінові (для тимчасової, сезонної роботи) робочі візи. Умови отримання такої візи залежать від міграційної політики країни, де ви зібралися працювати. Оформлюється від місяця і більше в Україні у посольстві чи консульстві держави вашого вибору.

Корисно знати

5 ознак надійного посередника

На ринку працевлаштування за кордоном багато посередників, тож є з кого вибирати. Та є кілька ознак, кожна з яких обов’язково має бути властива надійній агенції:

  1. Міжнародний договір з іноземною фірмою-роботодавцем або іноземним посередником. Це гарантія того, що компанія дійсно має партнерів за кордоном та відправить вас на роботу.
  2. Ліцензія на провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні у вибраній вами країні, видана Міністерством соціальної політики України. Ліцензія може бути в електронному вигляді. Ви можете перевірити, чи має агенція ліцензію, самотужки на сайті Мінсоцполітики.
  3. Детальна інформація про вашу майбутню роботу. Хто роботодавець, яка зарплатня, графік роботи, умови проживання, що з медичним та соціальним страхуванням.
  4. Готовність підписати договір про пошук роботи, а не консультаційних послуг. Ви не змушені підписувати нічого одразу на місці: візьміть примірник додому, ознайомтеся самостійно чи з юристом, і підпишіть його тільки згодом, хоч за кілька днів.
  5. Можливість післяплати послуг. Згідно постанови Кабінету Міністрів (No1060 від 16.12.2015 р.) ліцензовані компанії-посередники з працевлаштування за кордоном не можуть брати гроші вперед. Тобто, оплата послуг з посередництва відбувається вже після підписання контракту з іноземним роботодавцем.

5 ознак надійного посередника

Реалістично оцінюйте ті гроші, які вам пропонують за роботу за кордоном. Перевірте розмір середніх зарплат в обраній вами країні, чи для обраної спеціальності. Якщо вам пропонують зарплату, яка значно перевищує показники цієї країни, вірогідно, що ви маєте справу з шахраями.

Зауважте, що легальний посередник поцікавиться вашим досвідом роботи, професійними навичками, станом здоров’я, знанням іноземних мов тощо. Ще зверніть увагу, чи є в посередника офіс та мережа філій.

Справжньому бізнесу немає чого приховувати

Про серйозність та стабільність фірми також свідчить наявність представництв в країні працевлаштування, членство та співпраця з українськими та міжнародними галузевими організаціями.

Ознаки шахраїв

  • Вам пропонують надто високу платню
  • Немає міжнародного договору
  • Не можуть надати детальну інформацію про майбутню роботу
  • Пропонують підписати договір з надання консультаційних послуг, а не договір про пошук роботи
  • Наполягають підписати договір «тут і зараз»
  • Наполягають на передоплаті послуг, до підписання договору з роботодавцем
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.