• Укр
  • Рус

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

44
Додати
до обраних
Поділитися

За даними OLX Робота, кількість відгуків від українців на роботу за кордоном, станом на 2023 рік скоротилась вдвічі в порівнянні із довоєнним часом.

Відгуки від українців

Станом на серпень 2021 року, кількість опублікованих вакансій становила майже 4 900, а кількість відгукувачів на одне оголошення — 8 людей. З початком повномасштабного вторгнення багато співгромадян виїхало за межі України, тому у 2022 році кількість оголошень про роботу закордоном збільшилась на 39%.

Як змінювалась кількість пропозицій про роботу закордоном

У 2023 році можна простежити поступове повернення українців додому. А ті, хто тимчасово залишився за кордоном – призвичаїлись шукати роботу на місцевих ресурсах. Так, на ресурсі OLX Робота у Польщі кількість вакансій складає майже 175 тисяч, кількість відгуків на них – 4,3 мільйони. У сусідській Румунії число пропозицій роботи – 41 тисяча, кількість відгуків від користувачів 724 тисячі. Тому, станом на серпень 2023 року, кількість вакансій закордоном на українському сайті OLX Робота скоротилась на 45% у порівнянні з довоєнним 2021 роком.

Найбільш популярні професії у категорії “Робота закордоном” серед пошукачів: водій, будівельник, пакувальник, няня та доглядальниця. А на професію зварювальника відгукнулось майже у 4 рази рази менше, не дивлячись на те, що медіанна зарплатня вища за середню на 33% і складає 83 000 грн. Такий високий рівень зарплатні зумовлений дефіцитом на спеціалістів цієї професії, враховуючи, що найчастіше зварювальниками є саме чоловіки, які не мають змоги виїхати закордон. Адже, до повномасштабного вторгнення, українські зварювальники мали великий попит серед закордонних роботодавців.

Разом з попитом змінився і рівень зарплат серед пропозицій роботи за кордоном. Станом на 2021 рік медіанна зарплатня становила 36 500 грн, у 2022 році відбувся ріст трохи більше, ніж на 2 000 грн. Вже у 2023 році медіанна заробітна платня значно зросла, у порівнянні з двома попередніми роками, і становить 48 500 грн. Одним із найбільших чинників – суттєва зміна курсу гривні зі співвідношенням до курсу іноземної валюти.

Як змінювався рівень оплати праці закордоном

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Чого може вимагати трудовий мігрант

Чого може вимагати трудовий мігрант

Яких умов праці та проживання потрібно очікувати від роботодавця Легально влаштований за кордоном робітник завжди знаходиться під захистом місцевого законодавства. В деяких країнах (наприклад, у …