Які права має українець за кордоном

592
Додати
до обраних
Поділитися

Перелік служб та установ, до яких можна звернутися по допомогу

Від проблем не застрахована жодна людина — що в Україні, що за кордоном. Тому важливо убезпечити себе: знати про свої права, та до кого звертатися за їх захистом. Для того, щоб не тільки розраховувати, а і отримати допомогу місцевих органів влади країни, потрібно бути офіційно влаштованим на роботу з дотриманням місцевих законів.

Корисно знати

Інспекція праці — державна служба, що слідкує за додержанням законодавства про працю (загальна назва, в різних країнах може називатися по-різному).

Омбудсмен — представник влади, який слідкує за дотриманням прав та інтересів громадян (та негромадян, що знаходяться в державі легально) з боку органів влади і посадових осіб (загальна назва, в різних країнах може бути різною).

Консульство (консулят) України — орган зовнішніх відносин, розміщений на території іншої держави. На відміну від посольства, що займається в першу чергу розв’язанням політичних питань, консульство контактує з місцевою владою, обслуговує громадян, вирішує їхні проблеми у рамках законодавства, оформлює документи.

 

Найважливіші служби та установи, куди ви маєте право звертатися

  • Місцева поліція — у будь-якому випадку, якщо ви потребуєте захисту (побутові конфлікти, крадіжки тощо);
  • Інспекція праці чи служба, що виконує аналогічні функції — у випадку порушень ваших прав з боку роботодавця (невиплата зарплатні, недотримання умов договору тощо);
  • Місцевий омбудсмен — у випадку порушень ваших прав з боку представників влади (наприклад, поліції);
  • Консульство України — будь-які випадки, коли перераховані місцеві представники влади не можуть допомогти.

Будь-яка людина, що працює за кордоном легально, може розраховувати на захист і підтримку всіх тих же служб та установ, що і громадяни цієї країни

Якщо людина працює нелегально, вона свідомо обмежує свої права: інспекція праці не зможе допомогти, а поліція, в разі якщо порушені умови перебування в країні, швидше за все розпочне процедуру депортації.

Якщо «нелегал» стане жертвою невиплати зарплати чи порушення прав, він зможе звернутися за захистом чи порадою лише до консульських установ України.

Роздрукуйте і заповніть на випадок проблем

Місцева поліція (телефон та адреса)

Інспекція праці (телефон та адреса)

Місцевий омбудсмен (телефон та адреса)

Найближче консульство України (телефон та адреса)

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.