Як призвичаїтися до нових умов

548
Додати
до обраних
Поділитися

Поширені труднощі й поради з їх подолання

Коли ви їдете на роботу за кордон, ви хоч тимчасово, та змінюєте звичний плин свого життя — але не обов’язково у гірший бік. Якихось труднощів не уникнути, та їх безумовно можна подолати — лиш треба бути до них готовим.

1. Розлука з сім’єю та близькими. Спочатку всім важко: ви звикаєте до нового способу життя, іншого темпу роботи. Але куди важче може бути без звичної підтримки близьких людей.

Поширені труднощі й поради з їх подолання

Розповідає Артем, 31 рік (помічник фермера у Новій Зеландії, 2,5 роки): «Перший місяць дуже сумував за домівкою, не вистачало спілкування. Щоб справитися з цим, спілкувався з друзями скайпом, та найголовніше старався вникнути в роботу і весь час бути зайнятим».

Що робити: час поштових голубів минув, і ви в будь-який час можете поспілкуватися зі своїми близькими за допомогою сучасних технологій. Намагайтеся глибше зануритися в роботу, добре відпочивайте і пам’ятайте, що ви заробляєте такі гроші, які не могли заробити вдома.

2. Інтенсивний графік роботи. Оплата в більшості європейських країн погодинна, що вигідно тим працівникам, хто готовий більше заробляти. Наприклад, робочий день помічника фермера може тривати 14 годин з двогодинною перервою на обід, а механік почасти працюватиме по 8-12 годин 6 днів на тиждень.

Говорить Валентина, 40 років (працівниця птахоферми у Польщі, 1 рік): «Робочий день у нас тривав 12 годин. А коли було багато замовлень, нас просили працювати часом і по 14 годин».

Що робити: якщо в перший час вам будете важко, пам’ятайте, що це тільки початок і через тиждень-два ви адаптуєтесь до нових умов. Вас ніхто не може змусити працювати понад той час, що вказано у договорі, але вам можуть це запропонувати. Нагадайте собі, для чого заробляєте: навчання дітей, покупка будинку або автомобіля. Робота за кордоном – це можливість досягти своєї мети, заробіть якомога більше за ті 3-6 місяців, на які ви приїхали.

Поширені труднощі й поради з їх подолання - фото 2

3. Інше соціальне середовище. Більшість українців їдуть на роботу за кордон на робочі спеціальності. У цих сферах конкуренція з місцевим населенням мінімальна, тому роботодавці охоче наймають на роботу трудових мігрантів. І навіть якщо у вас є українська вища освіта, за кордоном вам, швидше за все, доведеться змінити костюм на спецівку, а з ними і оточення.

Розповідає Ілона, 28 років (працівниця будівельного магазину у Польщі, 2 місяці): «Якщо в Україні ти працював викладачем чи юристом, їдучи за кордон ти змінюєш коло спілкування, тебе оточуватимуть люди з незвичних сфер праці, з різним рівнем освіти».

Що робити: вам може бути некомфортно, та це тимчасові труднощі: ви приїхали заробляти, і незабаром повернетеся до свого звичного оточення. В той же час, це можливість познайомитися з новими людьми, торкнутися чужої культури та почати вивчати іншу мову.

4. Труднощі культурної адаптації. Приїжджаючи в іншу країну, ви потрапляєте до нового культурного середовища. І навіть у близькій до нас територіально й ментально Польщі перший час можуть виникати складнощі, пов’язані з культурною адаптацією.

Радить Денис, 37 років (диспетчер у Польщі, 2 роки): «Перед тим як їхати хоча б трохи вивчіть мову, наполовину буде легше. Ніхто вас не обдурить, у разі потреби зможете пояснити, що вам потрібно».

Що робити: повчіть мову самотужки чи на курсах — розглядайте це як інвестицію в себе, в своє найближче професійне майбутнє. За кордоном будьте відкриті до нового: поцікавтеся нормами поведінки, місцевими звичаями. Без потреби не чіпайте гострих тем, таких як релігія чи політика. Простіше кажучи, пам’ятайте, що ви в гостях.

5. Умови життя. Роботодавці часом надають житло працівникам-мігрантам. Інколи це може бути навіть окремий будинок з усіма необхідними умовами, але найчастіше це квартира або хостел, де вам потрібно буде жити з іншими людьми. В одній кімнаті не може проживати більше чотирьох чоловік, але, якщо до цього ви жили сам, або звикли до більшого особистого простору, перший час вам може бути некомфортно.

Розказує Валентина, 40 років (працівниця птахоферми у Польщі, 1 рік): «У першому моєму «робочому» житлі умови були дуже хороші. Зараз трохи гірші, але цілком можна миритися: є кухня з газовою плитою, душ, пральна машина».

Що робити: Забезпечувати своїх працівників житлом чи ні — рішення кожного роботодавця. Як правило, це дешевше, ніж винаймати квартиру самому, але не виключено, що доведеться поступитися комфортом. У такому разі, перед підписанням договору з’ясуйте, в яких умовах вам доведеться жити. Якщо ж потім умови проживання будуть гірші обговорених, варто ввічливо попросити роботодавця дотримуватися договору.

Будь-яку побутову проблему можна вирішити, якщо не мовчати про неї, обговорити з сусідами по житлу або роботодавцем. А перспектива заробити грошей більше, ніж удома, допоможе під іншим кутом поглянути на можливий дискомфорт.

Вас найбільше повинна цікавити робота, якщо ви обрали працю за кордоном

Будьте уважними, обачними, терплячими та толерантними до інших. Без потреби не скаржтеся, але обов’язково відстоюйте свої права.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.