Робота за кордоном: що потрібно знати для початку

715
Додати
до обраних
Поділитися

Про можливості, які відкриваються для заробітчанина, і моменти, які треба врахувати

Кращі умови життя, вищий рівень доходів, бажання забезпечити гарне майбутнє дітям — чи потрібно їхати за цим закордон, чи краще залишитися і трудитися вдома?

Цікаво знати

US News & World Report щороку складає рейтинг країн світу за рівнем життя, темпами росту економіки, відкритістю для бізнесу, захистом прав громадян, піклуванням про населення та іншими факторами. У 2018 році серед 80 найкращих країн:

1. Швейцарія

2. Канада

3. Німеччина

 32. Польща

 33. Чехія

 69. Україна


Чому люди їдуть на заробітки

  • 72 % потенційних заробітчан поїхали б на заробітки в першу чергу через кращі доходи за кордоном (за даними групи «Рейтинг»). Наприклад, середня зарплатня у Польщі 1000 євро, тоді як заробітчанин може там прожити на 150 євро на місяць — інколи роботодавці забезпечують іноземних працівників житлом або транспортом до роботи, харчуванням, що допомагає зекономити.
  • 16% потенційних заробітчан поїхали б ще й через кращі умови життя в країні вибору (дані групи «Рейтинг»).
  • 127 місце займає Україна за безпечністю для життя. Чехія на 30 місці, Польща на 48, Німеччина на 51 (дані Всесвітнього економічного форуму за 2017 рік).

Робота за кордоном

Ким би ви не працювали за кордоном, якщо ви працюєте легально, то сплачуєте податки. Це забезпечить вам рівні права з місцевим населенням, захист правоохоронних органів, медичну страховку та офіційний трудовий стаж для отримання пенсії в Україні. Але за високими зарплатами та соціальними гарантіями приховані й недоліки.

Причини не шукати заробітків за кордоном

  1. Розлука з сімє’ю та близькими людьми. До 40% українців вважають це найскладнішим під час тривалого перебування за кордоном (дані групи «Рейтинг»).
  2. Важка праця й тривалість робочого дня. Для високооплачуваної роботи найчастіше потрібна місцева освіта й знання мови, конкурувати з місцевими дуже складно. Найчастіше українські заробітчани потрібні там, де конкуренція мінімальна: на робочих спеціальностях на заводах та фабриках, у сільському господарстві, магазинах тощо. В залежності від оговорених умов та посади, робочий день може тривати 12 годин та більше.
  3. Дорожче життя. В залежності від умов, в яких ви житимете, сукупна вартість оренди житла, проїзду, харчування, зв’язку може становити значну суму, яка знівелює вашу вищу ніж в Україні зарплатню.
  4. Інша мова та звичаї. Навіть у близькій країні зі схожою мовою це може стати проблемою. Вам знадобиться час, щоб почати розуміти мову, звикнути до правил нового оточення. Як би ви не намагалися, ви не станете для кожного «своїм», не всі місцеві будуть ставитися до вас доброзичливо.

Їхати чи ні на роботу за кордон — ваша особиста справа. Та перед таким важливим рішенням радимо все ретельно зважити.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.