Візи та інші документи легального працевлаштування

1140
Додати
до обраних
Поділитися

Що потрібно знати та мати для офіційного влаштування на роботу за кордоном та де отримувати документи

Бажання працювати за межами України — це вже півсправи. Тепер подбайте про документи, які дозволять вам влаштуватися на роботу у вибраній країні. Легально перетнути кордон і залишитись працювати можна лише за наявності закордонного паспорта та дійсної робочої візи тієї держави.

Корисно знати

Закордонний паспорт (старого зразка та біометричний) — документ, що дає громадянину України право виїзду за кордон. З біометричним паспортом вам легше буде подорожувати в країни Шенгенської зони. Оформлюється у кожному підрозділі міграційної служби, який видає закордонні паспорти, або в мережі центрів «Паспортний сервіс» від десяти днів (фактично мінімум місяць).

Робоча віза — документ, який дає право на роботу в іншій країні. Обов’язкова для власників будь-яких закордонних паспортів. Є довготермінові (для постійної довготривалої роботи) та короткотермінові (для тимчасової, сезонної роботи) робочі візи. Умови отримання такої візи залежать від міграційної політики країни, де ви зібралися працювати. Оформлюється на термін від двох і більше місяців в Україні в посольстві чи консульстві держави вашого вибору.

Шенгенська зона — 26 європейських країн, між якими немає прикордонного контролю. Зона охоплює більшість країн Євросоюзу (ЄС) (крім Великобританії, Ірландії, Румунії, Болгарії, Кіпру та Хорватії) і ще декілька країн не членів ЄС. Робоча віза дає право працювати лише в країні, від якої її отримано — до інших держав Шенгенської зони можна лиш подорожувати.

 

Щоб отримати робочу візу в країну Євросоюзу вам потрібно:

  • мати оригінал і копію запрошення на роботу (документи від роботодавця);
  • мати документ, що підтверджує вашу кваліфікацію (якщо цього вимагає вакансія);
  • заповнити анкету на візу вибраної країни (в паперовому чи електронному вигляді, в залежності від вимог конкретної країни; інформацію шукайте на сайтах консульств чи посольств);
  • мати закордонний паспорт, у якого мінімум 2 вільні сторінки для віз та штампів, і термін дії якого закінчується не менше ніж через 90 днів з моменту запланованого виїзду з Шенгенської зони;
  • мати український паспорт старого або нового зразка (id-картка);
  • мати копію всіх сторінок з відмітками внутрішнього паспорту (якщо паспорт старого зразка);
  • мати копію першої сторінки та всіх сторінок з візами закордонного паспорту;
  • 2 фотографії для візи (обличчя займає 70-80% фотографії на білому фоні) не більш як піврічної давності;
  • мати оригінал і копію страхового полісу на весь період перебування з перекриттям не менше ніж на 30 тисяч € (перелік страхових компаній України, що здійснюють страхування подорожуючих до країн ЄС/Шенгенської зони).

Умови отримання робочої візи в різних державах можуть суттєво відрізнятися. Це залежить від того, в якій мірі схвалюють та заохочують в конкретній країні трудову міграцію. Подані вами документи вивчаються в консульській установі, і якщо ви відповідаєте всім вимогам, отримуєте візу.

Робота у Польщі без візи

Робота у Польщі без візи

Польща заохочує українців до роботи на своїй території, тож максимально спростила процедури отримання візи. Більше того, це поки що єдина держава ЄС, де законодавство дозволяє працювати на деяких видах робіт українцям з біометричним паспортом навіть без робочої візи. Ви можете перетнути кордон з біометричним паспортом у якості туриста, і вже у Польщі оформити дозвіл на сезонну або короткотермінову роботу — роботодавець зобов’язаний зареєструвати вас як іноземного працівника в управлінні праці.

Якщо при в’їзді у Польщу ви повідомите, що їдете на роботу, вас попросять показати відповідні документи — робочу візу чи запрошення (освядчення) або дозвіл на працю. Якщо їх не буде, вам можуть заборонити в’їзд до країни.

«По безвізу» можна працювати не більше ніж 90 днів з дати перетину кордону

Сезонна робота

Дозвіл на сезонну роботу дає право працювати протягом 9 місяців упродовж року у сферах туризму, сільського та лісового господарства і рибальства, харчування.

Дозвіл на сезонну роботу видається для конкретної людини. В ньому вказано особу працедавця, мінімальну платню, робочий час або кількість робочих годин на тиждень чи місяць, тип контракту, який є основою для виконання роботи, та строк дії дозволу. Протягом періоду дії такого дозволу можна проводити будь-які сезонні роботи, а не лише ті, що вказані у ньому.

Короткотермінова робота

Ви можете отримати дозвіл на короткотермінову роботу. Такий дозвіл надає право легально працювати не більше 6 місяців протягом 1 року в галузях, що не відносяться до сезонних.

Щоб ваша трудова діяльність вважалась легальною, необхідно укласти трудовий договір (umowa o pracę) або цивільно-правовий договір (umowa zlecenia чи umowa o dzieło) і протягом тижня зареєструватися в Управлінні соціального страхування Польщі (ZUS).

Роздрукуйте, щоб нічого не забути 

  • оригінал і копія запрошення на роботу;
  • заповнена анкета на візу;
  • закордонний паспорт;
  • український паспорт старого або нового зразка (id-картка);
  • копія всіх сторінок з відмітками внутрішнього паспорту;
  • копія першої сторінки та всіх сторінок з візами закордонного паспорту;
  • 2 фотографії (у фотосалоні сказати, що знімок на візу);
  • страховка на весь період перебування;
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися

Чи змінився попит та оплата праці на роботу закордоном з часу повномасштабного вторгнення?

Дослідження OLX Робота про роботу за кордоном — медіанна зарплата, популярні вакансії, кількість кандидатів ✔️ Чи зменшилась кількість українців, що шукають роботу за кордоном ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.