Правила безпеки на OLX: основи

4305
Додати
до обраних
Поділитися

Платформу онлайн-оголошень OLX створили для того, щоб об’єднати людей для покупки, продажу або обміну товарами і послугами по всій Україні. Ми дбаємо про наших користувачів, тому постійно вдосконалюємо систему безпеки – проводимо регулярний моніторинг оголошень на сайті.

Проте якщо ви все ж таки стали жертвою шахраїв, обов’язково напишіть листа нашій службі підтримки. У ньому, будь ласка, вкажіть:

– фото/відскановану копію/скріншот документа про оплату;
– товарно-транспортну накладну;
– листування з користувачем;
– нік і номер телефону користувача;
– номер оголошення або посилання на нього;
– деталі угоди.

Ця інформація допоможе нам запобігти подальшим діям користувача і, таким чином, підвищити безпеку сервісу. Зі свого боку ми можемо тільки заблокувати аккаунт порушника. Притягнути його до відповідальності мають право лише правоохоронні органи, тому в таких ситуаціях ми наполегливо рекомендуємо звернутися в Управління з боротьби з кіберзлочинністю МВС України.

В онлайн-формі потрібно вказати контактні дані, а також детально описати обставини, в яких ви постраждали від дій шахрая. OLX у відповідь на офіційний письмовий запит від правоохоронних органів зобов’язується оперативно надати всю інформацію про відповідного користувача, яка в нас є.

Ми хочемо, щоб ви отримували тільки позитивний досвід від користування майданчиком OLX, тому підготували кілька корисних порад, які допоможуть уникнути неприємних ситуацій.

Безпечні покупки на OLX

Після вибору товару на OLX ми рекомендуємо користувачеві звернути увагу на такі деталі.

1. Вибирайте торгівлю з OLX Доставка

Найчастіше угоди на платформі OLX здійснюються користувачами дистанційно. У таких випадках ми рекомендуємо скористатися послугою OLX Доставка, яка забезпечує повний захист покупок на відстані.

Послуга працює так: покупець вносить дані своєї картки при оформленні замовлення, і необхідна сума блокується на рахунку. Кошти перераховуються продавцю тільки після того, як замовник отримає і перевірить посилку у відділенні Нова Пошта. Якщо ж товар все-таки не підійшов, OLX компенсує витрати на зворотну доставку продавцю.

OLX Доставка вигідна не тільки покупцю, але і продавцю: оголошення з Доставкою отримують більше відгуків.

2. Оформлення оголошення

Уважно вивчіть оголошення, адже саме воно допоможе вам визначити, наскільки надійний продавець. Будьте обережні, якщо ви помітили таке:

– велика кількість орфографічних помилок у заголовку і/або в тексті;
– нечіткий або неповний опис товару/послуги;
– заголовок і/або текст складений іноземною мовою, написаний транслітом або перекладений за допомогою автоматичного перекладача;
– у контактах вказаний вигаданий нік (Продавець), ім’я іноземною мовою (John Smith) або незрозумілий набір символів;
– в полі «Телефон» або описі оголошення зазначений номер телефону будь-якої іншої країни, крім вашої (США, Великобританія, Нігерія, Камерун тощо).

3. Товар і його опис

Детальний і зрозумілий опис товару – ознака відповідального продавця. Перед тим як прийняти рішення про покупку, обов’язково зверніть увагу на:

– особливості товару (потертості, тріщини, колір, форму, кількість елементів, комплектацію), які важливо обговорити перед тим, як ви зважитеся на покупку, а не після. Пам’ятайте, якщо ви купуєте товар, який був у вжитку, у приватного продавця – він не підлягає поверненню (якщо, звісно, сам продавець не погодиться його забрати і повернути вам гроші у випадку будь-яких непорозумінь). Дуже добре, якщо у продавця все ще є чеки або гарантійний талон;

– заздалегідь уточніть всі характеристики товару, а також попросіть надіслати додаткові фотографії для ретельного вивчення;

– на зустрічі переконайтеся, що товар повністю відповідає опису в оголошенні і, якщо є можливість, перевірте, чи він працює, на місці перед оплатою.

4. Ціна товару

Вибравши товар, не полінуйтеся порівняти його вартість з іншими пропозиціями в даній категорії. Якщо він має дуже низьку, «привабливу» або умовну ціну, це може означати, що її використовують для привернення вашої уваги шахраї.

При цьому ми рекомендуємо домовлятися про зустріч з продавцем в публічному місці. Уникайте пустирів, стоянок, погано освітлених місць і не погоджуйтеся на зустріч в квартирі продавця. Можете прийти на зустріч з другом або родичем. Також при знайомстві попросіть людину показати посвідчення особи.

І наостанок: обираючи будь-який спосіб покупки товару, пам’ятайте, що не варто розголошувати дані вашої банківської карти – CVV-код і пароль.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.