• Укр
  • Рус

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

1624
Додати
до обраних
Поділитися

Сьогодні знання базових правил кібербезпеки — це чи не найнеобхідніше, коли йдеться про перебування в інтернет-мережі. Адже щодня ми залишаємо особисті дані, як-от номери телефонів, електронні адреси та навіть реквізити банківських карток. Тож слід завжди залишатися зосередженими і перевіряти сторінки, яким довіряєте інформацію про вас. У цій статті ми розглянемо найпопулярніші способи порушення приватності в інтернеті, а також розповімо, як їх уникнути. І допоможе нам у цьому проєкт Trust & Safety від OLX.

Що таке Trust & Safety

Проєкт OLX Trust & Safety — це ініціатива, спрямована на підвищення рівня кібербезпеки серед українських інтернет-користувачів. Заснований на принципах збагачення знань, об’єднання зусиль та досвіду, він націлений на допомогу мільйонам українців стати обережнішими і захищенішими у цифровому просторі.

Тож тепер ще простіше запобігати шахрайству й ефективно боротися з недобросовісними користувачами. Місія Trust & Safety з OLX — допомагати людям підвищувати свою кіберграмотність та безпечно укладати угоди в інтернеті.

Що таке Trust & Safety

Як створюється щоденний онлайн-захист на OLX

Щоденний онлайн-захист на OLX можливий завдяки ретельній та систематичній роботі команди модераторів та використанню передових технологій. Щодня ми:

  • перевіряємо понад 140 000 нових оголошень, щоб виявити потенційно шкідливий контент;
  • аналізуємо близько 45 000 профілів на наявність фішингових схем;
  • блокуємо понад 3 000 оголошень шляхом ручної модерації, якщо вони порушують наші правила безпеки.

Це важливо з декількох причин. Щонайперше, ми прагнемо гарантувати безпеку. А такі дії запобігають шахрайству під час купівлі та продажу. Окрім того, це додатково захищає персональні дані. Працюємо над тим, щоб особиста інформація наших користувачів не потрапляла до рук сторонніх осіб. І, нарешті, це — про підтримку довіри, адже завдяки надійності онлайн-простору до платформи долучаються дедалі більше людей.

Три правила, щоб запобігти шахрайству

В епоху цифрових технологій шахрайство є дуже розповсюдженим у мережі та іноді доволі складно розпізнається. Особлива небезпека криється у процесі укладання онлайн-угод на маркетплейсах. Ділимося, на що звернути увагу, щоб захистити себе під час купівлі та продажу в інтернеті.

Як запобігти шахрайству

  1. Не погоджуйтеся на передоплату.
    Не надсилайте кошти неперевіреним продавцям, надто ж якщо вони активно на цьому наполягають. Користуйтеся OLX Доставкою, що «заморожує» кошти на рахунку, допоки ви не впевнитеся в тому, що з товаром усе гаразд.
  2. Не переходьте за підозрілими посиланнями та не залишайте OLX.
    Угода за допомогою OLX Доставки не потребує оформлення за окремим посиланням чи переходу до зовнішніх месенджерів. Це може бути спробою фішингу. Ретельно перевіряйте всі посилання, на які збираєтеся клікнути.
  3. Нікому не передавайте дані своєї картки.
    Продавець чи покупець не мають запитувати у вас про дані картки, особливо CVV код або будь-який інший для підтвердження онлайн-банкінгу. У жодному разі не надавайте стороннім особам особисту інформацію.

OLX знає, що іноді навіть найдосвідченіші потрапляють до пастки зловмисників. Тож наголошуємо, що, дотримуючись цих декількох доволі простих, але дієвих правил, ви значно зменшите ймовірність шахрайства щодо вас.

Як не потрапити на шахраїв

Тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?»

Так чи інакше, а ризик бути ошуканим є завжди, особливо коли йдеться про купівлю чи продаж товарів. Важливо знати, як розпізнати потенційні шахрайські схеми, щоб додатково себе захистити. Цей тест допоможе вам зрозуміти, чи може ваша спроба купівлі товару на OLX бути пов’язана із шахрайством.

1. Чи наполягав продавець на передоплаті перед відправленням товару?

  • Так.
  • Ні.

2. Чи пропонував угоду поза межами OLX (наприклад, через приватні повідомлення у соціальних мережах або електронну пошту)?

  • Так.
  • Ні.

3. Чи надсилав продавець підозрілі посилання або ж просив вас перейти на інший сайт?

  • Так.
  • Ні.

4. Чи запитував детальну інформацію про вашу кредитну карту, включно з CVV-кодом?

  • Так.
  • Ні.

5. Чи була ціна товару значно нижчою, ніж зазвичай, або надто привабливою, щоб бути правдою?

  • Так.
  • Ні.

6. Чи містило оголошення мало інформації про товар, або ж фотографії виглядали нереалістично?

  • Так.
  • Ні.

Перевірте свої результати.

Якщо ви відповіли ствердно на будь-яке чи більшість із цих запитань, висока ймовірність того, що ви натрапили саме на шахраїв. Якщо ж усі ваші відповіді — ні, то можливість потрапити до пастки у цій ситуації є незначною. Однак слід завжди бути пильними й обережними під час онлайн-угод.

Висновок

У сучасному світі, де цифрові технології, зокрема й онлайн-торгівля, є невіддільною частиною нашого життя, враховувати правила кібербезпеки критично важливо для захисту особистих даних і фінансових операцій. Тож ми поділилися з вами необхідними знаннями та інструментами, аби взаємодія в інтернеті була справді безпечною. Від простих кроків до розуміння складних аспектів — проєкт Trust & Safety допомагає користувачам OLX уникати шахрайства.

Дізнатися більше
Чи є справжньою вебсторінка, яку ви переглядаєте і, можливо, плануєте здійснити там покупку? Сайти-двійники — справжня пастка, до якої потрапляють навіть найдосвідченіші користувачі. Дізнатися більше.

Продавець наполягає на передоплаті, а, отримавши її, одразу ж зникає або надсилає зовсім інший товар? Як зберегти при цьому кошти. Дізнатися більше.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як OLX запобігають фейковим оголошенням

Як OLX запобігають фейковим оголошенням

Як OLX запобігають фейковим оголошенням ✔️ Як OLX постійно працює над тим, щоб робити покупки та продажі на платформі безпечними для користувачів ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.