• Укр
  • Рус

«0» замість «о» – скільки буде коштувати одна помилка в назві сайту?

163
Додати
до обраних
Поділитися

Час — це гроші. Наші рідненькі гроші, які можуть опинитися в руках шахрая, якщо на першому-ліпшому сайті ми вводимо дані банківської картки з такою ж швидкістю, як надсилаємо другові відео з котиками, щойно побачили його у стрічці.

Не всі сайти створюються з добрими намірами. Деякі з них — це сайти-підробки, або фішингові. Такі сайти можуть бути на 99% схожими на справжні. Наприклад, сайт olx.ua — безпечний, а 0lx.in.ua — точно ні. На фішинговому сайті ти нібито оплачуєш товар, вводячи всі дані своєї картки, а насправді віддаєш гроші шахраям. Адже отримавши конфіденційну інформацію, зловмисники роблять з твоєю карткою все, що заманеться.

Надсилаючи лінк на сайт-підробку, шахраї використовують методи соціальної інженерії. Вони добре знають, якими діями і словами схилити «клієнта» до швидкої і необдуманої угоди. Тому не можна переходити за посиланнями, які ти отримав в SMS нібито від OLX або від малознайомих людей у Viber, Telegram чи інших месенджерах, щоб оплатити товар на OLX. Але якщо вже перейшов, згадай, що час — це гроші і… зроби паузу, адже зараз лише твоя уважність допоможе не втрапити у халепу.

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

Тепер дізнаємось, чи справді тобі надіслали посилання на сайт OLX. ➡️

Як за адресою зрозуміти, що ти на сайті-підробці

Подивися на адресу сайту, адже вона завжди унікальна, — тобто, двох olx.ua бути не може. Якщо ти перейшов не на справжній OLX, зверху сторінки має бути інша адреса (домен). Завжди звертай увагу. Що ще?

Інші літери

Адреса сайту-підробки може відрізнятися від справжнього однією або кількома літерами:

  • olx.ua та oix.ua: швидким поглядом різницю між літерами «і» та «l» можна й не побачити.
  • olx.ua та 0lx.ua: нуль так схожий на літеру «О».

Якщо ти поспішаєш, це легко не помітити — чого і прагнуть шахраї.

Інший домен першого рівня

В кінці адреси сайту знаходиться домен першого рівня, що відокремлюється від основної частини адреси крапкою. Це загальне ім’я, яке вказує на територіальну та тематичну приналежність ресурсу. Виглядає він так: .ua, .com.ua, .org тощо.

Інший домен першого рівня

  • .ua ім’я для України, яке визначає територію дії і національну приналежність ресурсу.
  • .org, .com, .info загальні міжнародні адреси, ідентичні для всього світу.

Перевіряй домен, адже olx.ua можуть замінити на olx.cx, olx.uno або olx.uz.ua — і це будуть зовсім інші підробні сайти.

Зайві слова у субдомені

Увага при онлайн-покупках зайвою не буває, а ось зайві слова в адресах сайтів-підробок зустрічаються часто.

Наприклад: адреса сайту olx.ua складається з двох частин, розділених крапкою, де olx — це субдомен, а .uaдомен першого рівня. Якщо ти це знаєш, то зрозумієш, що адреса olxua.info — це сайт-підробка, який має інший субдомен — olxua, та інший домен першого рівня — .info.

Українці стали рідше стикатися з шахрайством під час онлайн-шопінгу — дослідження

Така ж ситуація з адресами olxua.biz, olxua.xyz, olx-delivery.store, olx-dostavka.com — цим сайтам довіряти не можна.

Імітація сторінки сайту

Якщо ж тобі надіслали посилання на оголошення, що має вигляд olx.ua.obyawlenia.icu, olx.ua.obyavline.com, olx.ua.obyavlenie.online краще за ним не переходити, а просто закінчити діалог — у тебе намагаються вкрасти гроші.

Достовірність сайту

Тепер ти знаєш, як перевірити достовірність сайту. Якщо все ж натрапиш на сайт-підробку, обов’язково повідом про нього пошуковій платформі GOOGLE. Так ти допоможеш іншим користувачам не стати жертвами фішингу.
Хочеш насолоджуватись безпечним онлайн-шопінгом — пам’ятай, що уважність твоя головна суперсила.⚡

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.