• Укр
  • Рус

Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті

86440
Додати
до обраних
Поділитися

Так, ми дуже любимо онлайн-шопінг — це ж зручно та вигідно. Проте втрата пильності під час такої купівлі може «влетіти в копійку», адже інтернет-шахраї постійно вдосконалюють свої методи. Тож ми зібрали кілька простих правил поведінки на онлайн-платформах і корисні поради від нашого партнера Кіберполіції — тримайте їх під рукою, щоб не залишити зловмисникам жодного шансу.

Чотири «не» під час онлайн-купівлі, що збережуть ваші гроші, час і нервові клітини

Чого не варто робити, якщо ви хочете насолоджуватися зручним та, головне, безпечним інтернет-шопінгом на OLX, будь-яких інших онлайн-платформах або у мобільних застосунках.

1. Не погоджуйтесь на попередню оплату, користуйтеся OLX Доставка

Продавець попросив перерахувати суму, що має покрити його витрати на доставлення? Бажання «підстрахуватися» на випадок, якщо покупець не прийде на пошту або відмовиться від посилки, може здаватися зрозумілим. Але такі прохання подекуди приховують шахрайські схеми. Наприклад, продавець може раптово зникнути після отримання коштів або надіслати непотрібні речі замість погодженого товару.

Вихід є. Ми вже подбали і про захист ваших грошей, і про інтереси продавця, коли створили послугу OLX Доставка.

Звісно, інтернет-шахраї вигадують нові хитрі схеми обманів. Та OLX залишається на крок попереду зловмисників. Ми тісно співпрацюємо з Кіберполіцією, щоб першими отримувати попередження про появу нових способів шахрайства та дізнаватися про засоби протидії.

Все працює дуже просто: продавець отримає оплату лише після того, як покупець забере посилку у відділенні перевізника-партнера: «Нова пошта», Укрпошта або Meest. Водночас вартість доставлення вже зарезервована, тому нічого сплачувати продавцеві особисто не потрібно. А от що необхідно зробити покупцеві — це ретельно перевірити посилку прямо у відділенні перевізника, щоб не забрати додому «кота в мішку». Слід пересвідчитися, що все справне, неушкоджене та відповідає опису в оголошенні. І лише тоді — вносити оплату.
Ось тут розповіли про це детальніше: OLX Доставка.

2. Не переводьте комунікацію у месенджери, спілкуйтеся лише в особистому кабінеті OLX

Зловмисники можуть запропонувати продовжити обговорення купівлі у Telegram, Viber, WhatsApp чи інших месенджерах, обґрунтовуючи це багатьма причинами: так комфортніше, швидше, звичніше тощо. Проте в чаті OLX передбачені всі можливості для зручного спілкування, а найголовніше — лише тут ми можемо забезпечити вам надійний захист від зловмисників. А ще ви завжди можете завантажити мобільний застосунок OLX для ‎iOS чи ‎Android та користуватися всіма функціями платформи зі смартфона — так само надійно і безпечно, як у браузері комп’ютера. При цьому ви залишатиметеся на зв’язку усюди, де є інтернет, і миттєво отримуватимете сповіщення про надходження нових повідомлень.

3. Не переходьте за підозрілими посиланнями — спочатку перевіряйте їх

В процесі обговорення купівлі шахраї можуть надсилати посилання, або ви можете отримати лінк нібито на сайт OLX деінде. Якщо у вас виникли найменші сумніви, краще перевірити таке посилання. Всього 2-3 хвилини часу можуть врятувати гроші. Для цього просто скопіюйте посилання або введіть вручну в поле для перевірки на сторінці safety.olx.ua чи Центру підтримки клієнтів.

Чому це важливо? У статті про фішинг ми вже розкрили поширені схеми зловмисників. Вони створюють клони сайтів, які важко з першого погляду відрізнити від оригіналу. Шахраї можуть «запросити» не лише на підробку улюблених онлайн-платформ, а й віртуозно імітувати сайт кур’єрської служби та багатьох інших сервісів. Аферисти розраховують на те, що ви швиденько введете свою особисту інформацію, зокрема й дані банківської картки, та ще й перерахуєте кошти нібито за придбання потрібного товару, а насправді — просто шахраям у кишеню.

4. Не передавайте нікому свою особисту інформацію, паролі та коди, отримані в SMS

Під час користування OLX вам взагалі не потрібно обмінюватися з продавцем платіжними даними. І навіть коли ви обираєте послугу OLX Доставка та заповнюєте потрібну інформацію — вона не передається третім особам і надійно захищена нашою платформою. Та може статися, що аферисти телефонуватимуть із проханням повідомити будь-яку особисту інформацію. Чи ще краще — назвуться «працівником служби безпеки банку» і запитуватимуть паролі та дані банківської картки або надсилатимуть дивні SMS із кодами, посиланнями чи повідомленнями про неймовірні «виграші» (тут поділилися популярними схемами обману). Ніколи й нікому не передавайте свою персональну інформацію, особливо дані банківських карток і коди з SMS, та не переходьте за посиланнями у таких повідомленнях.

Ніколи й нікому не передавайте свою персональну інформацію, особливо дані банківських карток і коди з SMS, та не переходьте за посиланнями у таких повідомленнях.

На OLX безпечно. І ось чому

Звісно, інтернет-шахраї вигадують нові хитрі схеми обманів. Та OLX залишається на крок попереду зловмисників. Ми тісно співпрацюємо з Кіберполіцією, щоб першими отримувати попередження про появу нових способів шахрайства та дізнаватися про засоби протидії. А ще — постійно додаємо корисні підказки та розробляємо нові опції, щоб убезпечити користувачів платформи від аферистів, наприклад:

  • OLX Доставка;
  • перевірка зовнішніх посилань;
  • сайт із безпечної купівлі в інтернеті Онлайн[за]хист;
  • можливість подати скаргу на підозрілі оголошення.

«Пощастило» потрапити на шахрая? Головне — зберігати спокій. OLX і Кіберполіція розповідають, що робити

Аферисти можуть «постукатися» до вас на нашій платформі або деінде. План дій у такому випадку дуже простий.

  1. Не панікуйте. Доки ви дотримуєтеся простих правил безпеки (не переходите за сумнівними посиланнями, не поспішаєте вносити передоплати тощо), ваші дані та гроші захищено.
  2. Якщо шахрай знайшов вас на нашій платформі, відразу повідомте про це Службу підтримки OLX, заповнивши коротку форму звернення, та/або залиште скаргу на оголошення. Для цього потрібно натиснути кнопку «Поскаржитися» внизу такого оголошення, детальніше про це розповіли тут. Ми швидко проаналізуємо ситуацію та заблокуємо порушника, а його оголошення видалимо.
  3. Зверніться до банку-емітента для блокування транзакції, якщо була спроба переказу за шахрайською пропозицією.
  4. Зловмисники надсилають підозрілі посилання начебто на OLX? Перевірте їх. Якщо вони ведуть на фішингові сайти, повідомте про це нашу Службу підтримки.
  5. Зверніться до Кіберполіції та повідомте про спробу онлайн-шахрайства.
    Максимально швидко це можна зробити використавши систему подачі електронних звернень – https://ticket.cyberpolice.gov.ua

Зберігайте пильність і насолоджуйтеся перевагами онлайн-шопінгу.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.