Тимчасові метри: як орендувати квартиру і не змарнувати час, зусилля та гроші

1241
Додати
до обраних
Поділитися

Українці активно шукають, де зняти житло. Як знайти і вибрати «своє» серед тисяч оголошень? Редакція блогу OLX поспілкувалася з експертами ринку нерухомості, а також досвідченими орендарями. Зібрали найкорисніші поради.

Складаємо «портрет» житла

Перш ніж почати шукати житло, найкраще скласти т. зв. «портрет» майбутньої кімнати або квартири. Завдяки цьому ви зрозумієте, що хочете знайти, буде простіше відкидати варіанти, які не підходять, і процес значно прискориться.

Особливо корисно це зробити кільком категоріями орендарів. По-перше, тим, хто планує орендувати житло вперше. По-друге, тим, хто переїжджає в незнайомий населений пункт або з одного району в інший. І, по-третє, тим, хто хоче змінити якість орендованого житла – в кращу або гіршу сторони (наприклад, не вистачає грошей).

Отже, дайте відповіді на такі запитання:

– Де я планую працювати – в офісі чи вдома?

– Якщо буду працювати в офісі, то скільки часу повинна займати дорога на своєму автомобілі/громадському транспорті в годину пік?

– Яка інфраструктура повинна бути поруч з будинком: поліклініки, школи і/або дитячі сади, коворкінг, мережеві заклади, парк, стадіон тощо?

– Де я планую жити – в новобудові або старому житловому фонді?

– На яких поверхах хочу жити – перших або останніх?

– В якому стані повинна бути квартира: свіжий ремонт, ремонту кілька років або мене влаштує й «радянщина»?

– Чи потрібні меблі в квартирі або я можу привезти/купити свою?

– Чого я категорично не хочу бачити поруч з будинком і в орендованій квартирі?

– Скільки грошей я можу виділити на оренду квартири/кімнати?

– Який бюджет на оплату комунальних послуг?

Обираємо варіанти

На цьому етапі можна піти двома шляхами.

З рієлтором. У такого рішення є кілька переваг. По-перше, рієлтор відразу зорієнтує в ціновій політиці: підкаже, наскільки запит клієнта відповідає ситуації на ринку. Також фахівець відкине всі підозрілі варіанти. «Наприклад, низька ціна, яка суттєво відрізняється від подібних пропозицій на ринку, – привід задуматися про можливі шахрайські дії», – попереджає столичний рієлтор Олександр Ходос.

По-друге, фахівець з нерухомості зекономить час орендаря, поставивши важливі запитання власникам. Наприклад, про право власності, причини виселення попередніх жильців, про те, скільки місяців квартира не здається. Зазвичай орендарі-новачки бояться або не знають, що це все потрібно з’ясовувати.

Однак у такого підходу є своя ціна: за послуги потрібно буде заплатити близько 50% вартості оренди квартири за один місяць без урахування комунальних платежів.

Самостійно. Один з найпопулярніших каналів, щоб знайти житло – оголошення на OLX. Можна шукати за ціною, вибрати район, поверх, метраж та інші параметри. Також на допомогу прийдуть профільні групи в Facebook. «Не обмежуйте ареал пошуку», – ділиться досвідом Олександр Перепьолов, копірайтер з Києва.

Головний ризик – стати жертвою шахраїв. «В інтернеті можна зустріти оголошення, які починаються з фраз на кшталт «здамо квартиру з великої бази». Такі бази ні в якому разі не можна купувати. У кращому випадку там контакти власників, які здавали квартири два роки тому, в гіршому – телефони сторонніх людей», – попереджає киянин Дмитро Калішевський.

Інший варіант шахрайства – людині пропонують приїхати в офіс, і далі її чекає типова схема. «Вам пропонують заплатити гроші, підписати договір, після чого ви отримуєте номер власника квартири, з яким ви зв’язуєтеся при агенті. Але «сіль» в тому, що горезвісний власник – пропаде під час вашого приїзду на огляд», – попереджає з особистого досвіду Юлія Ольшанська, аналітик.

Не менш популярна схема обману – пропозиції оплатити чергу на перегляд квартири або «забронювати» житло.

Йдемо на «оглядини»

Якщо ви зупинилися на кількох варіантах, наступний етап пошуку – огляд житла.

Вимагайте документи. Перше, на що потрібно звернути увагу, – правовстановлюючі документи на квартиру і кількість власників.

«Коли квартирою володіють кілька осіб, обов’язково, щоб на огляд прийшли всі власники. Більше того, щоб всі вони підписали договір, якщо угода відбудеться. Відмовки на кшталт «син у відрядженні, буде через місяць» – не слухайте, – радить Дмитро Калішевський. – Краще відразу шукати інші варіанти. Тому що на практиці це може бути так: приїде син і повідомить, що він був у відрядженні або одружився, і попросить виселитися з квартири. І найголовніше – буде правим».

Зафіксуйте всі недоліки. У самій квартирі – уважно огляньте всі речі. «Обов’язково потрібно перевірити всю побутову техніку, щоб уникнути претензій щодо будь-яких поломок», – ділиться досвідом Олена Мінеллі, бухгалтер з Києва.

Перевірте власників квартири. Наприклад, можна запитати про те, як часто вони планують відвідувати квартиру, чи зможуть щось докупити, як можна платити за оренду – на картку або тільки особисто. Швидше за все, з відповідей на подібні запитання потенційний орендар отримає уявлення про те, якими будуть стосунки з господарями, і наскільки йому буде комфортно.

«Якщо власник квартири говорить, що буде приходити пару разів на місяць, то слід очікувати «промивання мізків» і регулярних з’ясувань стосунків між орендарем і господарем», – попереджає киянин Олег Петренко.

Прийдіть вдень і ввечері. Не зайвим буде прогулятися по району. Причому як вдень, так і ввечері, коли всі повертаються з роботи. Так можна оцінити обстановку і тих, хто живе поруч.

Укладаємо договір

Один з найвідповідальніших етапів угоди. Скористайтеся досвідом бувалих.

Підписуйте документи. Договір оренди потрібно укладати – завжди. Він захистить вас в будь-яких конфліктах і форс-мажорних ситуаціях.

Вкажіть всі цифри. «Ні в якому разі не платіть гроші наперед, тільки після того, як подивитеся квартиру і підпишете договір», – попереджає Наталія Міняйло, журналіст із Києва.

У договорі потрібно прописати терміни оренди, щомісячну плату за квартиру, комунальні платежі, порядок перегляду вартості. Крім того, обов’язково пропишіть, з якими показниками лічильників ви приймаєте квартиру, щоб не довелося в майбутньому оплачувати борги власників або попередніх жильців.

Опишіть майно. Не зайвим буде зробити перелік майна, яке є в квартирі, і вказати дефекти. Важливо прописати, хто і за що несе відповідальність і сплачує, якщо раптом трапиться пожежа, потоп або інші форс-мажори.

Домовтеся про знижку. Так, так можна. Якщо вам потрібно щось полагодити або докупити в квартиру, і господарі не хочуть це робити – візьміть витрати на себе. Але в договорі пропишіть, що за це отримуєте знижку на оренду в розмірі тієї суми, яку витратите.

«Піймайте» на слові. «Якщо вам щось обіцяють докупити, доставити, то обов’язково зафіксуйте це в договорі та вкажіть терміни установки», – підказує киянка Юлія Дяченко. Як мінімум це дисциплінує власників, які нерідко забувають про прохання орендарів.

Застрахуйтеся від конфліктів. І останнє – пропишіть причини, за яких ви можете розірвати договір оренди, як ви будете виселятися і хто зробить генеральне прибирання в квартирі.

Текст: Катерина Спориш

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.