21% сезонних мігрантів готові повертатися за кордон на зарплату $1000

337
Додати
до обраних
Поділитися

Найпопулярніші напрямки сезонної трудової міграції, за результатами опитування OLX Робота, – Польща, Росія та Чехія. Майже 80% українців, які хочуть повернутися на заробітки, розраховують отримувати більше $1 000 за місяць. Для 6 з 10 респондентів основною мотивацією до першого виїзду стала низька зарплата. 60% українців вже мали досвід роботи в Польщі і більшість з них були залучені на виробництві та будівельній сфері.

Чому українці виїжджали на сезонні заробітки

Серед усіх респондентів, хто виїжджав підзаробити на сезон, тільки 9% не хочуть повертатися за кордон. Загалом 60% сезонних мігрантів їхали поза межі країни через те, що заробляли недостатньо в Україні. Ще 4 з 10 працевлаштовувалися за межами України через нестабільну економічну ситуацію. Частина респондентів, які більше не хочуть повертатись на сезонну роботу за кордон, мали такі ж мотиви. Щоправда, тут відсосток менший, 42% – обрали сезонну роботу через низькі зарплати, а 27% через економічний стан.

Серед тих, хто все ще хоче повертатися на сезон, 18% відчувають себе незахищеними в Україні. До порівняння, серед тих, хто не планує повертатись, таких лише 4%.

Кожен другий респондент, який не хоче повертатися на заробітки відзначив, що причиною цього був психологічний дискомфорт через віддаленість від рідних. Проте серед ризиків, які українці очікували на сезонних заробітках, цей фактор називали лише четвертим, після невчасної виплати зарплати, поганого ставлення роботодавця та некомфортних умов проживання.

Географія сезонної міграції

Найпопулярнішим напрямком сезонної міграції стала Польща – туди їздила половина українських трудових мігрантів. В трійку ще увійшли, Росія та Чехія. Серед країн-лідерів, куди б українці повернулися стали США – 82% та Німеччина – 78%. А от Росію, Литву та Великобританію респонденти, які мали досвід сезонних заробітків і готові повернутися до роботи за кордоном, позначили найменш привабливими.

Серед тих, хто планує залишитися за кордоном назавжди, в США хотіли б поїхати 46% респондентів, а в Німеччину – 45%.

Загалом США стали країною, що найбільше вразила українських заробітчан, які готові працевлаштуватися за кордоном знову. 37% відзначили, що робота повністю виправдала їхні очікування, а 24% – відповіли, що навіть перевершила. На другому місці за кількістю позитивних вражень – Болгарія (18% респондентів), на третьому – Німеччина, 14%. Більшість заробітчан, які були розчаровані, повернулися із заробітків з Росії – 13%.

Топ-5 країн, де ще планують працювати українці

1. Німеччина – 47%
2. Польща – 46%
3. Чехія – 35%
4. Швеція – 18%
5. Ізраїль – 14%

Польща – найбільш приваблива для українських трудових мігрантів, майже половина респондентів хотіли б там працевлаштуватися, якби мали таку можливість. При цьому, 6 з 10 респондентів відповіли, що вже працювали в Польщі декілька місяців. Серед них 43% були залучені на виробництві і 23% – у будівельній сфері. Шукати роботу у Польщі спонукає близькість до України – 57% відповідей та високі зарплати – 60% респондентів. Ще 26% відмітили, що менталітет теж має значення.

OLX Робота_21% сезонних мігрантів готові повертатися за кордон на зарплату до $1 000

Очікування від роботи за кордоном

Результати опитування OLX показали, що своєчасна виплата заробітної плати та хороше ставлення – головні фактори, на які звертають увагу перед сезонним працевлаштуванням. 41% сезонних заробітчан, які готові повернутися за кордон, турбуються про зарплату, для 36% має значення хороше ставлення роботодавця. Також для них більше значення має офіційне працевлаштування – 25% та безпечні умови праці – майже 20%. Українці, які не планують повертатися мають інші очікування.

Рейтинг очікувань від сезонної роботи за кордоном

Респонденти, які хочуть повернутися на заробітки  Респонденти, які не хочуть повертатися на заробітки
 1.  Вчасна виплата заробітної плати  Вчасна виплата заробітної плати
 2.  Хороше ставлення роботодавця  Хороше ставлення роботодавця
 3.  Офіційне працевлаштування  Фінансова стабільність
 4.  Безпечні умови праці  Можливість додаткового заробітку
 5.  Нормований робочий день  Нормований робочий день

Цікаво, що обидві групи респондентів мали хороші стосунки з роботодавцями. В середньому 64% відзначили ставлення до себе як позитивне. Кожен третій українець, що хоче повернутися за кордон, відзначив, що мав конфлікти на роботі. Серед тих, хто не хоче повертатися, ця частка була більшою – 40%.

Яку зарплату очікують сезонні заробітчани

Третина українців, які працювали на сезонних роботах і не хочуть повертатися туди, отримували більше $1 000, з них половина заробляла до $1 200. Майже 32% сезонних заробітчан отримували від $700 до $1 000, а 18% заробляли в діапазоні $500-700.

Щодо зарплат, які очікують респонденти, що готові повернутися на роботу за кордоном, майже 80% українців розраховують отримувати більше $1 000. Ще 10% бажають отримувати понад $2 000. При цьому 21% готові їхати на заробітки і отримувати до $1 000.

Портрет сезонних трудових мігрантів

Серед тих, хто мав досвід виїзду на сезонні роботи за кордон, 76% чоловіків. Щодо віку, загалом це українці від 25 до 54 років. 43% заробітчан заміжні чи одружені та мають дітей. Також 6 з 10 українців, які повернулись з-за кордону після тимчасової праці, проживають в українських містах, але тільки 15% з них – в обласних центрах.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.