Небездоганні: 7 проблемних місць у досвіді, і як пояснити їх роботодавцю

454
Додати
до обраних
Поділитися

Деякі факти з трудової біографії, немов камінчик в черевику: йти на співбесіду, знаючи, що роботодавець напевно торкнеться однієї з незручних тем, – дискомфортно.

Як пояснити проблемні місця у своєму досвіді? Редакція OLX звернулася за коментарями до Ігоря Гур’янова, HR-директора мережі кінотеатрів Multiplex. Протягом своєї 17-річної кар’єри в HR експерт також працював у великих компаніях у сфері ритейлу – таких як «Алло», Intertop, Comfy і провів тисячі співбесід на лінійні позиції.

Ігор Гур'янов, HR-директор мережі кінотеатрів Multiplex

1. «Так чим ви займалися?»: велика перерва в досвіді

Припустимо, у вас вже є трудова історія, але з якихось причин вона переривалася. «У кожної медалі є дві сторони. Тому на всі незручні запитання потрібно відповідати з точки зору вигоди, – зазначає Ігор Гур’янов. – Важливо показати роботодавцю, що ви не витрачали час даремно, а змогли винести з періоду простою користь. Наприклад, пройшли мовні курси, навчилися користуватися програмою, дізналися щось корисне».

На думку експерта, додатковим аргументом може бути те, що це дозволило вам перезавантажитися, і ви знову готові працювати з повною самовіддачею.

Якщо для перерви є поважні причини – про них достатньо просто розповісти, не приховуючи. Наприклад, це може бути декретна відпустка, переїзд з сім’єю та труднощі з пошуком роботи на новому місці, догляд за родичем або вирішення термінових побутових питань.

2. «А ви часом не «джампер»?»: часта зміна роботи

У вас було багато місць роботи, але ніде не вдалося затриматися надовго. Чи відштовхне це роботодавця – адже вважається, що компанії роблять ставку на лояльних співробітників і нікому не потрібні «стрибуни»?

«Все залежить від віку та позиції, – ділиться досвідом наш експерт. – Термін роботи, особливо на лінійних позиціях, скорочується. До того ж, молоді люди шукають себе, хочуть використати максимум можливостей в різних сферах – такі реалії ринку, і роботодавці повинні бути до цього готові».

Проте, й цю ситуацію варто коментувати з позиції вигоди. Наприклад, розповісти, як багато корисних навичок ви освоїли на різних позиціях, з якими цікавими людьми познайомилися, який цінний досвід змогли у них перейняти. І найголовніше – як це допоможе на нинішньому місці роботи, якщо ви отримаєте запрошення.

3. «Цього замало»: брак потрібних знань і навичок

Вам до душі вакансія, але ви не відповідаєте всім вимогам. Чи є шанс отримати роботу? «Якщо на позиції потрібні глибокі, унікальні знання і навички, які потрібно розвивати роками, – це критично для роботодавця, – розповідає Ігор Гур’янов. – Але якщо йдеться про лінійні вакансії, швидше за все, таких суворих вимог немає. Усе можна підтягнути, але тільки за однієї умови – якщо кандидат дійсно зацікавлений в роботі».

Щирий інтерес до компанії і вакансії може стати козирем при дефіциті навичок і допоможе переконати роботодавця дати можливість проявити себе. «Говоріть про те, що вам дуже подобається компанія, ви впевнені, що саме тут зможете розвиватися та приносити користь, – рекомендує експерт. – Лояльність і залученість підкуповують».

Почитайте про компанію, розкажіть, які факти вас зацікавили: продукти, послуги, корпоративні соціальні проекти тощо. Наприклад, одного разу наш експерт отримав лист від молодої людини – у кандидата немає потрібних навичок, але він хоче працювати в кіноіндустрії, зокрема в компанії Multiplex. Безумовно, на такого проактивного пошукача відразу звернули увагу.

4. «Повертайтеся до пісочниці»: відсутність досвіду

Якщо ви тільки починаєте трудовий шлях і переживаєте, що вас не візьмуть на роботу – можете заспокоїтися. «Свіжі» фахівці – на вагу золота в багатьох компаніях.

За даними дайджесту OLX Робота за 1 квартал 2019 року, найактивнішими виявилися саме студенти і молоді спеціалісти: в середньому на одну вакансію відгукувалися 19 осіб, і саме для цієї категорії роботодавці максимально збільшили оклади – на 25%. «Більш того, великий досвід – це не завжди плюс: часом людину легше навчити з нуля, ніж перевчити», – вважає HR-директор. Тільки важливо бути готовим починати зі стартових позицій.

До речі, якщо ви думаєте, що вам немає чим зацікавити роботодавця, то помиляєтеся. Так, бракує досвіду, але водночас у вас вже можуть бути розвинені потрібні компетенції. Більш того, ви могли їх проявляти на практиці, наприклад, у виші: вважайте, що це була ваша робота. Сміливо наводьте приклади, як демонстрували лідерські якості, відповідальність, старанність та інші характеристики, важливі саме для даної вакансії.

5. «Ви помилилися дверима»: зміна професії

Є досвід роботи, але ви хочете змінити напрям діяльності? «Це цілком можливо. Але варто бути готовим, що в такому випадку ваш пріоритет – отримання досвіду, а не заробіток, – акцентує увагу Ігор Гур’янов. – Ваше завдання – показати роботодавцю, що ви розумієте, що знань у професії не вистачає. Але ви готові багато вчитися, працювати, рости, щоб з часом довести, що можете бути цінним фахівцем у новій сфері».

6. «Про вас ходять чутки»: погані рекомендації з попереднього місця роботи

«Роботодавці розуміють, що негативні відгуки можуть бути просто емоціями людини, але іноді це конструктивна критика. Вони вміють відрізняти перше від другого за допомогою уточнювальних запитань», – ділиться наш експерт.

Але як поводитися кандидату? Не варто погано відгукуватися про колишніх роботодавців, навіть якщо вони «перші почали». «Якими б не були рекомендації, дайте зрозуміти, що все одно вважаєте цей досвід цінним. Поділіться своєю точкою зору, – рекомендує Ігор. – Наприклад, якщо були негаразди з якимось проектом, то розкажіть про їх причини, і обов’язково – чого це вас навчило, які висновки ви зробили і чому не допустите повторення помилки в майбутньому».

7. «Не-ві-рю»: недостовірна інформація в резюме

«Обман – найбільший недолік, який може продемонструвати кандидат, – розповідає Ігор Гур’янов. – Шанси отримати роботу після такого мінімальні».

Хоча бувають і винятки. Наприклад, одного разу нашому експерту потрібно було знайти фахівця зі знанням китайської мови. Один з кандидатів стверджував, що у нього високий рівень. І раптом на співбесіді з ним заговорили по-китайськи. Річ у тім, що під час реалізації одного з проектів Ігор з командою деякий час жив у Китаї. «На жаль, кандидат не зміг підтримати навіть побутову розмову. Він відразу зізнався, що перебільшив свій досвід. Пояснив це сильним бажанням працювати в компанії», – згадує експерт.

Здобувач попросив дати йому шанс – погодився працювати із в два рази меншою зарплатою, пообіцяв, що підтягне мову під час випробувального терміну. Кандидату запропонували роботу: в цьому випадку спрацювали сильна мотивація і високий рівень розвитку інших важливих навичок. Але це – велика рідкість.

«Іноді саме бажання сподобатися штовхає людей на брехню. Їм здається, що ніхто нічого не перевірить. Але це не так, – каже Ігор Гур’янов. – Якщо ви сказали неправду, то можна спробувати врятувати ситуацію, якщо відразу визнати помилку і запропонувати альтернативи».

Наш експерт нагадує, що ринок праці належить кандидатам: «Роботодавці готові йти на поступки. Покажіть зацікавленість, активність, внутрішню енергію – якщо це зацікавить, багато нюансів будуть несуттєвими».

Текст: Катерина Маєвська

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.