Зарплати у робочих сферах впали на 17%: дайджест OLX Робота за 3-й квартал

589
Додати
до обраних
Поділитися

Домашньому персоналу пропонують зарплату на 44% менше, ніж у 2-му кварталі, – повідомляють аналітики OLX Робота. Єдина сфера, де грошова винагорода залишається стабільною протягом півроку, – виробництво, обіцяють приблизно 10 000 грн. Найзатребуваніші спеціалісти – продавці, роботодавці шукали їх 7 400 разів. Зарплати будівельників сягають 20 000 грн в середньому. Скільки заробляють «блакитні комірці», на яких спеціалістів є попит і коли пошукачі найбільш активні – в дайджесті за 3-й квартал.

Зріз зарплат

Зарплати в країні у 3-му кварталі впали на 17% у порівнянні з попереднім. У сфері домашнього персоналу спад був найбільшим – 44%. Представникам цієї сфери пропонують 5 500 грн в середньому. Проте можна відправитися у пошуки роботи до Київської області й отримувати приблизно 12 500 грн. Єдина галузь, де зарплати не змінюються вже півроку, –виробництво. Працівникам готові платити в середньому 10 000 грн/місяць.

Зменшення зарплат спостерігалося й у сфері охорони та барно-ресторанній індустрії. Роботодавці пропонували вже на 22% менше в порівнянні з попереднім кварталом. При цьому охоронцям готові платити на чверть менше, ніж барменам. У перших місячний оклад може бути 5 800 грн, а у барменів – 7 100 грн.

Найбільша середня зарплата по Україні пропонується будівельникам – 12 300 грн, а в Закарпатській області їхній заробіток сягає і 20 000 грн. Працівникам транспортної сфери варто шукати вакансії в Київській області, там пропонують 17 000 грн/місяць. До порівняння, в Україні середній рівень зарплат у логістиці – 11 200 грн.

OLX_Зарплати у робочих сферах впали на 17% - дайджест за 3 квартал

Кого шукають роботодавці

Загалом у 3-му кварталі роботодавці розмістили 68 000 вакансій на платформі OLX Робота. За перших три місяці 2019 їх було на 32% менше – 46 000. У найбільшому попиті залишаються представники торгової сфери – 27% всіх пропозицій. На другому місці за популярністю спеціалісти з логістики –17%. У барно-ресторанній та будівельній індустрії роботодавцям потрібні по 14% спеціалістів. Найскладніше влаштуватися агроспеціалістам, їх шукають найменше.

Щодо конкретних спеціалістів, найбільше поталанило продавцям, водіям та кухарям. Аналітика OLX Робота показала: за період з липня по вересень продавців шукали 7 400 разів із середнім доходом приблизно 7 500 грн. Водіїв та кухарів шукали менше, 5 200 та 3 300 вакансій відповідно. Проте зарплати вже вищі, першим готові платити 15 000 грн/місяць, а за роботу на кухні – в середньому 10 000 грн. У рейтингу затребуваних працівників найбільші оклади пропонують плиточнику, штукатуру та муляру – 20 000 грн/місяць.

Активність пошукачів

Між тимчасовою і постійною роботою українці обирають тимчасову, до того ж, з частковою зайнятістю. На одну таку пропозицію в середньому відгукувалися 15 кандидатів. Оголошення про тимчасову роботу із повною зайнятістю цікавлять перспективних працівників менше, конкуренція майже вдвічі нижча – 8 звернень до роботодавців.

Найчастіше пошукачі намагаються зв’язатися з роботодавцями в понеділок. Загалом, чим ближче до кінця тижня, тим менше відгуків на оголошення з працевлаштування. Більшість майбутніх працівників готові прокинутися зранку і відповідати на вакансії, як тільки починається робочий день. Так, пік активності починається о 10:00 і триває приблизно до 15:00.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.