Як і де знайти роботу під час кризи: поради HR-експертів з WORLD STAFF, «Території мінімальних цін» та МХП

503
Додати
до обраних
Поділитися

За оцінками експертів, кількість вакансій на українському ринку праці за останній місяць скоротилося приблизно в два рази. Водночас багато людей втратили роботу офіційно або фактично, тобто перебувають у відпустці за свій рахунок і не отримують доходу.

Як працевлаштуватися в таких умовах? Які сфери стабільніші? І як «блакитному комірцеві» виглядати конкурентоспроможним в очах роботодавця? За порадами редакція блогу OLX звернулася до досвідчених HR-експертів.

Віталій Михайлов, експерт у сфері підбору персоналу, керівний партнер рекрутингової компанії WORLD STAFF

Віталій Михайлов,
експерт з підбору персоналу,
керівний партнер рекрутингової компанії WORLD STAFF:
«Якщо немає кваліфікації, пропонуйте особисті якості»

– Робочих місць за останні тижні стало значно менше – приблизно в два рази. Водночас кількість кандидатів збільшилася, зокрема  в секторі «блакитних комірців». Там ситуація ускладнюється ще й тим, що не всіх співробітників можна перевести на віддалений режим.

Повернення трудових мігрантів і попит на «професії першої необхідності»

Якщо бізнес зупинився, то людей або звільнили, або вони пішли у відпустку за свій рахунок. Особливо це позначилося на сфері послуг та розваг. До того ж, в Україну повернулося багато «заробітчан». Ця категорія не поспішає працевлаштовуватися, поки зароблені за кордоном гроші ще є в запасі, але незабаром може масово повернутися на ринок.

Роботу збережуть насамперед ті, хто виконує необхідні для життя суспільства функції: випікають хліб, будують, керують транспортом.

Більше робочих місць стало в службах доставки: потрібні комплектувальники, кур’єри, водії. Необхідність в співробітниках різко зросла і в ритейлерів. Але важливо розуміти, що це ненадовго: попит на товари і послуги таких компаній знизиться. Люди масово скуповували продукти та інші товари першої необхідності на початку карантину. Зараз у них ще залишаються запаси, плюс – купівельна спроможність падає, дедалі більше українців переходить у режим економії.

У будівництві частина об’єктів «заморожена», на інших – роботи тривають, і там вакансії є. Але при цьому не завжди легко знайти персонал. Наприклад, власник однієї будівельної компанії розповідав, що співробітники просто не прийшли на роботу після того, як поїхали на вихідні додому в інший регіон – їх не пустили дружини, переживаючи, що чоловіки заразяться коронавірусом.

Умови стануть скромнішими, але кандидати на них погоджуватимуться

Багато бізнесів опинилися на межі виживання. І швидко економіка точно не відновиться – не буде попереднього рівня споживання. Компанії не тільки скоротять набір персоналу, а й переглянуть умови, які пропонують: «поріжуть» зарплати, збільшать навантаження, наприклад, коли обов’язки двох-трьох співробітників змушений виконувати один.

Проте люди, в яких немає «фінансової подушки» або городу, який може їх прогодувати, будуть охочіше погоджуватися на будь-які вільні вакансії.

Стабільність варто шукати в секторі виробництва та продажу продуктів харчування, в логістичних компаніях, які займаються внутрішніми перевезеннями, онлайн-продажах і доставці. Ще у всьому, що пов’язано із захистом від коронавірусу, – фармацевтичний ринок, засоби індивідуального захисту, обладнання та комплектуючі до нього. Також будуть пропонувати роботу підприємства, без яких неможлива інфраструктура країни, зокрема – енергетика і транспорт.

Відповідальність замість кваліфікації

Зберегти місце або знайти нове простіше буде тим, хто має кваліфікацію в певній галузі – чи то слюсар, чи то автомеханік.

Але якщо в кандидата такої переваги немає або він не може знайти роботу за фахом, можна тимчасово піти туди, де кваліфікація не потрібна і легко здобути потрібні навички. Наприклад, це вакансії комплектувальників або кур’єрів. На такі позиції відбирають більше за особистими якостями – важливі відповідальність, пунктуальність, старанність та благонадійна поведінка.

Вікторія Закарчевна, HR-директор мережі магазинів «Територія мінімальних цін»

Вікторія Закарчевна,
HR-директор мережі магазинів «Територія мінімальних цін»:
«Будьте максимально активними – першими телефонуйте роботодавцю»

– Розстановка сил на ринку праці змінилася: він став ринком роботодавця, а не кандидата. Причому як в Україні, так і в Європі в цілому.

Попит на кандидатів спав навіть у продуктових мережах

За моїми спостереженнями, в торгівлі після початку карантину вакансій стало приблизно на 80% менше. Практично всі магазини в непродуктовому ритейлі призупинили роботу.

До того ж навіть продуктові мережі вже працюють не на повну потужність: хоч ми й бачимо черги в супермаркетах, попит на продукти харчування теж коливається. Те саме стосується і фарм-ритейлу, і дрогерів – магазинів, які продають непродуктові повсякденні товари. Попит на кандидатів уже спав.

У магазинах одягу та аксесуарів вакансій приблизно на 70% менше: закриті офлайн-магазини та невеликі торгові точки, але продажі продовжуються онлайн. Наприклад, ми в «Території мінімальних цін» планували навесні відкривати нові магазини, але зрештою нам довелося «заморозити» 100 позицій.

При цьому на початку весни фешн-магазини зазвичай закуповують товари на осінь і зиму, тому «фінансової подушки», щоб виплачувати людям зарплати при зупиненому бізнесі, – майже не залишається.

Більш стабільними залишилися бізнеси, які до карантину розвивали різні канали продажів, зокрема свої онлайн-магазини. Приблизно у 60% ритейлерів є онлайн-канал продажів. До початку карантину він давав лише 5% від загального товарообігу. Зараз продажі через інтернет збільшилися в кілька разів, але це все одно 10-15% від усього обсягу.

Конкуренція зростає, але кандидати обережні

Хоч конкуренція за вакансії виросла, не можна сказати, що вимоги до кандидатів стали суворішими. Компанії або простоюють, або «гасять пожежі» – швидко закривають потребу в лінійному персоналі, часу на тривалий відбір немає. Попит збільшується напливами, і важливо не втрачати продажу.

Найбільш затребувані такі позиції, як касири, продавці, мерчендайзери, вантажники, комірники, адміністратори, прибиральники. Ще один напрямок, який дає багато вакансій в сфері торгівлі, – доставка продуктів.

Хоча часто «активні» компанії стикаються з небажанням кандидатів приймати саме їхні пропозиції через ризики для здоров’я (наприклад, у продуктовому ритейлі або доставці).

Потрібно шукати чесних роботодавців

Після карантину криза не закінчиться. Бізнес буде відновлюватися, приймаючи багато непопулярних рішень – наприклад, зменшення оплати праці, скорочення персоналу. Але, припускаю, що робота для лінійного персоналу буде завжди – хтось повинен її робити навіть під час кризи, щоб забезпечувати базові потреби суспільства.

Вибираючи роботодавця, слід звертати увагу на сферу, в якій він веде бізнес. Продуктовий ритейл та фарм-ритейл будуть відчувати себе краще, ніж, наприклад, ритейл у сегменті спорттоварів.

Варто йти в ті компанії, які максимально виконують свої зобов’язання перед співробітниками. Дізнатися про це досить легко: сайти відгуків про роботодавців, рекомендації звільнених працівників, соціальні мережі.

Ще один важливий критерій – чесність роботодавця перед ринком праці. Якщо компанія оптимізує фонд заробітної плати і говорить про це відкрито, то кандидат ще «на вході» знає, на які умови погоджується. Отже, його не обдурять.

Роботу отримають активні та «багатофункціональні»

Роботодавці особливо цінують такі якості, як активність, ініціативність, відповідальність, готовність навчатися нових навичок. Ще обов’язково – кросфункціональність, оскільки співробітникам потрібно буде поєднувати кілька функцій (наприклад, продавця та касира).

Як підвищити свої шанси знайти роботу? Бути максимально активними: дзвонити роботодавцю першими, надсилати резюме. До речі, лінійний персонал або не скаладає резюме, або воно не змістовне – тільки ім’я, прізвище, вік та бажана робота без деталей.

Тому зараз важливо витратити час, щоб детально і грамотно описати свій досвід: перерахувати місця роботи, позиції та навички. Особливо корисно підкреслити, якщо ви можете поєднувати роботу на декількох позиціях. Так буде простіше зацікавити компанію.

Маргарита Бобик, керівник управління залучення талантів в агроіндустріальному холдингу МХП

Маргарита Бобик,
керівник управління залучення талантів
в агроіндустріальному холдингу МХП:
«Покажіть, що хочете працювати в конкретній компанії»

– Конкуренція за робочі місця зростає.

В Україну повернулася велика кількість трудових мігрантів – «блакитних комірців», яким теж потрібна робота. Практично всі компанії в сфері HoReCa зупинили діяльність, і співробітники шукають інші способи заробити. Малий і середній бізнес опинився в складній ситуації, але й великі корпорації теж оптимізують витрати.

З послуг – в аграрний сектор

Наша компанія функціонує в попередньому режимі. У нас є достатній фінансовий запас, який дозволить і далі стабільно працювати, підтримувати наших співробітників.

Ми працюємо в сфері безперебійного виробництва товарів першої необхідності (продукти харчування – м’ясо птиці, ковбасні вироби). Наша діяльність стратегічно важлива, щоб забезпечувати продовольчу безпеку країни. Тож ми не тільки не скоротили жодної людини, але й активно набираємо персонал на робочі спеціальності.

Кандидатів стало більше – не тільки на лінійні позиції на виробництві, а й, наприклад, у сфері продажів. Багато переходять у наш сектор з послуг.

Особливо затребувані співробітники на виробництво: переробка курки, підсобні робітники, пакувальники, вантажники, тобто люди на першій лінії виробництва.

А в агросфері зараз починається посівна, тому на роботу запрошують ще й агрономів, механізаторів, підсобних робітників. Аграрний сектор – перспективний з точки зору пошуку стабільної роботи.

Правильна самопрезентація як пропуск на роботу

У майбутніх співробітниках особливо цінується чесність, працьовитість, неконфліктність, відповідальність (відсутність у досвіді негативних епізодів – наприклад, розкрадань).

На співбесіді важливо показати, що ви хочете працювати в конкретній компанії, а не говорити про те, що це вимушений крок через безвихідь. Корисно розповісти про свої переваги: ​​якщо ви вважаєте себе продуктивною та неконфліктною людиною – наведіть приклади, як це проявляється у вашій поведінці.

Текст: Катерина Маєвська

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.