Тренди ринку праці: 53% пошукачів шукають вакансії, не розміщуючи резюме

797
Додати
до обраних
Поділитися

Спеціалізованими сайтами користуються 88% пошукачів і 100% роботодавців. Водночас останні 71% коштів для пошуку співробітників витрачають саме на онлайн-джерела. Кількість відгуків у сфері краси та спорту за один місяць зросла на 165%, а кількість вакансій для водіїв – на 16%. Як шукають одне одного пошукачі й роботодавці, та які сфери зараз найбільш популярні – у дослідженні від Factum Group Ukraine* та OLX Робота.

Попри те, що в країні ще діють карантинні обмеження, український ринок праці не стоїть на місці. З квітня по травень кількість вакансій зросла у всіх сферах, представлених на OLX Робота. Водночас якщо порівняти травень з «докарантинним» лютим, то практично в усіх категоріях пропозицій стало більше, у деяких – навіть удвічі або втричі.

Як шукають роботу пошукачі

Щоб знайти роботу, «блакитні комірці» не обмежуються тільки одним джерелом: згідно з даними опитування, для кращого ефекту використовують у середньому три способи.

Більшість респондентів (88%) надає перевагу спеціалізованим сайтам, приблизно половина (56%) звертається за допомогою до знайомих і родичів, трохи менше – 43% – шукають роботу через соцмережі.

Онлайн- і офлайн-джерела переважно комбінують 68% опитаних, повністю ж «діджитальних» пошукачів – 28%. Лише 4% покладаються тільки на традиційні нецифрові способи. Якщо говорити про користувачів OLX Робота, то зручністю користування задоволені три чверті респондентів, стільки ж – швидкістю пошуку роботи.

Активності пошукачам не позичати: тільки 6% опитаних розміщують резюме на сайтах і чекають на пропозиції від роботодавців, 53% шукають серед вакансій цікаві та відповідають на них, інші ж – 41% – подвоюють шанси, поєднуючи обидва перераховані способи. Найчастіше для пошуку вакансій та розміщення резюме використовують браузер смартфона (65% і 47% відповідно).

Для завантаження CV багато кандидатів користуються ноутбуком (47%). Мобільні додатки не відстають: вони на другому місці для пошуку вакансій (48%) і на третьому для розміщення резюме (33%).

Загалом для пошуку роботи пошукачі не обмежуються одним пристроєм – у середньому комбінують два, і в більшості випадків це мобільний та стаціонарний.

Що хочуть знайти

Якщо говорити про сфери, вакансіями в яких найчастіше цікавляться, то на першому місці «Роздрібна торгівля» – тільки за травень на пропозиції відгукнулися 52,7 тис. осіб, або п’ятеро на одну вакансію.

На другому місці за популярністю «Транспорт і логістика» – 37,6 тис. зацікавлених, тут на кожну пропозицію відповідало в середньому четверо. Стабільно найактивніші – студенти та молоді люди на початку кар’єри: на одну вакансію в середньому відгукуються 12 осіб, усього за травень було 24,2 тис. потенційних пошукачів.

Охочих знайти роботу в барно-ресторанній сфері значно додалося: тільки за один місяць їхня кількість зросла на 122%, досягнувши позначки у 22,2 тис. У середньому кожною вакансією тут цікавилося сім осіб.

Закриває топ-5 «Будівництво» – 20,8 тис. тих, хто відгукнувся, або вісім осіб на одну пропозицію.

Варто також відзначити, що категорією, де найзначніше збільшилася кількість зацікавлених в роботі, стала «Краса та спорт» – число потенційних пошукачів зросло з квітня по травень більш ніж у 2,5 рази, або на 165%.

Тренди ринку праці: 53% пошукачів шукають вакансії, не розміщуючи резюме

Як шукають працівників роботодавці

За даними опитування, всі роботодавці шукають співробітників саме в інтернеті на спеціалізованих платформах. Якщо говорити конкретно про OLX Робота, зручністю користування задоволені 82% роботодавців.

Крім цього, 67% займаються пошуком працівників у соцмережах, 61% – у групах у месенджерах. Як і пошукачі, вони також звертаються по допомогу до близьких: через знайомих та родичів кадри шукають 58% роботодавців.

Частка офлайну все ще велика: до нецифрових способів вдаються 80% компаній і підприємців, проте більше коштів вкладають в онлайн – 71% від усіх ресурсів для підбору співробітників. У середньому для ефективного пошуку використовують п’ять джерел.

Кому пропонують роботу

Найчастіше роботодавцям потрібні водії. За даними OLX Робота, в травні для них розмістили 5,2 тис. вакансій, що на 16% більше, ніж у квітні, а пропонують у середньому 18 250 грн.

Стабільно популярні продавці – кількість пропозицій зросла на 37% тільки за один місяць і склала 3,9 тис. Цим співробітникам готові платити приблизно 8 500 грн.

На третьому місці комплектувальники – в травні вони могли вибрати собі місце роботи серед 1,5 тис. вакансій із середньою зарплатою в 11 000 грн.

Приблизно стільки ж пропозицій розмістили і для штукатурів, однак пропонують їм удвічі більше – 22 500 грн на місяць.

До топ-5 також потрапили водії UBER – 1,4 тис. вакансій за травень. Патити роботодавці готові ще більше — у середньому 25 000 грн.

*Методологія дослідження:

– Репрезентативне онлайн-опитування пошукачів, які знайшли роботу протягом останніх шести місяців або шукають роботу зараз, віком 20-45 років, у містах з населенням 50 тис. і більше. Вибірка: 400 інтерв’ю.

– CATI-опитування роботодавців. Вибірка: 200 інтерв’ю.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.