• Укр
  • Рус

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

1964
Додати
до обраних
Поділитися

Онлайн-шопінг в епоху пандемії став невід’ємною частиною життя кожної людини. Карантинні обмеження значно вплинули на купівельні звички українців та «відкрили» нові можливості для шахрайства в інтернеті. Тільки цього року, за п’ять місяців, до Кіберполіції за формою зворотного зв’язку надійшло більше 12 тисяч звернень громадян щодо шахрайських дій. Найбільша кількість таких незаконних дій пов’язана саме з розрахунками карткою в інтернеті.

Як зробити свої покупки безпечними та захиститися від карткового шахрайства, розповідаємо у рамках інформаційної кампанії Національного банку України #ШахрайГудбай.

Купуйте та сплачуйте онлайн на перевірених сайтах

1. Ретельно перевіряйте сайти, на яких плануєте здійснювати розрахунки карткою, адже через сайти-копії шахраї можуть отримати всі дані та у будь-який момент списати гроші. Сайти, які приймають онлайн-платежі, мають бути захищеними: в рядку з адресою мають бути – https:// та значок «замочка».

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

2. На сайті мають бути позначки захисту онлайн-покупок від платіжних систем – Visa Secure (раніше Verified by Visa) та Mastercard Secure code.

3. Якщо у вас є підозри щодо достовірності сайту, краще перевірити його за допомогою спеціального сервісу Кіберполіції або сервісу Асоціації «ЄМА». Це допоможе не втратити гроші.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

4. Якщо випадково розкрили дані платіжної картки на підозрілому сайті – негайно дзвоніть на гарячу лінію банку за телефоном, вказаним на звороті картки.

5. Якщо ви зрозуміли, що ваші персональні чи платіжні дані потрапили до рук шахраїв – повідомте про це Кіберполіцію. Заяву в Кіберполіцію можна залишити тут або зателефонувавши за номером 0 800 505 170.

Тримайте в секреті платіжні дані

1. Три цифри на звороті картки – це ключ до вашого рахунку. Ніколи і нікому не можна говорити чи показувати ці цифри, навіть співробітникам банку. Якщо хтось просить назвати тризначний номер на звороті картки – це шахрай. Три цифри необхідні виключно для введення вами у відповідне поле під час онлайн-покупок та платежів.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

2. Пароль до інтернет-банкінгу має бути унікальним та не використовуватися для інших сервісів. Ніколи й нікому його говорити не можна.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

Коди банків необхідні виключно для того, щоб вводити їх у відповідне поле під час входу в інтернет-банкінг або для підтвердження онлайн-оплати. Не повідомляйте нікому код, який ви отримали від мобільного оператора. Він призначений тільки для вас. Якщо у вас хтось просить назвати код з SMS або з повідомлення в месенджері – припиніть розмову.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

3. Якщо випадково розкрили дані платіжної картки шахраям – негайно дзвоніть на гарячу лінію банку за телефоном, вказаним на звороті картки.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

Вигадуйте складні паролі

1. Використовуйте різні паролі для кожного важливого облікового запису, наприклад, для профілю OLX, електронної пошти й інтернет-банкінгу. Використовувати ті самі паролі небезпечно. Якщо хтось дізнається пароль для одного облікового запису, то зможе отримати доступ до вашої електронної пошти, адреси та навіть грошей.

2. Не можна використовувати паролі, які легко вгадати, наприклад, Qwerty123 чи 123456, та паролі, які використовувалися раніше для іншого облікового запису.

3. Пароль має містити щонайменше вісім символів. Це можуть бути комбінації літер, цифр і спеціальних символів. Надійний пароль допомагає захистити: особисту інформацію, електронні листи, файли, обліковий запис від зламу.

4. Тримайте в секреті PIN-код до картки, адже це ключ до вашого карткового рахунку.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

5. PIN-код необхідний лише для банкоматів, терміналів та розрахунків в магазинах, але не під час онлайн-покупок в інтернеті.

6. Якщо у вас просять повідомити PIN-код до картки – припиніть розмову.

Як захиститися від карткового шахрайства: важливі поради

7. Змініть свій PIN-код на SIM-картці зі звичних 0000 та 1111 на складний 8-значний номер.

8. Ваші рахунки в банку прив’язані до номера вашого мобільного телефону (фінансового номера). Отримавши доступ до SIM-карти, шахраї можуть отримати доступ і до рахунків.

Пам’ятайте про основні правила платіжної безпеки в інтернеті та насолоджуйтеся безпечним онлайн-шопінгом.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.