У пріоритеті – комфорт ноги: поради продавця, як правильно вибрати кросівки

29065
Додати
до обраних
Поділитися

Кросівки стали по-справжньому універсальним взуттям: вони підходять під різні стилі одягу, також їх можна носити цілий рік. Але часто буває складно вибрати «свою» пару, оскільки є безліч видів, стилів, технологій виробництва та брендів.

Редакція блогу попросила Владислава Ткачука, власника магазину оригінальних кросівок 1ststep на OLX, розповісти покупцям, як зробити правильний вибір, щоб зберегти здоров’я ніг, а кросівки прослужили якомога довше.

1. Мета

Перш ніж почати вибирати конкретні моделі, дайте собі відповідь на запитання – навіщо вам кросівки? Від цього безпосередньо залежатиме ваш вибір. Найчастіше це взуття поділяють за призначенням:

– для прогулянок містом;

– спортивні (для занять у залі або бігові);

– вузькоспеціалізовані (для певного виду спорту, наприклад, футболу або пауерліфтингу);

– для активного відпочинку й туризму.

«Ідеально мати окрему пару для різних видів діяльності. Але якщо немає можливості купити різні кросівки для прогулянок і для спорту, то відштовхуйтеся від того, куди частіше їх одягатимете. Якщо це офіс або навчання, де потрібна стриманість у дрес-коді, – вибирайте класичні моделі універсальних кольорів. Спортивні ж кросівки через свою форму і яскраві відтінки не підходять під більшість повсякденних речей. Купуйте їх, якщо ви частіше носите одяг у спортивному стилі, – пояснює Владислав. – Під час виробництва кросівок для активного відпочинку, туризму і конкретних видів спорту виробники завжди враховують інший тип навантаження і завдань, які вони повинні вирішувати. Для таких цілей завжди потрібна тільки окрема пара».

2. Сезон

Важливо враховувати не тільки мету покупки, але й пору року, коли ви збираєтеся носити кросівки. «У невідповідних погодних умовах підошва і матеріали швидко стануть непридатними для носіння і не виконуватимуть свох функцій. Наприклад, призначена для теплої сухої погоди підошва швидко промерзне за низьких температур», – розповідає продавець.

Тому для теплої весни й літа потрібне легке взуття з гарною вентиляцією: з верхом із сітчастих або в’язаних матеріалів, наприклад, FLYknit, ЕvoKnit або PrimeKnit, які використовують відомі бренди – відповідно Nike, Puma і Adidas. Це тканини з пряжі з особливим переплетенням, завдяки чому верх кросівок дуже легкий, продувається, вони відчуваються, ніби м’яка шкарпетка, і приймають форму ноги.

А ось прохолодну осінь з її дощами і сльотою найкраще витримує шкіряне взуття – воно практичніше і добре зберігає тепло. Для зими потрібні утеплені кросівки з водозахисною мембраною та протектором, який не ковзатиме.

3. Матеріали

Від технологій та матеріалів, які використовуються для виробництва взуття, залежить комфорт і здоров’я ваших ніг, а також тривалість «життя» кросівок. Тому перед купівлею вивчіть властивості матеріалів, з яких зроблена пара, яка вам сподобалася.

«Відомі компанії постійно вдосконалюються в цьому напрямі, – пояснює Владислав. – Наприклад, зараз Adidas, Puma і Nike для верху кросівок використовують тканину, яка складається з безлічі прогумованих ниток з великими порами. Вона міцна, відмінно тягнеться, «дихає» і при цьому не тисне на верхню частину стопи під час ходьби або на тренуваннях».

Виробники приділяють більше уваги й створенню підошов: «Наприклад, в Adidas є технологія Boost: підошва їхніх кросівок складається з безлічі пінних кульок, які амортизують під час наступання на ногу і допомагають виштовхувати її. А форму підошви Nike React виточують із цільного шматка дуже м’якої піни: в результаті перша виходить максимально зручною, мало деформується і при цьому акумулює енергію, яка витрачається під час фізичної активності. Це означає, що підошва зменшує ударне навантаження під час бігу або тренувань і ноги втомлюються набагато менше».

Але часто технологічність підошви шкодить візуальній естетиці: підошва може виглядати, наче пінопласт, а під час ходьби на ній з’являються заломи. Тому уточнюйте у продавця про існування таких візуальних ефектів.

4. Проклейка/прошивка

Класичні і давно відомі на ринку моделі можна купувати, не переймаючись за проклейку або прошивку. А ось якщо йдеться про новинки, то компаніям-виробникам потрібен час, щоб вивчити, як поведуть себе в реальних умовах нещодавно розроблені матеріали й технології.

«Завжди запитуйте у продавця, наскільки нова та чи інша модель. Наприклад, я завжди попереджаю своїх клієнтів, що кросівки тільки-но з’явилися на ринку, тому не даю гарантії на те, як вони будуть носитися і виглядати через кілька місяців», – розповідає Владислав.

5. Носок

За словами експерта, ущільнювачі на цій частині кросівка продовжують термін носіння взуття. На осінньо-зимових моделях потовщена поверхня кросівка є обов’язково, вона додатково захищає пальці, але при цьому добре згинається. На кросівках для літа або теплої весни ущільнювачів може й не бути, оскільки вони збільшують вагу взуття.

«У бігових і спортивних моделях носок трохи піднятий. Це робить перекат з п’ятки плавнішим, сприяє правильному розподілу ваги тіла такоректному розташуванню стопи під час тренувань, – пояснює експерт. – Однак з піднятим носком можна купувати навіть повсякденні моделі. У поєднанні з гарною амортизацією на підошві це в рази підвищує комфорт під час ходьби».

6. Язичок

Кросівки бувають з окремим язичком, вшитим або цільні (без язичка).

«Останні два типи, наприклад, в бігових або баскетбольних моделях, покликані максимально фіксувати ногу. Вони підійдуть тим, у кого вузька й худа стопа. Людям з широкою стопою і високим підйомом, а також з великою вагою – потрібні кросівки з окремим язичком. Інакше їх буде важко взувати і є ризик, що цільна модель тиснутиме на передню частину стопи», – підказує продавець.

7. Устілка

Хоч під час вибору кросівок цей елемент нерідко здається не ключовим, але від устілки теж залежить комфорт і здоров’я ніг.

«Більшість кросівок виробляють зі спеціальними, на кшталт ортопедичних, устілками з поролону, який приймає форму ноги тільки під час регулярного носіння», – розповідає Владислав.

Також, за словами експерта, зараз стає дедалі популярнісшою поліуретанова устілка OrthoLite (її переважно використовують Adidas і Reebok): «Вона ніяк не приклеєна або прикріплена до підошви. Під час регулярного носіння на зворотному боці активізується клей і фіксує її так, як зручно саме для вашої стопи. Крім того, ця устілка тришарова, стискається менше, ніж на 5% від своєї товщини, що гарантує відмінну амортизацію. Ще вона добре вбирає всі неприємні запахи і вологу, оскільки, наприклад, має вкраплення вугілля».

Але якщо вам необхідно вкласти в нову пару свою устілку, то уточнюйте у продавця, чи вийде це зробити: у багатьох моделей устілка або вшита, або приклеєна відразу до «тіла» кросівка.

8. Підошва

Для міських прогулянок у суху погоду вибирайте підошву з невеликим протектором, тобто не надто рельєфну. Але для ходьби по снігу, сльоті, під дощем – потрібна підошва з глибоким «малюнком», яка забезпечить рівновагу.

Для бігу або спорту важлива хороша амортизація і теж рельєфний «малюнок». А у вузькоспеціалізованих кросівок на підошві – особливий протектор, в залежності від завдань у конкретному виді спорту.

«Уточніть у продавця допустиме навантаження для конкретної моделі, рекомендоване виробником, – радить Владислав. – Наприклад, людям з надмірною вагою або занадто великим зростом потрібні кросівки з міцною підошвою з гуми, яка витримує навантаження. Підошва з балонами – видимими пластиковими капсулами, наповненими повітрям та вбудованими в підошву – швидко лопне, а на піні – покриється тріщинами, якщо вага людини більша за заявлену для цієї пари».

9. Розмір

Найкращий спосіб визначити свій розмір – вирушити в офлайн-магазин і приміряти декілька пар. Але що робити, якщо такої можливості немає?

Хороша підказка – бирка старих кросівок. Однак якщо ви збираєтеся купити взуття іншого бренду, то враховуйте, що в різних виробників розмірні сітки можуть відрізнятися.

Ще визначитися з розміром можна так: стоячи на аркуші А4, відзначте рисками краї п’ятки і найдовшого пальця ноги. З’єднайте їх перпендикулярною лінією і отримаєте довжину вашої стопи. Щоб переконатися в правильності вимірів, витягніть устілку з будь-якої пари взуття (підійде навіть від туфель) і виміряйте її довжину. Всі ці дані знадобляться вам в онлайн-спілкуванні з продавцем, щоб він допоміг з вибором.

Зверніть увагу: розмір кросівок для теплої і холодної пори року відрізнятиметься в середньому на пів розміру. Так, у зимових моделях більше поролону-утеплювача, до того ж ви одягатимете теплі шкарпетки.

10. Примірка

Прислухайтеся до своїх відчуттів: як кросівок сидить на нозі, чи зручно вам, чи ніде не тисне. Наприклад, кросівки для тренувань, бігу, активного відпочинку та туризму – взагалі не повинні тиснути: під час активностей ноги трохи наливаються, і краще щоб кросівки були навіть на пів розміру більші.

Якщо найдовший палець ноги впирається в носок, а решта пальців від нього дуже далеко – вам точно потрібна модель іншого розміру.

Також оцініть, чи завалюється нога направо або наліво під час ходьби, чи помічаєте ви якісь неприродні положення або зайве навантаження на п’ятку або носок.

Зверніть увагу, чи підходить вам повнота кросівок: занадто вузькі – тиснуть, а в широких – нога ковзає через зайве порожнє місце всередині. В обох випадках буде не тільки незручно ходити, але й на кросівках з’являться непотрібні заломи і прослужать вони менше.

Одягаючи «свої» кросівки, ви повинні відчути, що немає тиску на пальці або на верх стопи, п’ятка добре зафіксована, нога не «їздить» під час ходьби і вам загалом комфортно довго перебувати у взутті. «Спирайтеся на свої відчуття від носіння попередньої пари кросівок або взуття загалом, – упевнений Владислав. – Краще вибрати іншу модель або пару на пів розміру більше, але не сподіватися на те, що взуття розноситься».

11. Оригінальність

Як каже експерт, якщо ви купуєте взуття не в офіційному магазині бренду або не у перевіреного дистриб’ютора, то звертайте увагу на такі ключові ознаки оригінальних товарів.

Артикул кросівка. Введіть у пошуковий рядок браузера номер на бирці, яка знаходиться на язичку. У результатах видачі має з’явитися зображення конкретно цієї моделі. Якщо ви бачите інші – перед вами, найімовірніше, підробка.

Ціна. Перевірте вартість кросівок на офіційному сайті виробника. Її використовують і в офіційних магазинах. Репліки завжди коштують значно дешевше.

Зовнішній вигляд. Кросівки повинні виглядати акуратно: бути з рівними і симетричними швами, цілими нитками, обробленим отворами для шнурків, без щілин між підошвою і верхньою частиною. Зверніть увагу на бирки, де повинна знаходитися різна фабрична інформація.

Порівняйте дані на кросівках з тими, які наносить виробник на свої бирки: цю інформацію можна знайти на офіційних сайтах та сторінках магазинів-офіційних дистриб’юторів конкретного бренду. Якщо взуття продається в брендовій коробці, то інформація, надрукована на ній, повинна збігатися з тією, що є на бирці.

До слова, на взутті може бути незначна кількість клею: багато виробників не завжди педантично прибирають сліди проклейки навіть на дорогих моделях або складних матеріалах на кшталт замші. «Таке трапляється частіше, ніж хотілося би, – каже Владислав. – І хоча це трохи псує враження від зовнішнього вигляду, на якість ніяк не впливає».

Текст: Олена Колесник

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як підібрати стиль одягу за типом фігури

Як підібрати стиль одягу за типом фігури: лайфгаки

Як вибрати одяг за типом фігури? ✔️ Як визначити свій тип та обирати стильні речі, які підкреслять ваші переваги ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.