Кияни оцінили свої райони на трійку, але найкращим став Дніпровський: результати опитування

349
Додати
до обраних
Поділитися

Дніпровський район визнали найкомфортнішим для життя. Торік він був п’ятим у рейтингу. Улюбленим серед орендарів став Печерськ, а для велосипедистів та автолюбителів рекомендують Деснянський. 61% мешканців столиці живуть у будинках вторинного ринку. OLX Нерухомість ділиться результатами опитування 8 тисяч киян, де вони оцінювали свої райони за критеріями безпеки, чистоти, інфраструктури, транспорту та якості життя.

Рейтинг районів Києва за 5-бальною шкалою

1. Дніпровський – 3,1

2. Дарницький – 3,08

3. Подільський – 3,07

4. Голосіївський – 3,064

5. Солом’янський – 3,061

6. Оболонський – 3,061

7. Печерський – 3,04

8. Деснянський – 3,03

9. Святошинський – 3,02

10. Шевченківський – 3,01

У яких будинках живуть кияни

Опитування OLX Нерухомість показало, що 61% мешканців столиці живуть у старших будинках – сталінках, хрущовках чи чешках. При цьому найбільше мають власне житло чи винаймають такі домівки у Солом’янському (70%) та Дніпровському (67%) районах.

Ще 26% киян зазначили, що обрали для проживання новобудови. Найчастіше жителі столиці надають перевагу Голосіївському (35%), та Дарницькому (33%) районам.

Решта 13% містян «проголосували» за приватний сектор, зокрема у Святошинському районі та Голосіївському.

У будинках житлового фонду до 2011 року мешкають 40% орендарів і 60% власників квартир. А от у новобудовах розподіл зміщується в бік володарів – їх там 66%, а тих, хто винаймає житло, – 34%. До речі, орендують найбільше у Печерському районі, а мають своє помешкання – у Деснянському.

Кияни оцінили свої райони на трійку, але найкращим став Дніпровський: результати опитування

Безпека

Найбезпечнішим районом міста назвали Печерський (3,05 з 5). Його жителі задоволені тим, що за термінової потреби відповідні служби (швидка допомога, поліція, служба надзвичайних ситуацій тощо) оперативно реагують і приходять на виклик. Поділ за безпекою оцінили у 2,98 і відзначили, що тут не страшно ходити вночі. Найменш безпечними визнали Солом’янський (2,81 з 5) і Деснянський (2,76 з 5) райони. Їхні жителі найчастіше чули про злочинність або стикалися з нею.

Учасникам опитування також запропонували оцінити дотримання карантинних вимог у їхніх районах. Прикладом для інших назвали Дніпровський (3,33) та Голосіївський (3,32). Жителі найвище оцінили те, як під час обмежень заклади харчування працювали за рекомендованими графіками роботи, а громадські місця забезпечували дотримання дистанції та надавали антисептики та маски. А от Деснянському та Оболонському поставили найнижчі бали – 3,13 та 3,11.

Чистота

Найчистіші для киян – Голосіївський та Дніпровський райони (2,95 та 2,9 з 5 відповідно). Їхніх жителів найбільше тішать чисте повітря та водойми. А от Солом’янку та Шевченківський за чистотою оцінюють найнижче – їм дали по 2,7. Мешканці найбільше не згодні з твердженням, що їхні райони чисті, а також розчаровані брудним повітрям та засміченими водоймами.

Інфраструктура

Сходити в магазин, в салон краси чи зводити дитину на гурток? Найкращі умови для цього у жителів Солом’янки та Оболоні, адже їхню інфраструктуру оцінили найвище (3,59 та 3,55). Зокрема, у першому районі дуже цінують наявність парків і зелених зон, а у другому – що в пішій доступності достатньо продуктових і господарських магазинів, ринків і торгових центрів. Жителі ж Голосіївського району віддали йому передостанню позицію за інфраструктурою (3,3): зазначають, що останнім часом найбільше їм не вистачає місць для культурного дозвілля (раніше на ВДНГ можна було відвідувати фестивалі та виставки). Печерськ оцінили найнижче (3,25) і відзначили, що тут немає де займатися спортом.

Транспорт

Де можна легко дістатися додому у пізню годину, а транспортного забезпечення достатньо і воно зручне? Кияни стверджують, що насамперед у Дніпровському та Оболонському районах – їм дали 2,89 та 2,87. А Печерськ і Поділ, навпаки, не дуже «дружать» із транспортом – жителі оцінили їх у 2,73 та 2,69. Зокрема, містяни обох районів столиці діляться, що часто потрапляють у затори, на Печерську ще й відзначають проблеми з паркувальними місцями. До речі, останнім рекомендують пересуватися лише громадським транспортом, якщо є така можливість. А Деснянський район назвали найкращим для автомобілістів та велосипедистів.

Якість життя

Де найліпша ситуація з якістю життя? За результатами опитування OLX Нерухомість, на Солом’янці (3,21) та Дарниці (3,2). Жителі цих районів дуже задоволені своїми стосунками із сусідами. До речі, у другому районі ще й високо оцінюють наявність великого вибору житла для будь-яких потреб, а у першому – оптимальне співвідношення ціна/якість на нього. Населення Голосіївського та Шевченківського дають своїм районам оцінку в 3,12 та 3,08 відповідно. В обох випадках кияни незадоволені цінами на оренду житла та його якістю.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як змінились за рік ціни на купівлю квартир

Як змінились ціни на купівлю квартир у найбільших містах України у 2023 році?

Ціни на купівлю нерухомості в Україні на первинному та вторинному ринках: що змінилося у 2023 ✔️ В яких містах України найбільше купують житло ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.