Українці почали купувати дорожчі авто, а бензинові машини у 50 разів популярніші за електрокари

525
Додати
до обраних
Поділитися

В Україні активно відновлюється авторинок. Протягом 2021 року користувачі розмістили понад 2,3 млн оголошень про продаж потриманих автомобілів, тоді як у 2020-му — утричі менше. У порівнянні з минулим роком середня вартість легковиків з пробігом збільшилася на 70%. При цьому середній бюджет українців на покупку авто складає $10,5 тис.

Аналітики OLX розповіли, скільки коштують машини на вторинному ринку та на які з них був найбільший попит протягом 2021 року.

Найпопулярніші авто за типом палива

Такими залишаються:

● бензинові – 163 тис. оголошень;

● газ / бензин – 115 тис. оголошень;

● дизельні – 92,4 тис. оголошень;

Електрокари та гібриди у порівнянні з авто на бензині пропонували у 50 разів менше: всього 3,4 тис. та 3,2 тис. пропозицій протягом року.

Лідери за кількістю пропозицій

Беззаперечним лідером за кількістю пропозицій став бренд Volkswagen: 36 тис. оголошень, середня вартість – $7,9 тис.

Також найбільше пропонували:

● Opel та Ford: по 23 тис. оголошень, за $4,4 тис. та $7,2 тис. відповідно;

● Renault та Mercedes-Benz: по 18 тис. оголошень, за $6,2 тис. та $9,4 тис. відповідно;

● BMW: 15 тис. оголошень, середня вартість – $10,5 тис..

У порівнянні з 2020 роком лідерську позицію за кількістю оголошень втратила марка Daewoo: такі автівки пропонують вдвічі менше, а обігнали її цьогоріч BMW та Renault.

Протягом року у категорії OLX Авто дев’ять потенційних покупців активно відгукувалися на оголошення з BMW, по сім потенційних покупців – на марки Opel і Mercedes-Benz, та по шість – на Volkswagen і Ford.

Найдорожчі авто

Серед найдорожчих автівок з пробігом у 2021 році продавці пропонували:

● Lamborghini – за $1,3 млн.

● Bentley – за $58 тис.

● Tesla – за $39,5 тис.

Уподобання покупців

Пік активності покупців можна було спостерігати в 1-му кварталі цього року (січень-березень): українці зробили 2,6 млн пошукових запитів в категорії OLX Авто. Протягом квітня-червня був невеликий спад – на 13%. На початку 4-го кварталу (жовтень-листопад), що ще триває, кількість запитів склала 1,6 млн.

За даними дослідження Factum Group Ukraine з вересня 2020-го до вересня 2021 року середній бюджет на авто серед українців виріс на $1 тис. – з $9,5 тис. до $10,5 тис.  Переважна більшість громадян обирає машину в онлайні – 80%, а от авторинками користуються вдвічі менше. В середньому на пошук та купівлю автівки водії витрачають 2,4 місяця.

Для 76% покупців головним фактором вибору лишається ціна, на другому місці – 71% – рік випуску, а замикає трійку – 64% – стан машини. Найменше українців турбує пробіг по Україні та колір транспортного засобу. До речі, модель авто хоч і не в трійці лідерів, однак з квітня до вересня 2021 року цей параметр став важливішим для покупців на 19%.

Для продавців головними факторами для формування ціни є марка, модель та комплектація (серед найпопулярніших опцій – електричні склопідіймачі, кондиціонери та парктроніки), а от пробіг значно менше впливає на середню вартість автівок.

Найчастіше в умовах стану машини продавці зазначали гаражне зберігання, не бита, не фарбована та перший власник.

«Ринок потриманих авто активно зростає протягом всього року. У 2021 році на платформі розмістили 2,3 млн оголошень про продаж авто – це майже утричі більше, ніж у 2020-му. Змінилася й середня вартість автомобілів з пробігом: якщо у 2020 році вона складала $4,7 тис., то станом на кінець цього року –  $8 тис. Якщо взяти до уваги завершення пільгового періоду для розмитнення автівок з Європи та подорожчання доставки з США, можна прогнозувати, що наступного року ціна може відповідно збільшитися», – розповів керівник напряму OLX Авто Андрій Коцина.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.