• Укр
  • Рус

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

68
Додати
до обраних
Поділитися

Від стану шин під час автоподорожі, погодьтеся, залежать не лише комфорт, а й безпека — ваша та рідних чи друзів. Саме тому настільки важливо обирати якість безкомпромісно. Притім навіть найміцніша гума з часом зношується. Чи є змога це хоча б частково попередити та в такий спосіб максимально продовжити термін її використання? Авжеж! Достатньо забезпечити належні умови зберігання автошин та своєчасний догляд.

Про що саме йдеться? Тримайте декілька лайфгаків від OLX!

Розпочинаємо з бази

Погляньмо детальніше, чому дотримуватися правил у цьому настільки важливо. Річ у тім, що гума, яка не зберігається як слід, поступово втрачатиме свої експлуатаційні характеристики. Насамперед погіршуються її еластичність та міцність. І навпаки: відповідні умови зберігають властивості шин. Окрім того, ви й уникнете пошкоджень: проколів, порізів, розривів тощо.

Зберігання шин

Це попередить ймовірну небезпеку на дорозі. Гума служитиме вам значно довше. А ви заощадите кошти.

Фактори, які варто врахувати

  • Температура. Оптимальний діапазон — +15 до +25 °C. Занадто низька чи висока може пошкодити матеріал протектора.
  • Вологість. Оптимальна — 50–75%. Підвищена вологість або дуже пересушене повітря також псують гуму. Тож навіть за один сезон зберігання вона може стати непридатною для подальшого користування.
  • Світло та ультрафіолетове випромінювання. Внаслідок тривалого перебування на сонці гума втрачає міцність. Доцільніше зберігати її у текстильних чохлах.
  • Вентиляція. Тепло й волога можуть призвести до плісняви. Тому слід своєчасно провітрювати приміщення.
  • Положення. Воно має бути відповідним, щоб шини не деформувалися. Якщо передбачено зберігання з дисками, підвісьте їх вертикально або складіть стовпчиком. Якщо ж ні — то просто у вертикальному положенні, через 3 тижні повертаючи на 20–30 градусів.

Як вибрати шини й диски до автівки та не переплатити

Дотримуючись цих правил, ви збережете оптимальні експлуатаційні характеристики гуми.

Готуємо шини до зберігання

Шини потребують належного зберігання, щоб забезпечити тривалий термін використання, незалежно від сезону.

Рухаємося покроково.

  • Ретельно очищуємо. Видаліть будь-які забруднення, бруд або сліди мастила з поверхні шин за допомогою спеціального очисника або м’якої щітки та води.
  • Сушимо. Адже волога може призвести до цвілі та корозії.
  • Наносимо захисні суміші (за бажанням). Спецсуміші для захисту додатково запобігають окисленню та дають змогу захистити її від сонячних променів та озону.

А всі необхідні засоби для догляду завжди чекають на вас на OLX у розділі «Запчастини для транспорту».

Завдяки цим рекомендаціям ви досягнете основної мети — збережете шини для використання їх наступного сезону.

Готуємо шини до зберігання

Як зберігати шини вдома

Здебільшого для автовласників це і є найзручнішим варіантом. За відповідної підготовки це буде нітрохи не гірше, ніж у спеціалізованих сервісах.

  1. Виділіть спеціальне місце. Підвал або комору, скажімо. Там температура і вологість залишаються стабільними.
  2. Якщо ви хотіли б зберігати гуму вертикально, доцільніше встановити стелажі або полиці. Але не завжди є змога розпоряджатися великим простором, тому важливо подбати й про місце на підлозі. Якщо є можливість гуму підвісити, пам’ятайте: вона має бути на дисках. Без них шина деформується.
  3. Переконайтеся, що поблизу немає опалювальних приладів, батарей або інших джерел тепла. Гума швидко потріскається і не служитиме як слід.

Як зберігати гуму в гаражі

Гараж також може бути непоганим місцем для зберігання шин за умови належної його підготовки. Особливості, однак, тут дещо інші.

  1. Оберіть прохолодний кут гаража — якомога далі від гарячих поверхонь та вихлопних газів.
  2. Використовуйте стелажі або підставки для розміщення.
  3. Забезпечте належну вентиляцію, тимчасово відчинивши вікна або двері.
  4. Захистіть гуму від прямого сонячного світла, використовуючи тіньові навіси або штори.

Прибравши всі потенційні загрози та ретельно підготувавши місце, ви збережете шини в оптимальному стані.

Як зберігати шини у спеціалізованих центрах

Як зберігати шини у спеціалізованих центрах

Автосервіси з відповідно обладнаними приміщеннями, із контрольованою температурою та вологістю, пропонують спеціалізовані послуги зі зберігання гуми. І це, мабуть, найкомфортніший варіант хоча б тому, що не потрібно виділяти час на підготовку місця. Шини розміщують на стелажах або у контейнерах, захищених від пилу, вологи й світла. Тож усіх умов якісного зберігання дотримано. А це вартує кожної інвестованої гривні.

У розділі «Авто / мото послуги» на OLX ви знайдете понад 1000 пропозицій професійного зберігання гуми. Тож вам залишається тільки обрати найзручніший за розташуванням сервісний центр.

Висновок

Що важливо насамперед — аби гума була у належному стані й добре виконувала свою функцію. А це можливо лише за умови відповідного зберігання.

Диски на автомобіль: як вибрати та на що звернути увагу

Дотримуючись рекомендацій щодо оптимальної температури, захисту від сонячних променів, вологості, вентиляції та безпечного розміщення, ви зможете максимально продовжити термін експлуатації шин та уникнути передчасної зношеності чи пошкодження.

Притім, незалежно від обраного місця або способу зберігання, варто регулярно оглядати гуму та своєчасно замінювати. Адже це один з основних факторів безпеки на дорозі.

Подорожуйте впевнено разом із OLX!

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Найкращі варіанти сімейного авто

Найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів: підбірка від OLX

Підбірка від OLX: найкращі варіанти сімейного авто до 10-12 тисяч доларів ✔️ Рекомендації з покупки авто від експерта OLX ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.