• Укр
  • Рус

Новий закон: кримінальна відповідальність за продаж гуманітарної допомоги

446
Додати
до обраних
Поділитися

На жаль, зараз в новинах поширюються історії про розкрадання гуманітарної допомоги. Щоб протидіяти цьому, ухвалено Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне використання гуманітарної допомоги». Розповідаємо, що очікує на тих, хто вирішить заробити на «гуманітарці» або вчинити інші протиправні дії, пов’язані з гуманітарною допомогою або благодійними пожертвами.

Кримінальна відповідальність

Протиправна дія Відповідальність
1. Продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги (від 434 175 грн) Штраф від 34 000 до 51 000 грн
2. Використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги з метою отримання прибутку Виправні роботи до 2 років
3. Укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку Обмеження волі до 4 років
1. Ті самі дії, вчинені повторно Позбавлення волі від 3 до 5 років
2. За попередньою змовою групою осіб Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна
3. Службовою особою з використанням службового становища Та сама, що й в п. 2
4. У великому розмірі (1 240 500 грн) Та сама, що й в п. 2, 3
1. Під час надзвичайного або воєнного стану Позбавлення волі від 5 до 7 років
2. В особливо великому розмірі (3 721 500 грн) Позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна

Як діяти, якщо ви стали свідком незаконного продажу

Це поради юристки Марії Куляши, які були опубліковані на Instargam-сторінці Української Волонтерської Служби.

1. Зафіксуйте товар у продажу на фото чи відео

У випадку ймовірного вчинення правопорушення зйомка відео у публічному місці дозволяється, і така інформація не може вважатися конфіденційною.

2. Зверніться до адміністрації магазину

Зверніть увагу адміністрації магазину на можливі порушення законодавства. Якщо мова про мережевий магазин, ймовірно, керівництво знає, щоб відбувається, і навряд чи це стане несподіванкою для працівників. Як споживач ви маєте право звернутися з проханням надати сертифікат якості чи іншу супровідну документацію на відповідний товар, яка підтверджувала б законність його продажу.

3. Повідомте про можливе правопорушення

Зверніться до поліції за телефоном 102, за додатковими номерами правоохоронних органів або на гарячу лінію СБУ – 0 800 501 482 чи на відповідну електронну пошту – [email protected].

У повідомленні вкажіть адресу, де помітили продаж, та чітко опишіть обставини. Власні ПІБ та контактний номер вказувати бажано, але не обов’язково. Згодом поцікавтеся результатами розгляду вашого повідомлення.

4. Зверніться до ЗМІ

Якщо ваші заяви ігнорують і магазин продовжує порушувати закон, зв’яжіться з місцевими журналістами та обговоріть можливість зйомки сюжету. Публічний розголос може ефективно спрацювати для припинення правопорушення і відбити в інших бажання підзаробити на продажу гуманітарної допомоги.

5. Не проходьте осторонь

Ваша уважність та небайдужість допоможе безкоштовно отримати «гуманітарку» тим, хто її дійсно потребує.

Дії OLX

Щоб запобігти проявам недобросовісності користувачів та продажу гуманітарки в інтернеті, ми, своєю чергою, вирішили посилено модерувати оголошення на OLX та блокувати у разі підтвердження порушень.

Як ви можете допомогти:

  • повідомити про порушення або підозру нам в особисті повідомлення в соцмережах;
  • поскаржитися через спеціальну кнопку під оголошенням;
  • повідомити правоохоронні органи про факт порушення.

Ми також відкриті до співпраці, тож якщо ви волонтер чи представник громадської / державної / благодійної організації та володієте доказами торгівлі гуманітаркою – пишіть нам.

 

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
онлайн-безпека з OLX

Trust & Safety: онлайн-безпека з OLX

Що таке Trust & Safety, як створюється щоденний захист на OLX ✔️ Розглянемо три основних правила, які допоможуть уникнути шахрайства ✔️ Пройдіть тест: «Чи не натрапили ви на шахраїв?» ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.