• Укр
  • Рус

Продавців шукають менше, а кур’єрам пропонують більшу зарплату: ситуація на ринку праці

2590
Додати
до обраних
Поділитися

Український ринок праці помітно відреагував на війну, яка триває вже більше місяця. Чимало українців тимчасово або зовсім залишилися без роботи. Змінилася й географія пошуку працівників. У переліку найпопулярніщих спеціалістів теж відбулися помітні зміни – кількість вакансій продавців знизилася на 40%. Аналітики OLX Робота дослідили, як змінилася ситуація на ринку вакансій для «блакитних комірців» упродовж війни.

Кого шукають роботодавці

У березні працедавці змістили фокус уваги з працівників сфери торгівлі. Кількість вакансій для продавців знизилася з 10 тис. до 6,3 тис. Поменшало вакансій і для кухарів, а пропозиції для офіціантів взагалі зникли з найпопулярніших. При цьому зберігається відносно стабільний попит на вантажників, охоронців, кур’єрів, нянь та швачок.

Найчастіше протягом березня на OLX Робота шукали водіїв – 9,5 тис. вакансій. Варто відзначити, що в березні уряд дозволив водіям категорії B керувати вантажівками, що значно розширило аудиторію пошукачів на таку роботу. Також до списку популярних спеціалістів додалися будівельники, яких наразі потребує більше тисячі роботодавців.

Скільки платили в березні

Зменшення виробництва та активності споживачів негативно впливають на прибутки компаній, а отже й на їхню спроможність платити високу заробітну плату. Внаслідок цього у березні зарплати на ринку робітничих професій дещо «просіли».  Однак є й ті, у кого зарплата в березні виросла, – це кур’єри.

Спеціальність Заробітна плата в березні, грн Заробітна плата в лютому, грн
1. Каменяр / муляр 35 000 37 500
2. Пакувальник / фасувальник 32 500 32 500
3. Фасадник 32 500 35 000
4. Далекобійник 31 800 67 000
5. Штукатур 30 000 32 500
6. Плиточник 27 500 30 000
7. Водій таксі 25 000 25 000
8. Виконроб 25 000 25 000
9. Комбайнер 25 000 27 500
10. Кур’єр 22 500 >22 000

В яких містах шукають працівників

Через внутрішню міграцію та переїзд бізнесу в березні найбільша активність пошукачів спостерігалася в західних областях України: в Закарпатській (12 відгуків на одну вакансію), Чернівецькій (9 відгуків), Хмельницькій та Вінницькій (по 8 відгуків) областях.

Найменша активність – в областях, на територіях яких відбуваються бойові дії: по 1-2 відгуки на вакансію.

Разом з тим мегаполіси, за виключенням Львова, зберігають лідерство за кількістю вакансій: Київська (15,2 тис.), Дніпропетровська (6,3 тис.), Одеська (5,6 тис.), Харківська області (3 тис.).

Як знайти працівників

«Попри найбільш кризовий період в історії сучасної України та відтік спеціалістів, які задіяні в обороні країни або вимушені були тимчасово покинути рідні міста, ринок продовжує жити. А це означає, що робота є, але отримати її зможуть найбільш гнучкі та готові до змін і викликів пошукачів. Гнучкість, відкритість новому та готовність до зміни фаху допоможуть швидше вирішити питання з пошуком роботи та закриттям вакансій», – розповідає керівниця напрямку OLX Робота та Сервіси Марія Абдулліна.

Крім того, для українців, які залишилися без роботи через переїзд або призупинення роботи окремих підприємств, на OLX створили категорію «Робота підібрана для тебе». Завдяки цьому у пошукача відображаються найбільш підхожі оголошення, на основі даних з його Профілю кандидата. А бізнесу це дозволяє оперативно закривати вакансії на час війни. Детальніше про те, як шукати роботу на сайтах онлайн-оголошень, – у статті.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.