Робота за кордоном: найвища конкуренція у Польщі, а найбільше платять в Ізраїлі

1939
Додати
до обраних
Поділитися

Понад 10% населення України виїхали через війну за кордон. За даними ООН, майже 5,2 млн людей були змушені шукати прихисток в інших країнах. Більш ніж половина з них (2,9 млн) поїхала до Польщі. Ще майже 800 тис. – до Румунії. Яку роботу там пропонують та які країни ще розглядають українці для працевлаштування, дізнавалися аналітики OLX Робота.

Де шукають роботу українці

Війна не змінила планів українських заробітчан. Як і до кінця лютого, у березні-квітні у категорії «Робота за кордоном» на українському олх у ТОПі пошуків були країни ЄС та Ізраїль. Як і серед українських роботодавців від початку війни, кількість пропозицій роботи в деяких країнах знизилась. Наприклад, у березні кількість оголошень про роботу у Польщі становила майже півтори тисячі, а вже за місяць – трохи більше 700, тобто вдвічі менше. В Угорщині навпаки оголошень стало більше.

Що стосується заробітних плат, в Ізраїлі зараз пропонують стільки ж, як і місяць тому, а в Угорщині, Болгарії та Чехії середні виплати навіть зросли. Однак було й деяке зниження зарплат – найбільш помітне у Нідерландах з 66 345 грн у березні до 55 438 у квітні.

10 країн з найбільшою кількістю вакансій для українців

Країна К-сть відгуків на оголошення Середня зарплата, грн
1. Польща 8 32 500
2. Німеччина 5 50 000
3. Ізраїль 3 85 000
4. Чехія 3 40 305
5. Великобританія 5 75 000
6. Угорщина 4 23 750
7. Литва 2 37 500
8. Нідерланди 5 55 438
9. Болгарія 6 25 000
10. Словаччина 7 36 000

*Дані за квітень 2022 р.

Яких фахівців шукають роботодавці у Польщі та Румунії

У розділі «Робота» на olx.pl найбільше вакансій у галузях будівництва та виробництва. У цих категоріях по 20 тис. оголошень. На працевлаштування можуть розраховувати і громадяни України.

Промислове виробництво – один із важливих напрямків польської економіки, який динамічно розвивається, тож  тут достатньо вакансій. За результатами дослідження ManpowerGroup щодо перспектив зайнятості у 2-му кварталі 2022 року, 26% польських роботодавців бажають розширити свої команди.

Загалом, п’ятірка найактуальніших сфер із середньою зарплатою на польському ринку вакансій для «блакитних комірців» виглядає так:

  1. Виробництво / склад – 30 335 грн.
  2. Будівництво / ремонт – 36 480 грн.
  3. Гастрономія – 27 865 грн.
  4. Водії – 45 280 грн.
  5. Торгівля – 24 380 грн.

В Румунії на olx.ro так само найчастіше шукають працівників на виробництво – понад 13 тис. вакансій. По 8 тис. оголошень можна знайти у готельно-ресторанній сфері та логістиці / доставці.

П’ятірка сфер за найбільшою кількістю пропозицій роботи та середні зарплати:

  1. Виробництво / склад – 16 270 грн.
  2. Водії / автосервіси / кур’єри – 24 590 грн.
  3. Готельно-ресторанний персонал – 15 780 грн.
  4. Інженерія / будівництво – 21 835 грн.
  5. Торгівля – 13 490 грн.

В категорії «Робота» на міжнародних платформах (Praca / Locuri de munca) можна легко знайти оголошення від працедавців, які відкриті до працевлаштування українців. Такі пропозиції мають позначку «Запрошуємо людей з України». Додатково під кожним оголошенням є можливість автоматичного перекладу тексту українською мовою, що значно полегшує подання відгуку.

Робота за кордоном: найвища конкуренція у Польщі, а найбільше платять в Ізраїлі

Правила безпечного пошуку роботи

Користувачі OLX Україна навіть у воєнний час продовжують активно шукати роботу, зокрема й за кордоном. Тож необхідно дотримуватись базових правил, щоб цей пошук був безпечним та успішним.

  1. Завчасно знайдіть контакти служб у справах переселенців та українських посольств / консульств у країні, куди плануєте виїжджати. Якщо шукаєте роботу за кордоном на українських сайтах, звертайте увагу та питайте про наявність міжнародного договору та ліцензії Мінсоцполітики.
  2. Шукайте вакансії через перевірених знайомих або відомі сервіси з пошуку роботи.
  3. Знайдіть якомога більше інформації про майбутнього роботодавця, посадові обов’язки та умови роботи, а також переконайтеся, що вона має законний статус.
  4. За жодних умов не передавайте стороннім особам паспорт і документи. Також не варто надсилати у месенджерах фото чи скани документів, оскільки їх можуть використати у шахрайських схемах.

«Зважаючи на те, що наразі більшість українців працездатного віку за кордоном – це жінки, їм варто бути ще більш обачними. Не варто відгукуватися на пропозиції роботи з нечітким описом вакансії та обов’язково повідомляйте знайомих, куди саме ви їдете. Наприклад, свою адресу, назву місця працевлаштування, контакти роботодавця та за можливості когось зі знайомих чи друзів у цій країні, яким ви довіряєте.

Також під час пошуку роботи уважно вивчайте вакансію. Наприклад, на OLX Робота можна побачити, як давно зареєстрований автор публікації, скільки і які оголошення він ще розмістив, умови роботи та його контактні дані. У разі підозри на шахрайство з боку роботодавця пошукач завжди може і повинен поскаржитись на нього ще на етапі пошуку», – розповідає керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.