• Укр
  • Рус

Поради водіям, як захистити автомобіль під час війни

368
Додати
до обраних
Поділитися

На війні не встоюють навіть броньовані танки. Тож уламки та вибухова хвиля можуть нанести невиправних пошкоджень звичайному автомобілю. Сподіватися на те, що в результаті інциденту авто відбудеться лише запуском сигналізації, – не варто. Краще завчасно подбати про надійний захист.

Машина в гаражі

Металевий гараж захистить лише від уламків цегли та штукатурки. Надійним в гаражі можна вважати дах зі стандартних залізобетонних плит. Решта перекрить пробивається уламками. Але якщо слабкі стіни зруйнує вибух, плити вагою близько тони впадуть на машину, тож тут ситуація двояка. Бажано, щоб у гаражі не було вікон. Їх краще забити або закласти мішками з піском.

Для класичного гаража на поверхні вирішальним буде його фізична міцність. Що товстішими будуть стіни, то більшої сили вибух споруда витримає. Осколки бомб, ракет і снарядів машині, захованій у цегляному гаражі з ЗБВ-перекриттям, не страшні.

Машину в гаражі треба ставити капотом у глибину, бо ворота легко зносяться. Так двигун постраждає менше.

Та найкраще сховище для автомобіля на випадок обстрілів – підземний гараж.

Машина на вулиці

Що ж стосується вулиці, то цегляний паркан певною мірою може бути захистом. А бетонний «європаркан» затримує дрібні осколки, але не витримує навіть легкої вибухової хвилі. Його перевага у тому, що він майже не розлітається на великі уламки – ті вироби, що мають всередині арматуру. Можна захистити авто листами фанери, дерев’яними щитами, фрагментами дерев’яних меблів. Але це більше захист для скла від уламків споруд. Вибухову хвилю вони не витримають.

Ще однією небезпекою можуть стати не снаряди, а зловмисники. Машина за відсутності господарів з великою ймовірністю може стати жертвою мародерів. Тут краще не зберігати цінних речей, можна також витягнути акумулятор. Але розкомплектовувати занадто не варто, особливо якщо ви плануєте евакуюватися на цьому автомобілі.

А якщо вже так сталося, що машина була пошкоджена чи розкрадена, то знайти для неї відповідні запчастини за лояльними цінам можна на OLX. На платформі доступні понад мільйон оголошень.

OLX ЗНАЙ ДЕ

Машина на замінованій дорозі

Зараз багато українців повертаються до деокупованих територій. Проте не потрібно нехтувати правилами безпеки та поспішати повертатися без офіційного оголошення розмінування території. А також потрібно знати правила, як врятуватися, якщо ви все-таки опинилися на замінованій дорозі.

  1. Перше та найголовніше – не потрібно панікувати.
  2. Негайно зупиніться і вимкніть двигун автомобіля.
  3. Не варто намагатися повернутися назад або змінити траєкторію руху.
  4. Намагайтеся робити якнайменше рухів всередині машини.
  5. Зателефонуйте рятувальникам або в поліцію за номерами 101 або 102.
  6. Зачекайте, поки вам нададуть допомогу.
  7. Якщо зв’язку немає і немає можливості звернутися до фахівців, то максимально обережно залиште транспортний засіб – тільки через задні двері або вікна.
  8. Ідіть слідами шин вашої машини і в жодному разі не виходьте на узбіччя.
Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.