• Укр
  • Рус

Близько 30 тис. автівок ввезли з-за кордону за квітень: як війна змусила українців шукати транспорт на інших ринках

7436
Додати
до обраних
Поділитися

З початком повномасштабної війни росії проти України ми були вимушені адаптуватися та трансформувати звичні нам процеси. Держава максимально сприяє полегшенню цього переходу, впроваджуючи пільги та програми підтримки за різними напрямами. Наприклад, для українців за програмою «нульового» розмитнення відкривається широкий ринок Європи, де тільки на польських OTOMOTO та OLX щомісячно можна знайти понад пів мільйона пропозицій. Про ключові аспекти авторинку, програму та пошук автівки розповідає керівник OLX Авто Андрій Коцина.

«Нульове» розмитнення: на що звернути увагу перед купівлею авто

Для купівлі машини насамперед потрібно зважати на зміни в процесі оформлення договору володіння авто. Деякий час реєстрація автомобілів була недоступною, а Центри МВС призупинили свою діяльність.

Проте вже з середини березня їхня робота в безпечних регіонах почала поступово відновлюватися:

  • знову доступні послуги з реєстрації нових автомобілів та автівок ввезених з-за кордону;
  • повернулася послуга з перереєстрації транспортних засобів за договором купівлі-продажу вживаних авто.

Корисно для автовласників: повний перелік послуг рекомендую дивитися на офіційній вебсторінці Головного сервісного центру МВС, де можна перевірити чи працює держустанова у певному регіоні.

Щодо страхування на період воєнного стану – фактично закон не передбачає звільнення водіїв від вимоги мати страховий поліс. За відсутність страховки – штраф у розмірі 425 грн. Страхові компанії продовжують роботу у звичному режимі, відшкодовуючи збитки в результаті ДТП. Винятком, коли можлива відмова у виплаті, є пошкодження майна в результаті бойових дій.

Важливим нововведенням на період воєнного стану є Закон 2142-ІХ, який підписали на початку квітня: він передбачає «нульове» розмитнення ввезених з-за кордону автомобілів. Якщо простими словами – закон не просто відстрочує до кінця воєнного стану, а повністю звільняє громадян від сплати ввізного мита, податку на додану вартість та акцизного податку у разі імпорту транспортного засобу в Україну.

Поширюється «безкоштовне» розмитнення на такі типи транспорту:

  • легкові автомобілі та кузови до них;
  • мототранспорт;
  • причепи й напівпричепи;
  • вантажні транспортні засоби;
  • транспортні засоби, передбачені для перевезення 10-ти та більше осіб.

Водночас за покупцем все ж залишається збіру до пенсійного фонду, оплата номерних знаків та сертифікації транспортного засобу щодо відповідності українським екологічним стандартам.

Уточнення до закону

Впровадження закону спровокувало активні дискусії в уряді щодо його доцільності, оскільки на митницях утворилися величезні черги, які заважають проїзду критично важливим вантажам. Розглядався навіть законопроєкт про повернення мита, але поки що обговорення відклали. Щоб частково врегулювати ситуацію на кордонах, з 25 квітня розмитнити авто з ЄС для власних потреб можливо лише на таких пунктах:

  • польський кордон: «Устилуг», «Грушів»;
  • словацький кордон: «Малий Березний».

Також словацький «М. Березний» – єдиний КПП, через який можливе ввезення авто з США та вантажівок, але з обмеженням загальної маси в 3,5 т.

Які авто шукають українці під час війни

Загалом в категорії «Авто» на українському OLX за березень 2022 не було падіння попиту. Навпаки: кількість пошукових запитів «авто» після 24 лютого зросла на 37%, тобто до >193 млн запитів у всій категорії. Ми також побачили, що важливим фактором для українців стала швидкість купівлі через критичну необхідність мати транспорт і бути мобільним: у 5 разів зріс запит «терміново».

Щодо авто з-за кордону: ще до підписання закону про «нульове» розмитнення у березні на 13% зросло число пошукових запитів у категорії «Автомобілі з Польщі» на українському OLX (у порівнянні з березнем 2021 р.). Цікаво, що переважають пошукові запити, які відповідають потребам ЗСУ та волонтерів: «позашляховик», «бус», «мінівен», «гольф 4». Таких авто у березні минулого року не шукали взагалі.

Помітна й зміна частоти пошуку в порівнянні із березнем 2021-го:

  • ключове слово «спринтер» у 2022 році шукали на 50% частіше;
  • «рено трафік» вдвічі частіше;
  • BMW – усе ще залишається в топі позицій, але попит впав на 45%.

Як лідер категорії ми бачимо, що важливою часткою покупців, які підтримують авторинок зараз, є волонтери, благодійники, громадські організації. Вони купують автомобілі для потреб армії та гуманітарних перевезень.

Що ринок Польщі пропонує українцям

Цей ринок залишається поки одним з найвигідніших для українців і пропонує великий асортимент, орієнтованість на наші закони, приємні ціни, а плюсом є й наш спільний кордон.

Ми проаналізували активність на майданчиках наших колег OLX.pl та OTOMOTO в березні та квітні 2022 року, щоб оцінити їхні переваги для українців. Основні висновки, на які я раджу звернути увагу.

  1. Щомісячно на OLX.pl з’являється понад 170 тис. активних оголошень з продажу легкових автомобілів , а на OTOMOTO – понад 320 тис. Варто зауважити, що це унікальні оголошення, які не дублюються.
  2. На OTOMOTO за місяць розміщують близько 30 тис. оголошень про продаж Volkswagen’ів, середня вартість яких – $11 тис. Саме ця марка авто наприкінці 2021 року була в топі українського ринку як серед продавців, так і серед покупців;
  3. Середня вартість на OLX.pl інших популярних серед українців марок: Renault – $2,5 тис., Audi – $4,9 тис., а Opel – $2,6 тис. Така невелика ціна – найкращий варіант для українців в умовах війни.
  4. OTOMOTO пропонує великий вибір автомобілів 2017-х та 2018-х років випуску, тоді як на OLX.pl великий вибір автівок випущених з 2004-го до 2006-го.
  5. На OLX.pl можна знайти понад тисячу пропозицій з продажу пікапів середньою вартістю $8,3 тис., а на OTOMOTO представлений широкий вибір мінівенів – близько 35 тис. оголошень на місяць за $8,8 тис. Такі автомобілі стали необхідними для потреб української армії та волонтерів.
  6. Медіанна вартість новішого авто в кращому стані з пробігом менше ніж 20 тис. км на OTOMOTO – $30 тис.;
  7. В умовах дефіциту палива шукати «зелену» альтернативу варто на OTOMOTO, де щомісяця публікують понад 2 тис. пропозицій з продажу електромобілів.

Підсумовуючи: на період воєнного стану для закриття потреб українців відкрився широкий ринок автомобілів з Європи. Населення має змогу придбати авто, яке є вирішальним фактором під час війни, а бізнес отримує нові можливості для підтримки своєї діяльності. Раджу орієнтуватися на ринок Польщі саме через його адаптованість до українців, відносно низькі ціни та територіальну близькість. Для широти асортименту та зручності пошуку потрібного автомобіля розглядайте пропозиції на платформі OLX.pl та польському сервісі OTOMOTO.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.