Вирви від снарядів і заміновані шляхи: як подбати про власну безпеку на дорозі

2979
Додати
до обраних
Поділитися

Поки в південних і східних регіонах України точаться запеклі визвольні бої, деокуповані області досі потерпають від наслідків перебування російських загарбників. Численні мінування та руйнування інфраструктури ускладнюють українцям повернення додому. На що ж звертати увагу дорогою до своєї домівки та як подбати про безпеку подорожі в умовах війни – розповів керівник напрямку OLX Авто Андрій Коцина.

За останні три місяці автівка для багатьох стала засобом першої необхідності. На початку війни автомобіль слугував здебільшого для переміщення в безпечніші місця. Зараз же українці поступово повертаються до своїх домівок. Згідно з останніми даними Міністерства внутрішніх справ, 60% із тих, хто виїхав з України через війну, уже повернулися на Батьківщину. Очевидно, що цей показник зростатиме й надалі, тож автомобілістам важливо розуміти, як зараз безпечно пересуватися українськими дорогами та як діяти у випадку непередбачуваних обставин.

Особливості дорожнього руху у воєнний час

Дорога вимагає постійної пильності як в мирному житті, так і в умовах війни. Загалом відзначу, що базові правила поведінки на дорогах, як от дотримання ПДР і норм паркування, зараз стали ще більш важливими. Однак є і нові особливості, про які слід пам’ятати водіям.

Блокпости

Воєнна реальність ввела в цивільне життя таке явище як блокпости. Потреба у них очевидна, адже так військові та правоохоронці бережуть наш із вами спокій. І якщо в перші тижні війни такі пункти перевірки траплялись настільки часто, що ускладнювали рух, зараз їх кількість оптимізували. Під час зупинки на блокпосту вас попросять показати документи (як водія, так і пасажирів), можуть також провести огляд речей та самого авто. Поставтеся з розумінням до пильної перевірки та детальних запитань, адже так наші захисники дбають про безпеку в тилових регіонах.

Спецтехніка

Військова техніка стала новим учасником дорожнього руху, тож важливо знати, як поводитися на дорозі при зустрічі з нею. Головне правило – це пропустити такий транспорт, пригальмувавши або з’їхавши на узбіччя (те саме стосується і медичних автомобілів). Також пам’ятайте про те, що військова техніка часто має погану маневреність, тож тримайте велику дистанцію (>3 м) і не наближайтесь впритул.

Комендантська година

Новий виклик для водіїв – встигнути доїхати до пункту призначення до того часу, коли почне діяти заборона пересуватися без спеціальної необхідності. Плануючи поїздку з одного місця в інше, ретельно прогнозуйте свій час, враховуючи період дії комендантської години в кожному місті. Якщо ж не встигаєте в’їхати до населеного пункту, продумайте місце безпечної ночівлі.

Готовність до всього

Пильно слідкуйте за дорожньою ситуацією, навіть якщо ви їдете незавантаженою трасою або ж пустою дорогою в місті. Інакше ви можете запросто не помітити вибоїну на дорозі, яму від снаряду, уламки ракет та боєприпасів, або ж проїхати блокпост. В останньому випадку маєте шанс викликати підозру в ЗСУ, Нацполіції чи Тероборони.

Що спакувати з собою в дорогу

Отже, ми визначили, на що звертати увагу під час подорожі, тож тепер можна пакуватися в дорогу. Імовірно, про більшість речей з цього списку ви знаєте, однак освіжити в пам’яті перелік найнеобхіднішого для комфортної поїздки не завадить.

Запас пального

Зараз як ніколи важливо перестрахуватися та подбати про додаткову металеву каністру пального, щоб не опинитися посеред шляху без можливості підзаправитися, особливо, якщо їдете на далеку дистанцію. До речі, якщо є складнощі з пошуком каністри раджу одразу замовляти в онлайні. Наприклад, у нас на платформі зараз представлено 2,7 тис. пропозицій каністр різних об’ємів. Найбільше оголошень у Київській області, а за допомогою OLX Доставка їх можна безкоштовно відправити в будь-яку точку країни.

Буксирувальний трос

Якщо ж так станеться, що бензину чи дизелю не вистачить, або ж автівка підведе та зламається, трос допоможе доставити вас до робочої СТО. Так за ПДР для жорсткого зчеплення відстань між транспортними засобами повинна бути не більш як 4 м. Вартість таких тросів в середньому 330 грн/шт. Для гнучкого зчеплення рекомендована відстань в межах 4-6 м. Вартість на олх тросу 5 м складає близько 470 грн, а 6 м – близько 700 грн за штуку.

Запасне колесо

Російські окупанти залишають на українських дорогах чимало неприємних «сюрпризів» у вигляді гострих уламків, цвяхів тощо. У таких умовах важливо мати «запаску» та інструменти для її встановлення. І якщо у березні в інтернеті можно було знайті 19 тисяч пропозицій шин, то вже зараз їх втричі більше – понад 52 тис. оголошень. Рекомендую замовляти з Київської, Львівської чи Дніпропетровської області, де автошин представлено найбільше.

Прилад для заряджання акумулятора

Обов’язково беріть в дорогу, якщо існує ризик того, що ваш акумулятор розрядиться. Інакше ви просто не зможете продовжити рух.

Вогнегасник

Його наявність точно додасть вам спокою під час поїздки, а у випадку замикання чи пожежі може врятувати життя.

Аптечка, вода та їжа

Попри те, що аптечка завжди повинна бути в авто, у воєнний час в Міністерстві охорони здоров’я радять посилити її вміст.

Запас води має бути з розрахунку 1-3 л на особу. Готуючи їжу в дорогу, подбайте про те, щоб вона була здоровою та містила всі необхідні елементи. У якості поживного перекусу чудово підійдуть горіхи, сухофрукти та енергетичні батончики. Якщо не буде можливості зупинитися десь на обід, приготуйте просту домашню їжу та спакуйте в контейнери (включіть туди кашу, овочі, м’ясо чи рибу).

Ковдра чи спальник на кожного пасажира, каремат

Може статися так, що ви не встигнете дістатися міста до комендантської години, або ж затримаєтеся на кордоні, якщо їдете з іншої країни. У такому випадку добре мати теплі речі та спальники/ковдри, щоб відносно комфортно провести ніч.

Що робити, якщо випадково виїхали на заміновану дорогу

Окремим пунктом виділю рекомендації у випадку, якщо ви потрапили на заміновану дорогу. Сподіваюся, вони вам не знадобляться на практиці, але бути обізнаним — це завжди плюс. Та перед тим, як пояснити, що робити у випадку такої небезпеки, закликаю вас, насамперед, слідкувати за офіційними заявами влади та вирушати в бажаному напрямку лише після того, як правоохоронці повідомлять про розмінування.

Однак якщо ви зрозуміли, що опинилися на замінованій дорозі, запам’ятайте таку послідовність дій:

  1. Попри адреналін, шок та, м’яко кажучи, незвичність ситуації намагайтеся тримати голову холодною та не панікувати. Раціональне мислення допоможе врятувати життя та здоров’я.
  2. Негайно зупиніться і вимкніть двигун автомобіля і не намагайтеся виїхати у зворотному напрямку чи змінити траєкторію руху, будь-які маневри можуть бути смертельно небезпечними.
  3. Намагайтеся робити якнайменше рухів всередині машини.
  4. Зателефонуйте рятувальникам або в поліцію за номерами 101 або 102 та чекайте, поки прибуде допомога.
  5. Якщо немає можливості звернутися до фахівців, то обережно залиште транспортний засіб через задні двері або вікна.
  6. Ідіть слідами шин вашої машини й в жодному разі не виходьте на узбіччя.

Якщо ж ваша автівка знаходилась на раніше окупованій території, не поспішайте нею користуватися, поки автомобіль не перевірять вибухотехніки, адже відступаючи, окупанти могли його замінувати.

Ну і наостанок додам: тривала війна та наслідки бойових дій, безумовно, змінили ставлення та підхід до водіння. Тепер нам слід бути вдвічі уважними та зосередженими на дорозі, враховувати можливі форс-мажорні обставини. Ретельна підготовка до подорожі, запас необхідних речей та знання техніки безпеки – вимушена необхідність, яка допоможе надійно почуватися в дорозі і зберегти власне життя та пасажирів.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.