Робота під час війни: де більше вакансій і що шукають кандидати

3419
Додати
до обраних
Поділитися

За більш ніж чотири місяці війни мільйони українців втратили роботу через вимушений переїзд або зупинку діяльності підприємств. Водночас ринок праці продовжує відновлюватися. Наприклад, на OLX Робота в червні кількість вакансій на повний робочий день у сфері будівництва тільки в Києві зросла втричі проти березня. При цьому працедавці готові не лише наймати співробітників, а й платити їм більше. Про особливості працевлаштування у воєнний період та пропозиції на ринку праці – в аналітиці OLX Робота.

Яких спеціалістів шукають роботодавці 

Зараз у столиці та відносно безпечних регіонах центру та заходу України спостерігається поступове зростання пропозицій роботи в низці галузей. Найбільший приріст вакансій – у категорії «Будівництво / облицювальні роботи». У Києві їхня кількість зросла з 1 085 пропозицій протягом березня до 3 420 оголошень у червні, а в Дніпрі – з 708 до 818.

Також побільшало пропозицій для охочих працювати в кол-центрах та сфері телекомунікацій. Найвідчутніше зростання в Дніпрі. На початку березня таких вакансій було всього 35, а на початку літа – вже 455. Крім того, в більшості областей зросла кількість оголошень у категоріях «Клінінг / домашній персонал» та «Виробництво / робітничі спеціальності». Якщо говорити про конкретних представників «блакитних комірців», то загалом серед роботодавців традиційно найзатребуваніші – працівники сфер торгівлі та логістики.

10 найпопулярніших фахівців на OLX Робота

Спеціальність К-сть оголошень Середня зарплата, грн 
Водій 8 322 20 000
Продавець 4 039 10 000
Вантажник 3 250 11 000
Різноробочий 3 102 9 000
Охоронець 2 817 9 000
Швачка 2 044 14 000
Кур’єр 1 797 22 500
Кухар 1 601 11 000
Перукар 1 421 12 000
Доглядальниця 1 418 8 500

*Дані за кількістю вакансій на повний робочий день, червень 2022 року.

Кому платять найбільше

Нині на олх для представників робітничих спеціальностей є низка вакансій із заробітною платою понад 20 тис. грн. Крім того, представникам професій у сфері логістики та будівництва в червні пропонують вищу платню, ніж у березні. Зокрема, влітку водії таксі можуть заробляти на 500 грн, а облицювальники – на 2,7 тис. грн більше, ніж навесні.

10 вакансій з найвищою заробітною платою на OLX Робота

Спеціальність Зарплата, грн
Далекобійник 50 077
Водій бульдозера / грейдера 27 500
Водій таксі 25 500
Штукатур 25 000
Комбайнер 25 000
Оператор кол-центру 24 000
Виконроб 23 500
Кур’єр 22 500
Облицювальник 21 000
Фасадник 20 693

*Дані за кількістю вакансій на повний робочий день, червень 2022 року.

Яку роботу шукають українці

Уже у червні українці були активнішими під час пошуку роботи, ніж на початку весни. За даними аналітики OLX, кількість пошукових запитів на різні вакансії зросла на 25-66% проти показників березня цього року.

Найбільший приріст на таких позиціях:

  • бариста (+66%);
  • няня, кур’єр (по 64%);
  • охоронець (63%);
  • різноробочий (61%);
  • прибиральниця (60%).

Загалом, найчастіше у червні користувачі шукали такі вакансії:

  • водій (228,8 тис. разів);
  • продавець (56,9 тис.);
  • вантажник (48,8 тис.);
  • бариста (44 тис.);
  • прибиральник (40,1 тис.).

Особливості працевлаштування під час воєнного стану

Війна змінює не лише ринок вакансій та рівень заробітних плат, а й відносини роботодавців та працівників. Зміни стосуються різних аспектів – від питань оплати праці до звільнення.

Оплата праці

Під час воєнного стану роботодавець звільняється від відповідальності за порушення строків оплати, якщо це сталося через ведення бойових дій або інші обставини непереборної сили. В такому випадку виплати можуть бути перенесені до моменту відновлення діяльності компанії.

Переведення працівників

Роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу без його згоди для запобігання чи ліквідації наслідків бойових дій або інших обставин, що становлять загрозу життю людей. Однак лише за умови, що ця робота не протипоказана за станом здоров’я, а оплата праці буде не нижчою, ніж середній заробіток за попередньою позицією.

Графік роботи

Робочий тиждень може бути збільшений до 60 годин, а тривалість щотижневих вихідних може бути скорочена до 24 годин.

Відпустка

Роботодавець має право надати працівникам відпустки тривалістю не більше ніж 24 календарні дні. Проте за згоди роботодавця працівник може піти у більш тривалу відпустку за власний рахунок. Крім того, працівнику можуть відмовити у наданні відпустки, якщо він залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Звільнення

Працедавець може звільнити тимчасово непрацездатного працівника, а також співробітника у відпустці (крім декретної та з догляду за дитиною) з першого дня після закінчення непрацездатності або відпустки.

Сам же працівник має право звільнитися за власним бажанням без попередження про це роботодавця за 14 днів у районах, де відбуваються бойові дії, та у випадку існування загрози життю і здоров’ю.

Інші зміни

Зміни торкнулися не лише відносин між роботодавцями та працівниками, а й процесу працевлаштування. Наприклад, працедавці, яким бракує співробітників, можуть укладати з новачками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на час заміщення тимчасово відсутнього робітника.

Крім того, нині роботодавці мають право укладати трудовий договір з працівниками у словесній формі. Водночас вони зобов’язані повідомити податкові органи та завершити процедуру оформлення працівника за першої можливості або після припинення дії воєнного стану. А внутрішньо переміщені співробітники, які через війну не мають оригіналу трудової книжки, можуть отримати її дублікат за новим місцем роботи.

«Завдяки законодавчим змінам зараз роботодавці можуть швидше наймати працівників.  А щоб так само оперативно знаходити кадри з необхідною кваліфікацією, я раджу на етапі публікації вакансії максимально деталізувати умови роботи та вимоги до майбутнього працівника.

Наприклад, на OLX  Робота є чимало фільтрів, з допомогою яких можна вказати, на який формат та графік роботи потрібен фахівець, які у нього мають бути досвід та навички. А показати потенційному співробітнику, що вакансія актуальна, можна з допомогою фільтра “Працюємо зараз”. Усе це допоможе пошукачеві визначити, чи підходить йому певна пропозиція, а роботодавцеві – зекономити час та сили на пошук необхідного фахівця», – розповідає керівниця напряму OLX Робота та Послуги Марія Абдулліна.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.