Дефіциту немає: що відбувається на ринку автомобільних запчастин

2378
Додати
до обраних
Поділитися

У перший місяць війни ринок автомобільних запчастин в Україні пережив непростий період. Ускладнена логістика, заблоковані в портах партії товару та окупація спричинили дефіцит комплектуючих. Про те, як змінилася ситуація, що сталося з цінами на автодеталі та де вигідно придбати потрібні – розповів керівник напряму OLX Авто Андрій Коцина.

Через війну збільшилася потреба в автомобільних запчастинах

Від початку повномасштабного вторгнення волонтери невпинно шукають за кордоном автівки для потреб ЗСУ. Лише за перші два місяці війни до країни ввезли майже 11 тис. машин для фронту. Водночас цей транспорт зазвичай потребує додаткового ремонту та оснащення, іноді апгрейду, щоб успішно долати виклики в зоні бойових дій та вірно служити нашим захисниками.

З іншого боку, тисячі цивільних авто страждають від наслідків російської агресії. За офіційними даними Укравтодору, ще в квітні 200 тис. машин українців знищили ворожі снаряди та ракети. І я впевнений, що кількість автівок, які потребують ремонту, в рази більша. Тим паче, що зараз українці частіше, ніж у мирний час, подорожують на далекі дистанції. А це, своєю чергою, виклик як для водія, так і для самої автівки, адже довгі подорожі вимагають ретельнішої перевірки справності машини та частішої заміни деталей.

Ринок комплектуючих оговтується від шоку перших місяців війни

Як порівняти з кризовим періодом у березні-квітні, коли зона активних бойових дій включала ще й Київщину та Чернігівщину, зараз український ринок автозапчастин більш-менш стабілізувався. Постачальники налагодили альтернативні шляхи отримання товарів, перемістили продукцію на склади в більш безпечних регіонах, а також відновили роботу на деокупованих територіях України.

Більшість дилерів повідомляють, що зараз не мають дефіциту запчастин, а якщо чогось і немає в наявності, то замовити й отримати можна як за лічені дні, так і за тиждень-два. Усе залежить від того, наскільки рідкісна деталь і звідки її везтимуть. Та навіть враховуючи неповну завантаженість складів через ускладнення логістики, в постачальників наразі достатньо деталей, щоб задовольнити потребу автомобілістів. Тож хвилюватись через кризу з імпортом запчастин поки не варто.

До того ж в Україні досить насичений внутрішній ринок: лише на олх ми щомісяця фіксуємо близько 1 млн оголошень у категорії «Автозапчастини». Пік пропозицій від продавців протягом чотирьох місяців війни був у червні – 1 148 563 оголошень, що на 20% більше, ніж до повномасштабного вторгнення. Зокрема, найбільше деталей для кузова – проти першого місяця війни, вибір збільшився на 38% та становить 357 678 оголошень. Пропозиція в категорії двигунів зросла майже на 25% (194 114 оголошень), а електрообладнання – на 20% (113 677 оголошень).

Ціни на окремі групи комплектуючих зросли, але не все так погано

Знайти необхідну деталь до вашого авто наразі не проблема, однак ціни на окремі групи товарів зросли. Ринок автозапчастин, як і будь-який інший, залежить від валютного курсу. До того ж здорожчанню сприяє і зростання цін на пальне у світі. Тож якщо ви останнім часом не цікавилися вартістю комплектуючих, будьте готові до того, що значення на цінниках могли змінитися.

Ми в команді OLX Авто уважно стежили за коливанням цін на запчастини впродовж останніх чотирьох місяців. Наприклад, акумулятори здорожчали на 600 грн, середня вартість на олх зараз становить 4 144 грн. Деталі до трансмісії коштують на 250 грн більше, ніж на початку війни – в середньому 5 090 грн. Незначне зростання цін торкнулося електрообладнання – воно здорожчало на 70 грн і становить зараз у середньому 1 821 грн.

Однак певні групи комплектуючих не виросли в ціні, а деякі навіть зараз коштують дешевше, ніж у березні. Наприклад, середня бюджетна вартість деталей до підвіски залишилась на рівні 1 800 грн, автосвітло – в ціновому діапазоні 3 800 грн.

Середня вартість двигунів дещо знизилася: у червні ціна зменшилася на 385 грн і становить 5 682 грн. Майже на 400 грн здешевшали і кузовні деталі – в середньому 3 756 грн. Якщо ж ви шукаєте комплектуючі для паливної та вихлопної системи, то зараз середня ціна на ці групи автодеталей знизилася на 75 грн проти березня і становить 2 269 грн.

Онлайн – безпечна альтернатива для купівлі запчастин

Очевидний факт, що ринок автозапчастин чутливо реагує на зростання курсу, підвищення ціни на пальне та дефіцит транспорту. Це, своєю чергою, збільшує вартість логістичних послуг, а разом з тим – і кінцеву вартість деталей до вашого авто. Тож тенденція до загального здорожчання комплектуючих є зрозумілою.

Як же тоді бути автомобілістам та де шукати вигідну заміну зношеним запчастинам? Якщо немає змоги регулярно обслуговуватися в офіційного дилера, вторинний ринок та онлайн-майданчики з продажу комплектуючих – ефективний та ще й безпечний вихід із ситуації, адже можна замовити товар на свою адресу, уникнувши ризиків у дорозі та суттєво зекономивши час.

Ще один бонус – це можливість порівняти всі наявні пропозиції з широкого асортименту та обрати найбільш вдалий варіант. Крім того, онлайн-майданчики часто пропонують вигідні умови отримання комплектуючих. У нас для цього є вбудована послуга OLX Доставка. Разом із логістичними партнерами ми пропонуємо безкоштовне відправлення та повернення товару. Якщо після огляду замовлення у відділенні виявиться, що воно не відповідає вашим очікуванням, можна просто повернути комплектуючі. Це також надійний варіант уникнути передоплати за неіснуючу деталь чи натрапити на недобросовісного продавця.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.