• Укр
  • Рус

Дитячий транспорт для зими: що обрати?

1800
Додати
до обраних
Поділитися

Хоч взимку й холодно, та як її можна не любити. Чого лишень вартують прогулянки по білому хрусткому снігу, який мерехтить на сонці всіма барвами веселки! Щоправда, для більшості дітвори зима цікавіша іншим – спусками з засніжених гірок, стрімкими віражами та маневрами на сніжних трамплінах. Для батьків же на першому місці безпека дитини під час зимових розваг. Тому ми зібрали найважливіші поради про те, як вибрати дитячі санки, які б задовольнили і малюка, і батьків.

Різновиди зимового транспорту

Безперечно, найпопулярніший вид дитячого транспорту зимою – це санчата. Їх люблять і малюки, і старші діти, і навіть дорослі. Проте зважаючи на велике різноманіття моделей та видів, у більшості батьків виникає питання, які санки краще купити?

Сучасні дитячі санки суттєво відрізняються від тих варіантів, на яких свого часу каталися батьки нинішніх малюків. Теперішні санчата розрізняються матеріалами, формою та навіть функціоналом. Відповідно ціна на них також може суттєво відрізнятися. Розглянемо найпопулярніші моделі.

Класичні санки

Ця модель добре знайома людям різних поколінь – міцний каркас з полозами, на якому зафіксовані перекладини-сидіння. Такі дитячі санчата бувають 3 типів:

  • металеві – міцні, довговічні, полози можуть бути з алюмінію чи сталі – листової (краще ковзають) чи трубчастої (мають більш естетичний вигляд), перекладини – з дерева чи пластику, у різних моделей вага буває від 3 до 7 кг;
  • дерев’яні – усі частини виготовлені з лакованого дерева, сорт деревини впливає на ціну виробу та його вагу (зазвичай 3-5 кг), для зміцнення конструкції та кращого ковзання полози часто доповнюють металевими пластинами;
  • плетені – найбільш делікатні й примхливі у догляді, проте й найбільш красиві та легкі, зазвичай використовуються для зимових прогулянок малюків віком 1-5 років. Плетені санчата бувають фабричні та ручної роботи. Останні коштують дорожче.

Деякі моделі класичних санчат комплектуються фіксованою, знімною чи відкидною спинкою, а також нішею для упору ніг під час їзди.

Льодянки

Для дітлахів, які люблять спускатися з гірок на дощечках для ліплення, шматках лінолеуму чи пластику, виробники придумали більш безпечну, практичну та зручну альтернативу – льодянки. Такі пристосування виготовляють з міцного пластику. За формою нагадують тарілку з низькими бортиками. Льодянки підходять для спуску з гірки. Керувати ними можна зміною положення тіла.

Льодянки бувають з однією чи двома ручками, одно- та двомісні, з м’яким наповнювачем для покращення амортизації та з ручними гальмами. Головні переваги: невисока ціна, компактність, легкість. Недолік – не годяться для зимових прогулянок міськими вулицями, як, до прикладу, класичні санчата.

Ватрушки (тюбінги)

Функціональністю та призначенням нагадують льодянки. Проте конструктивно ватрушки більше схожі на наповнену повітрям автомобільну камеру в міцному чохлі. Бувають різних розмірів та конфігурацій. Добре ковзають по снігу, проте не годяться для доріжок із щебеню чи з уламками криги.

Якісні моделі ватрушок можуть витримувати навантаження до 100 кг. Повітря в камері забезпечує амортизацію. Ціна тюбінгу залежить від його якості, але суттєво нижча, ніж вартість класичних санчат. До речі, ватрушки можна використовувати не лише для зимових розваг, але й влітку – замість надувного матраца.

Снігокати

Снігокат дитячий – це як санки з рулем, але із зручним сидінням, керованими лижами та гальмами. Більшість моделей розраховані на дітей віком від 3 років. Деякі доповнені ручкою для батьківського контролю. Снігокати дитячі – найдорожчий різновид транспорту для зими, проте й найбільш надійний, безпечний та універсальний. Годиться як для ковзання з гірок, так і для прогулянок містом.

Серед інших різновидів зимового дитячого транспорту можна згадати лижовели (поєднання лиж та велосипеда), а також гібрид сноуборда та самоката.

Зимовий транспорт для немовлят та допоміжні аксесуари

Існують спеціальні моделі зимового транспорту і для немовлят. Їх конструкції максимально безпечні та комфортні для малюка, а також зручні в керуванні для дорослих.

Найпопулярніші моделі зимового транспорту для малюків – це:

  • класичні дитячі санки з ручкою-штовхачем;
  • візочки з лижами;
  • різноманітні санки з колесами.

Конструктивно санки з ручкою нагадують класичну модель. Як і традиційні варіанти, вони мають сидіння з дерев’яних чи пластикових перекладин. Обов’язкова деталь – спинка, яка служить опорою для малюка.

Головна відмінність моделі для немовлят – металева чи пластикова ручка-штовхач замість традиційної мотузки чи поясу. В деяких моделях штовхач може бути знімним та/чи перекидним. Останній варіант дозволяє везти санчата дитячі за принципом дитячого візочка, що особливо зручно, коли треба підніматися вгору чи захистити малюка від сильного вітру.

Візочок з лижами – аналог традиційного прогулянкового візка, проте замість коліс або одночасно з ними розміщуються полози. Такі моделі годяться для зимових прогулянок з малюками у віці до 3 років. Візочки з лижами мають високу прохідність, вони стійкі, їх легко пересувати по снігу. Деякі виробники пропонують складані моделі, що полегшує зберігання у невеликій квартирі.

Доволі зручний варіант прогулянкового зимового транспорту для малюків – санчата з колесами. Це гібридна модель, в якій крім традиційних полозів є колеса, положення яких можна регулювати. На ділянці, вкритій снігом, можна їхати як на класичних санках. Для цього колеса потрібно підняти вище полозів. У випадку відлиги чи на доріжках без снігу колеса потрібно опустити вниз. В такому положенні полози опиняться вище й не будуть торкатися землі.

Купуючи санчата для найменших діточок, варто не забути й про такі аксесуари як конверт для малюка та муфта на ручку. Перша річ захистить малечу від переохолодження, друга – допоможе підтримувати в теплі руки дорослого під час прогулянки із санчатами. Конверти та муфти бувають різних форм, розмірів, конструкції, наповнення. Кожен зможе без труднощів підібрати оптимальний варіант, зважаючи на погодні умови та особисті побажання.

Поради для вибору дитячого зимового транспорту

Зважаючи на широкий вибір зимового транспорту для дітей, часто батькам буває непросто визначитися, що краще купити – класичні санки дитячі, снігокати чи візочок з лижами. Зробити вибір буде простіше, якщо врахувати певні нюанси:

  1. Для спуску з крутої гірки санчата з високим кліренсом не годяться. Такі моделі краще використовувати для прогулянок містом.
  2. Для прогулянки засніженою місцевістю більш зручними будуть моделі з широкими полозами.
  3. Дерев’яні сидіння більш комфортні в сильні морози, оскільки здатні зберігати власне тепло.
  4. Для найменших краще вибирати транспорт з утепленим, м’яким сидінням або додатково купувати матрацик, конверт чи кокон для ніг.
  5. Для малечі віком 1-3 роки безпечнішими та зручнішими будуть санчата та візочки з ременями безпеки.
  6. Для регіонів з частими відлигами краще вибирати моделі трансформери – з колесами та полозами.

Вибираючи дитячий зимовий транспорт, не варто надміру економити – від ціни напряму залежить якість товару, його надійність, довговічність та безпечність.

Висновки

Дитячий зимовий транспорт – надзвичайно велика група товарів, в яку входять:

  • класичні санчата з різних видів матеріалу;
  • снігокати;
  • льодянки;
  • ватрушки;
  • санчата та візочки-трансформери для малюків.

В кожній групі є як бюджетні, так і дорожчі варіанти, виготовлені з матеріалів преміум якості. Деякі види зимового транспорту – універсальні: годяться для дітей різного віку та можуть використовуватися як для катання з гірки, так і для прогулянок містом (класичні санчата). Інші, як от льодянки чи ватрушки, мають обмеження у використанні. Знаючи про особливості різних варіантів, легко вибрати ідеальний дитячий транспорт для будь-яких потреб.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.