• Укр
  • Рус

Як вибрати термос та правильно користуватися ним

10399
Додати
до обраних
Поділитися

Довга дорога, зимові прогулянки або вимкнення електроенергії — за всіх цих обставин термос стає справжнім рятівником. У ньому можна тримати окріп, гарячу запашну каву або навіть їжу. Для холодного сезону така покупка стає дуже актуальною, тож саме час з’ясувати, як вибрати термос.

Види термосів

Визначаючись, який термос краще купити, майте на увазі: все залежить від ваших запитів. Одній людині потрібна термокружка, куди можна налити чашку гарячого чаю, а інша збирається впродовж цілої доби зберігати теплий суп для всієї родини. Залежно від призначення, об’єму та матеріалу колби розрізняють і термоси.

За призначенням

Виокремлюють такі різновиди термосів:

  • класичні — звичайна модель циліндричної форми з подвійною кришкою, потрібна для зберігання гарячих напоїв;
  • термокухлі — від попереднього варіанту відрізняються компактністю (зазвичай у них можна вмістити пів літра або менше), тримають температуру порівняно недовго (до 4 годин);
  • харчові — термос для їжі нагадує каструлю чи миску, куди можна насипати перші та другі страви, інколи така модель виконана у вигляді ланч-боксу;
  • термопляшки — конструкція передбачає кришку, що закручується, має порівняно невеликий розмір, як правило, використовується для зберігання холодних напоїв;
  • дитячі — аналогічні до класичних моделей, проте мають меншу вагу та яскравий дизайн, тому більше підходять для дітей.

Незалежно від різновиду загальна конструкція є однаковою. Тож із чого складається термос? Це дві колби, між якими є вакуум, клапан та кришка. Саме завдяки вакууму та високій герметичності вдається утримувати температуру вмісту.

Інколи є сенс придбати одразу декілька термосів. Наприклад, якщо хочете влаштувати повноцінний обід у дорозі, краще купити традиційну модель для чаю або кави, а також варіант для їжі.

За об’ємом

Об’єми термопосуду варіюються в діапазоні від 0,2 до 2 літрів, хоча теоретично можливі й більші.

«Під час вибору термоса правило „‎чим більше, тим краще“ не діє. Залежно від особливостей застосування однаково корисними можуть бути і компактні, і великі моделі.»

Визначаючись з об’ємом, враховуйте такі моменти:

  • чим більший термос, тим більша його вага, тож для прогулянок на декілька годин краще мати невеличку модель;
  • між тривалістю зберігання температури та об’ємом рідини теж є пряма залежність, тобто великі моделі зазвичай довше тримають тепло (чи холод), ніж маленькі;
  • об’єм варто вибирати з огляду на кількість осіб;
  • одним із найпопулярніших варіантів класичних термосів є моделі на 0,7 л, а термокухлів — на 0,35–0,4 л.

Якщо шукаєте ємність для їжі, майте на увазі, що на одну людину потрібно мінімум 0,3 л об’єму. Коли ж хочете вмістити одразу декілька страв, об’єм буде більшим та необхідне розмежування на секції.

За матеріалом колби

Не можете визначитися, який термос кращий? Передусім звертайте увагу на матеріал колби.

«Особливості колби впливають на тривалість зберігання температури напою або їжі та навіть на смакові властивості.»

Є такі варіанти матеріалу:

  • Пластик — може підійти для прохолодних напоїв, але не найкращий варіант для гарячих. Бюджетний, має невелику вагу.
  • Кераміка — не найрозповсюджений матеріал, але безпечний для здоров’я та міцний.
  • Скло — перевага полягає в хімічній нейтральності, тобто запах напою чи їжі залишається без змін.
  • Нержавійна сталь — найміцніший та найпопулярніший варіант.

Зазвичай у цьому питанні вибір постає між склом та нержавійною сталлю. Якщо не хочете відчувати навіть найменших присмаків, вибирайте перший тип. Коли ж це питання не принципове — сталеві колби. Металеві моделі також мають беззаперечну перевагу — міцність. Це важливо, якщо будете використовувати ємність у похідних умовах.

Купуємо термос: на що потрібно звернути увагу

Якісні термоси довго зберігають температуру напоїв чи їжі та є комфортними під час використання. Звертайте увагу на декілька принципових характеристик.

Температурний режим

Як правило, виробники вказують, упродовж якого проміжку часу термос буде підтримувати температуру вмісту. Після придбання можете провести власні випробування вже вдома, адже зовнішні чинники (температура в кімнаті, наявність чи відсутність попереднього нагрівання, початкова температура їжі чи рідини) впливають на результати. Нормальними вважають такі показники:

  • для харчових термосів — їжа залишається теплою до 6–15 годин;
  • для звичайних моделей — напій зберігає температуру впродовж 12 годин.

Звичайно, на результат впливатиме й кількість відкривань.

Особливості пробки та кришки

Від особливостей конструкцій залежать комфорт використання та експлуатаційні характеристики. Вважається, що найкращі термоси мають пластикову пробку гвинтового підвиду, обладнану якісним кільцем-ущільнювачем.

«Найбільша втрата температури відбувається саме через відкриту горловину та пробку. Тому від герметичності буде залежати, як довго вміст буде теплим (або ж холодним). Також є правило: чим менший діаметр горловини, тим краще з огляду на збереження температури.»

Гарний варіант — пробка з бічними каналами. Конструкція передбачає, що напій можна наливати без повного відкручування, тому температура буде близькою до початкових показників достатньо тривалий час.

Ще одна зручна модель — клапан із кнопкою. Але враховуйте, що такий термос не буде довговічним.

Запах

Краще, якщо внутрішня колба не буде мати запаху. Допустимий запах пластику від кришки, однак це небажано.

Якість конструкції

Для перевірки достатньо потрусити термос. Якщо він якісний, ви не почуєте сторонні звуки (наприклад, клацання чи тріск). Ще один простий тест, який можна здійснити вже після покупки, пов’язаний із наливанням окропу. Зовнішні стінки надійної конструкції залишатимуться прохолодними через 10–15 хвилин, тобто термос не віддасть температуру в зовнішнє середовище.

Додатковий функціонал

Додаткові опції не будуть впливати на тривалість зберігання температури, проте зроблять експлуатацію більш зручною. Наприклад, часто термоси продаються з кухлем, чохлом, ручкою тощо.

Дизайн

Зовнішній вигляд виробу — справа власних уподобань. Комусь підійдуть класичні сріблясті сталеві моделі, а хтось шукатиме яскравий дизайн.

Як правильно експлуатувати термос: поради з використання

Дотримання правил експлуатації подовжить строк служби та зробить термос ще більш практичним. Є декілька речей, які не варто робити:

  • мити засобами з лугами в складі;
  • вдаряти чи кидати;
  • заливати газовані напої, гарячу олію розсоли тощо;
  • зберігати напої понад два дні;
  • щільно закручувати, коли термос пустий (інакше є ризик появи неприємного запаху).

Перед першим використанням обов’язково помийте ємність. Наповнений термос тримайте вертикально, аби не пролити вміст.

Є відомий лайфхак, як довше зберегти високу температуру всередині. Спочатку залийте в термос окріп, щоб прогріти його, злийте воду та наповнюйте напоями лише потім.

Розповсюджена проблема — коли після певного часу використання термос не тримає тепло. Це може відбутися через:

  • втрату герметичності внутрішньої колби;
  • мікротріщини на зовнішній колбі;
  • протікання внутрішньої кришки.

На жаль, у першому та другому випадках розв’язати проблему неможливо — доведеться купувати новий термос. А ось у третій ситуації можете просто підібрати нову кришку чи спробувати відремонтувати стару.

Як прибрати запах та почистити кришку термоса

Використання навіть найкращого термоса може стати неприємним, якщо з’явиться запах. Передусім варто знати, що певні умови провокують розмноження мікробів, через що всередині починає погано пахнути. Найчастіше проблема в нерегулярному та неретельному догляді. Якщо ж запобігти появі неприємного запаху не вдалося, знадобляться народні засоби. Отже, почистити термос можна за допомогою:

  • кухонної солі — актуально для нержавійної сталі, на один літр окропу додайте три столові ложки солі й залиште мінімум на 8 годин;
  • оцту — розбавте столову ложку оцту літром води й почекайте кілька годин;
  • лимонної кислоти — аналогічно до попереднього способу за концентрацією (тобто столова ложка на літр води);
  • гірчиці — йдеться про порошок, дві столові ложки якого заливають водою і залишають щонайменше на дві години;
  • рису — перевага полягає у швидкій дії (достатньо буквально години), треба на три столових ложки рису брати 150 мл окропу;
  • соди — дві столових ложки залийте окропом і залиште мінімум на 3 години;
  • кока-коли — газовану солодку воду залийте в термос на всю ніч.

Після таких маніпуляцій обов’язково ретельно промийте ємність. Ще одна проблема — очищення пробки, адже саме там часто накопичуються залишки напоїв та сторонні запахи. Аби позбутися проблеми, використовуйте соду (столова ложка на склянку води) — в ній можна прокип’ятити деталь термоса. Також підійде концентрований чай з імбиром та корицею. Ще одне альтернативне рішення — ретельно промити кришку із засобом для миття посуду.

Проте інколи простого миття недостатньо. Тоді треба з’ясувати, як розібрати кришку термоса, а після розбирання промити кожну виїмку. Це стосується конструкцій, у яких є подібна можливість. Виконайте такий алгоритм дій:

  1. Відкрутіть притискне кільце проти годинникової стрілки. Для цього краще використовувати слюсарний інструмент.
  2. Вийміть кільце.
  3. Дістаньте клапан.
  4. Ви побачите три великі елементи кришки, після чого зможете перейти до розбирання самої кнопки.
  5. Зніміть кріплення та розберіть кришку — там є пружини та інші маленькі елементи.
  6. Виштовхніть шток.

Далі всі елементи треба помити від забруднень, висушити, після чого можна зайнятися збиранням у зворотному порядку.

Висновки та поради

Отже, перш ніж купити термос, визначтеся з призначенням та необхідним об’ємом. Краще мати під рукою одразу кілька варіантів: один підійде для коротких прогулянок, а інший стане в пригоді під час тривалих подорожей. Аби термос служив якомога довше, дотримуйтеся правил експлуатації та ретельно мийте ємність після кожного використання.

Часто головна гарантія якості та довговічності — знаний виробник. Відомі бренди випускають термоси, що добре зарекомендували себе і користуються популярністю серед покупців.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
що повернулися в моду цьогоріч

Тренди минулого, що повернулися в моду цьогоріч

Тренди минулого повертаються на подіуми й у гардероби у 2024-му. ✔️ Короткі шорти, панамки, клатчі-конверти та джинси прямого крою знову на піку популярності. ✅ Дізнайтеся, як адаптувати їх до сучасних образів ➤ Блог OLX.ua.