• Укр
  • Рус

Скільки електроенергії споживають побутові прилади

26775
Додати
до обраних
Поділитися

Щоб економно використовувати електроенергію вдома чи правильно підібрати альтернативне джерело живлення для побутової техніки, варто розуміти її технічні характеристики та рівень споживання. Ця інформація також підкаже як розрахувати необхідну потужність генератора для підключення приладів під час перебоїв електрики.

Як розрахувати необхідну потужність генератора, розповідаємо в цій статті.

3 способи дізнатися, скільки енергії споживає прилад

Зазвичай така побутова техніка як пральна машина або холодильник потребує навіть менше електрики, ніж телевізор чи приставка.

Знайдіть етикетку з класом енергоефективності

Енергоефективність
Найпростіший спосіб дізнатися рівень споживання електроенергії побутовими приладами — подивитись їхні характеристики. На етикетці з класом енергоефективності зазначено обсяг енергії, яку пристрій споживає на рік. Таким способом можна дізнатися, скільки електроенергії споживає морозильна камера чи інша побутова техніка.

Всього виділяють 10 класів енергоефективності:

  • A+++, A++, A+, A — найвищий рівень збереження електрики за умови роботи з індексом 45 %;
  • B — індекс енергоефективності від 55 до 75 %;
  • C — індекс у межах 75–95 %;
  • D — середній показник зі значенням від 95 до 110 %;
  • Е, F і G — рідко використовуються через завеликі потреби енергії.

На OLX продається побутова техніка всіх класів енергоефективності. Тут кожен знайде варіант під свої потреби.

Клас А найбільш вигідний сьогодні. Обирайте побутову техніку на OLX з найбільшою кількістю плюсів: чим їх більше, тим більше економії.

Використайте формулу

Щоб дізнатися, скільки електроенергії споживає мікрохвильова піч чи інші прилади, згадайте уроки фізики в школі. Використайте просту формулу: P = U*I. У цьому випадку:

  • P — потужність, Вт;
  • U — напруга, В;
  • I — сила струму, А.

Часто навіть не треба використовувати формулу і шукати способи, як порахувати витрати електроенергії, — виробники самі вказують показник потужності.

Заміряйте на практиці

Лічильник світла
Для виміру, скільки електроенергії споживає телевізор та окремо кожен прилад, можете використовувати практичні методи. Алгоритм розрахунків за допомогою лічильника:

  1. Вимкніть із розеток усі прилади.
  2. Зафіксуйте цифри на лічильнику.
  3. Увімкніть лише один прилад, який тестуєте, на годину.
  4. Через визначений час вимкніть його із розетки та зафіксуйте новий показник.

Найточніший метод дізнатися, скільки електроенергії споживає пральна машина або будь-яка інша техніка з мережі, — використати ватметр. Його треба увімкнути в розетку, а до нього приєднати тестувальний електроприлад. На дисплеї показано конкретні цифри. Вартість самого ватметру складає приблизно 500 грн — його ви також знайдете на OLX.

Середні показники

Для розуміння ситуації розглянемо середні показники необхідної енергії для роботи базових приладів. Найбільше електроенергії потребують:

  • холодильник — від 100 до 200 Вт на годину залежно від розміру та зовнішніх чинників;
  • пральна машина — 1,5–2 кВт під час використання режимів з нагріванням води та швидкими обертами;
  • електрочайник — від 1 до 2 кВт, якщо сумарна робота приладу 15 хвилин на день, у місяць виходить 11 кВт.

Телевізор за умов помірного використання потребує приблизно стільки ж, скільки електроенергії споживає ноутбук, — на місяць близько 3 кВт.

Таблиця споживання електроенергії побутовими приладами допоможе вам докладніше розібратися у питанні.

Побутовий електроприлад Середній показник споживання, кВт*год Вартість при тарифі 2,64 грн/кВт∙год, грн
Електрична плита 17,2 45,4
Духовка 2,3 6,1
Електричний чайник 1,8 4,7
Пилотяг 2,0 5,3
Бойлер 2,0 5,3
Пральна машина 1,8 4,76
Фен 1,5 4,0

Враховуйте, що вказаний тариф діє на період з 1 червня по 31 грудня 2023 року, що встановлено чинним законодавством. Потім вартість, скільки електроенергії споживають побутові прилади, може змінюватися.

Що впливає на споживання енергії

Кількість споживання електроенергії холодильником або іншими охолоджувальними приладами залежить від зовнішніх чинників: температури повітря, вологості, режиму роботи, часу роботи тощо. Наприклад, якщо на кухні холодильник або морозильна камера стоять поруч із плитою або батареєю, вони будуть споживати більше енергії, через боротьбу із «зайвим» теплом.

На те, скільки електроенергії споживає мультиварка, впливають режими роботи, розмір чаші тощо. Оцінюйте рівень перевантаження техніки. Наприклад, коли в пилотягу контейнер заповнено на 40 %, прилад витрачає більше ресурсу для збереження потрібної потужності.

Сплячий режим не економить електроенергію

Якщо техніка не використовується, але увімкнена в розетку, вона все ще споживає електрику. Тоді розрахунки, скільки енергії споживає комп’ютер лише за активним часом використання, є неточними. Режим stand-by за статистикою не дає вам заощадити майже 200 кВт на год в рік, що коштує вам від 300 грн.

Навчіть себе вимикати з розеток ту техніку, яка не потрібна вам постійно (ноутбук, пралка, блендер і т. д.). Як варіант — купіть smart-подовжувач. Він після закінчення роботи від’єднує прилади від електромережі самостійно.

Прості поради, як використовувати менше електрики

Прості поради, як використовувати менше електрики
Щоб зменшити споживання енергії, користуйтеся базовими правилами заощадження:

  1. Нагрівайте воду на газовій плиті, якщо вона є.
  2. Обирайте функцію «відкладений старт» для нічного використання — підходить для пральних машин, посудомийки, бойлера тощо.
  3. Встановіть сенсори для ввімкнення освітлення від рухів.
  4. Не залишайте прилади на підзарядці довше, ніж потрібно для повного заряду.

Якщо ви працюєте з дому, не тримайте ноутбук постійно на зарядці. Вимикайте його з мережі та користуйтеся певний час акумулятором. Заощадити енергію не важко, якщо виховати правильну звичку.

Що найбільше споживає електроенергію?

Що найбільше споживає електроенергію?
Щоб заощаджувати, треба розуміти, скільки електроенергії споживає побутова техніка. Є побутові прилади, що не мають режимів енергоощадження або все одно працюють надпотужно та потребують багато електроенергії.

До таких приладів належать:

  • холодильник — у середньому на місяць він споживає 30 кВт*год;
  • пральна машина — 18 кВт*год, якщо користуватися на тиждень по дві години;
  • комп’ютер — близько 45 кВт*год, якщо щодня використовувати по три години;
  • кондиціонер — 72 кВт*год, якщо використовувати щодня по три години.

Залежить споживання електроенергії електроприладами від марки та часу випуску. Наприклад, більш енергозатратні прилади мають клас енергоефективності нижче B та випущені були понад десять років тому.

Близько 28% всього споживання електроенергії в будинку в середньостатистичній родині на чотири людини йде на телевізор, комп’ютер та ігрові приставки. На прання та сушку одягу — близько 14%, а на освітлення — 13%. Якщо ви хочете зекономити гроші та споживати менше електроенергії, тоді варто всією родиною свідомо ставитися до використання електрики.

Міністерство енергетики України наголошує на тому, що використання деяких приладів варто обмежувати. До них належать мультиварки та кавоварки, праска, утюжок для волосся, фен, ноутбук, ігрові консолі, принтер, засоби освітлення. Використовуйте їх не на всю потужність і за можливістю — по черзі.

Щоб холодильник споживав менше, можна у ньому виставити середню потужність, а не максимальну. Інші прилади треба одразу вимикати з розеток після того, як ви припиняєте ними користуватися. Навіть у режимі очікування вони споживають електроенергію. На ніч можна прикручувати бойлер, якщо вимикати його зовсім — не варіант. Не забувайте вимикати світло у кімнаті, коли йдете звідти. А якщо ви ще не замінили лампи розжарювання на світлодіодні, зробіть це зараз.

В ідеалі треба старі електроприлади замінити на нові. Адже заощадження електроенергії у сучасних пристроях налаштовано набагато краще. І у довгостроковій перспективі це навіть обійдеться вам дешевше.

Якщо ви зменшите споживання енергомістких приладів, ви однозначно це побачите у квитанції за електроенергію наступного місяця. Заощаджувати — не складно. А в умовах, коли на всю електричну інфраструктуру йде велике навантаження, — ще й корисно.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як обрати зубну пасту

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога

Як обрати зубну пасту: поради стоматолога ✔️ Вивчайте склад, уникайте барвників, ароматизаторів та антибіотиків, але враховуйте особисті потреби, вік та консультуйтеся з лікарем ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.