• Укр
  • Рус

Продавці та покупці перебувають у режимі очікування: як черкаський виробник меблів продовжує роботу під час війни

94
Додати
до обраних
Поділитися

Продовжуємо серію статей про українські компанії, які понад рік працюють в умовах повномасштабної війни, адаптуються до нових бізнес-викликів і шукають можливості для розвитку.

Компанія «MilliMETER» із Черкас займається індивідуальним виготовленням меблів із натурального дерева. Падіння попиту команда відчула за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення — кількість продажів суттєво зменшилася вже у грудні на тлі повідомлень про «велику війну».

Представник компанії Віктор Самойленко розповів OLX, що зараз основна задача підприємства — дочекатися перемоги, підвищення платоспроможності українців і відновлення попиту на якісні меблі для оселі.

Віктор Самойленко, представник компанії «MilliMETER»
Віктор Самойленко, представник компанії «MilliMETER»

Падіння продажів почалося за кілька місяців до наступу окупантів

Основна товарна категорія нашої компанії — двоярусні ліжка з натурального дерева. Раніше саме ця категорія приносила більшу частину прибутку. Додаткові напрями — комоди, журнальні столики, дитячі ліжка й будь-які інші вироби з дерева.

Ми виготовляємо ліжка індивідуально під кожного замовника, тобто клієнт разом із нашими конструкторами обирає функціонал, конфігурацію, розміри, колір, деталі та декоративні елементи майбутнього виробу. Також можемо спроєктувати та виготовити оригінальні меблі за фото, малюнком, кадром із фільму чи серіалу. Одним словом, втілюємо в життя будь-які ідеї замовника.

вироби з дерева

Всі вироби виготовляються з масиву дерева, тому це недешева продукція. Але, якщо мова йде, наприклад, про двоярусні ліжка, то з нашими меблями дитина отримує не тільки спальне місце, а й повноцінний ігровий центр. Тому це вигідна інвестиція.

Падіння продажів відбулося ще у грудні. Вже тоді люди перестали витрачати кошти на меблі на тлі повідомлень про повномасштабний наступ окупантів. До початку бойових дій ми встигли закрити всі замовлення, які отримали до 24 лютого. А з початком наступу окупантів взагалі взяли паузу на три місяці.

Дитячі двоярусні ліжка-будиночки

Отримуємо поодинокі замовлення з США, це дає бізнесу можливість хоч якось працювати

До роботи повернулися, коли отримали замовлення на підставки для ножів із США. Це була досить велика партія, яка забезпечила підприємству фінансову можливість протриматися в найскладніший період. Заявки з США досі отримуємо, але вони значно менші за обсягом. Тому суттєво на завантаженість підприємства це не впливає.

Плюс протягом усього року поступово зростали ціни на сировину. Це специфіка ніші: постачальники сировини, виробники меблів, дистрибʼютори брендів опинилися в скрутній ситуації. Про розвиток бізнесу мова поки що не йде. Всі зароблені кошти спрямовуємо на підтримання виробництва, оренду приміщень, оплату праці майстрів.

Загалом за рік продажі зменшились утричі

Якщо в довоєнний період компанія виконувала 30 чималих замовлень на місяць, то зараз їх до 10. І це невеликі заявки.

Дитяче двоярусне ліжко зі сходами

Попит у ніші меблів із натурального дерева просів і залежить від інформаційного простору. Поодинокі заявки зʼявляються, коли в інфопросторі все спокійно. Щойно є хоча б натяк на загострення чи тривожні прогнози, покупці завмирають.

Стрес говорить нам: «Бій, біжи, замри». У нашій ніші і покупці, і продавці завмерли на багато місяців. Усі перебувають у режимі очікування.

«MilliMETER» знаходить клієнтів на OLX і через мережу посередників, які продають нашу продукцію. OLX забезпечує 50% замовлень. Це хороший показник. Використовуємо рекламні формати із просуванням оголошень у топ. Доки попит повністю не відновився, інвестувати більше грошей у рекламу немає сенсу.

Зараз помітно збільшується активність замовників, тому ми покладаємо величезні надії на 2023 рік: чекаємо на перемогу, відновлення попиту й 100% завантаженість робочих потужностей.

Попередні історії бізнесу:

«Грудень був першим місяцем, коли ми виконали план: як чернігівська компанія «Bona Grill» відновила виробництво після наступу окупантів»

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Чекліст онлайн-шопінгу

Чекліст онлайн-шопінгу з OLX: увага на оголошення

Як не стати жертвою шахрая на OLX: ⭐ на що звернути увагу в оголошенні під час придбання товару. Читайте статтю на ➤ Блог OLX.ua.