Смачні та корисні страви з апетитною скоринкою та максимальним збереженням корисних речовин — що може бути краще? Електричний гриль розширює можливості приготування їжі. Він точно потішить смачними рішеннями для сніданку, обіду і вечері. Кортить знати, як вибрати електрогриль? Читайте далі нашу просту та зручну інструкцію з вибору.
Що таке електрогриль?
Гриль електричний — це побутовий прилад, завдяки якому їжа нагрівається до температури до 270—400°C та швидко готується. Конструкція має хвилясту основу, нагрівальний елемент та решітку. Якщо розглядати саме домашній електрогриль, він відрізняється компактними розмірами та може використовуватися для приготування м’яса, риби, овочів та навіть солодких страв (наприклад, млинців).
Типи електрогрилів для дому
Під час роботи побутової техніки виділяється чимало диму та кіптяви, тому варто подбати про наявність окремої витяжки. Інакше електричне барбекю не рекомендується встановлювати вдома. Виокремлюють дві великі групи електроприладів: контактні та безконтактні.
Контактні
Особливість моделей полягає в тому, що продукти торкаються поверхні. Такі грилі можуть бути односторонніми відкритими, двосторонніми з кришками або комбінованими.
Безконтактні
У такому варіанті їжа та поверхня не торкаються, тобто нагрівальні елементи фактично обертаються навколо продуктів. За принципом дії прилад майже такий самий, як електрична шашличниця.
Які переваги та недоліки мають контактні та безконтактні грилі й у чому між ними різниця? У першому випадку продукти міцно притискаються та готуються з хрусткою скоринкою. У безконтактних моделях, завдяки тепловій обробці, ви отримуєте м’які дієтичні страви. Однак більш розповсюдженими є саме контактні грилі.
На що варто звернути увагу під час вибору гриля
Є чимало параметрів вибору, як-от дизайн або наявність додаткового функціонала, але зараз поговоримо про найголовніші.
Покриття робочої поверхні
Коли вирішуєте, який гриль краще купити, завжди звертайте увагу на внутрішнє покриття, адже воно буде піддаватися впливу дуже високих температур. Поверхня має бути безпечною та надійною. Серед найпопулярніших варіантів — сплав алюмінію, нержавіюча сталь або чавун. Також обов’язковим є антипригарний шар.
Форма та розмір робочої поверхні
Габарити потрібно вибирати залежно від того, наскільки велика у вас родина. Ідеальне рішення — коли всі порції можна приготувати за один раз. Однак також з’ясуйте, чи достатньо на кухні місця для розміщення приладу.
За формою електрогрилі зазвичай бувають прямокутними чи квадратними, хоча є і круглі та овальні варіанти
Кут нахилу пластин
Трансформація завдяки зміні кутів нахилу дає змогу збільшувати робочу поверхню. У різних моделях вона може змінюватися в діапазонах від 30 до 180 градусів. Переміщення пластин стане в пригоді, коли потрібно смажити якусь об’ємну справу, наприклад, сендвіч.
Корпус
Є два варіанти зовнішньої поверхні: з металу та з пластику. За параметром міцності, звичайно, виграють металеві прилади, хоча пластикові є більш бюджетними.
Знімні пластини
Наявність різних пластин розширює функціонал. Якщо думаєте, який купити електрогриль, щоби не лише смажити м’ясо, а й готувати запашні солодкі вафлі, шукайте моделі, в які можна встановити знімні елементи.
Потужність гриля
Чим вища потужність, тим до вищої температури розігрівається гриль. Для домашнього використання цілком достатньо 2000 Вт — тоді поверхня буде нагріватися до 240°C.
Датник просмажування
Зручно, коли можна побачити рівень готовності страви. Цей індикатор допоможе зробити ідеальні стейки чи овочі на грилі.
Отже, як вибрати гриль, від якого буде в захваті вся родина? Передусім звертайте увагу на:
- потужність;
- матеріал;
- розміри;
- знімні елементи;
- тип.
Також не забувайте, що надійний бренд — запорука того, що прилад буде слугувати впродовж довгих років.