• Укр
  • Рус

Що потрібно тримати в багажнику автомобіля: головні поради

448
Додати
до обраних
Поділитися

Під час поїздки на автомобілі можуть трапитися різні непередбачувані обставини. Щоб уникнути неприємностей, водіям потрібно завжди мати в багажнику предмети першої необхідності. У цій статті розповідаємо, із чого саме складається набір для автівки.

Що обов’язково має бути в автомобілі

Деякі речі потрібно тримати в автомобілі не лише задля власної безпеки, але і для того, щоб не порушувати закон. Згідно з пунктом 31.4 Правил дорожнього руху обов’язкова комплектація автомобіля виглядає так:

  • Аптечка — вона має містити джгут, бинт еластичний, нестерильний та марлевий, серветки стерильні, зі хлоргексидином та кровоспинні з фурагіном, пакет перев’язувальний стерильний, косинку медичну перев’язувальну, гелеву пов’язку для опіків, а також, бажано, ножиці парамедичні (з одним тупим кінцем), пінцет, медичні рукавички, булавки, термопокривало, клапан для проведення штучної вентиляції легенів, шини еластичні, знеболювальні, протизапальні та серцеві препарати, антибіотики, дезінфектор.
  • Вогнегасник — бажано порошковий або вуглекислий, з обсягом не менше ніж 2 літри. Встановлювати вогнегасник рекомендується не в багажнику, а в передніх дверцятах або під кріслом водія.
  • Знак аварійної зупинки — миготливий червоний ліхтар трикутної форми. У разі несправності авто або ДТП його потрібно поставити на проїжджу частину.

У разі відсутності одного з перелічених предметів, згідно зі ст. 125 КУпАП, водій може дістати попередження. І хоча штрафів за це порушення не передбачено, аварійний знак, аптечка і вогнегасник у машину варто покласти.

Які речі також можуть знадобитися водієві

Щоб уникнути неприємностей у разі несправності автомобіля чи потрапляння в ДТП, варто тримати в багажнику не лише те, що передбачено законом (аптечка, вогнегасник та знак аварійної зупинки). Список того, що варто взяти в дорогу, кожен водій підбирає індивідуально, залежно від своїх потреб та дорожніх умов. Розглянемо більш детально найпопулярніший набір водія.

Запасне колесо

Запасне колесо входить до стандартного набору більшості автомобілів. Проте, якщо воно відсутнє, варто самостійно його придбати. Від проколу шини ніхто не застрахований, особливо під час їзди бездоріжжям. За допомогою запасного колеса можна безпечно доїхати до СТО, без необхідності виклику евакуатора. Також важливо стежити за тим, щоб взимку на запасному колесі була зимова гума. Якщо ж місця в багажнику недостатньо, можна взяти із собою спеціальний набір для ремонту шин.

Домкрат

Набір у машину має містити домкрат автомобільний для того, щоб замінити колесо. Для легкового автомобіля вагою до 2 тонн підійде стандартний ромбічний домкрат. Він не займає багато місця в багажнику та досить простий у використанні. Якщо вам часто доводиться їздити бездоріжжям, краще звернути увагу на рейкову модель. Вона більш ефективно працює на нерівних поверхнях. Для автомобілів із вагою понад 2 тонни, наприклад, седану, кросовера чи хетчбека, краще придбати гідравлічний, пневматичний або пневмогідравлічний домкрат. Вони можуть працювати майже за будь-яких умов та не потребують докладання фізичних зусиль.

Набір інструментів

До набору інструментів в автомобіль потрібно ставитися не менш відповідально, ніж до аптечки. До нього мають входити:

  • гайкові ключі — можуть знадобитися для того, щоб зняти пошкоджене колесо машини на дорозі, замінити пас ГРМ та для інших ремонтних робіт;
  • балонний ключ — знадобиться для роботи з домкратом;
  • свічковий ключ — використовується для зняття свічок, окрім нього важливо мати набір запасних свічок;
  • хрестову і плоску викрутки — ці універсальні інструменти підходять для відкручування і закручування гвинтів різних запчастин авто, наприклад, двірників, пластикових панелей, кришки акумулятора тощо;
  • плоскогубці — бажано, щоб вони були середнього розміру, вони можуть знадобитися для роз’єднання електричних контактів, розкручування гайок та інших робіт.

Щоб не загубити щось з інструментів, варто виділити для них спеціальний ящик, який можна поставити в багажник авто. Також у продажу можна знайти готовий набір для ремонту салону авто з усіма необхідними інструментами.

Автомобільна помпа

Від рівня тиску повітря в шині залежить комфорт та безпека під час керування автомобілем. З часом тиск зменшується, тому бувають випадки, коли його потрібно накачати, перебуваючи в дорозі. Тримаючи в багажнику автомобільну помпу, це можна зробити досить легко. Сьогодні в продажу можна знайти різноманітні помпи, зокрема й із вбудованим манометром, що дає змогу виміряти тиск у шині.

Пускові дроти

Важко постійно відстежувати рівень заряду акумулятора автомобіля. Тримаючи в авто провід із затискачами для «прикурювання», можна бути впевненим, що в разі несправності двигуна його вдасться завести від іншої машини. Крім цього пускові дроти можуть стати в пригоді й іншому водію.

Трос для буксирування автомобіля

Якщо ж завести двигун не вдасться, автомобіль на дорозі можна відтягнути за допомогою троса для буксирування. Він може бути сталевим або із синтетичного матеріалу. Трос має витримувати навантаження не менше 6–8 тонн, а згідно з пунктом 23 Правил дорожнього руху бути завдовжки не більше 4 метрів (для жорсткого кріплення), та в межах 4–6 метрів (для гнучкого кріплення).

Якщо гнучке кріплення не містить світловідбивних матеріалів, тоді згідно з пунктом 30.5 Правил дорожнього руху через кожен метр на ньому мають бути сигнальні щитки або прапорці.

Що потрібно мати в автомобілі під час далекої подорожі

Під час тривалої подорожі стандартного набору речей в автомобілі може бути недостатньо. Спеціальні аксесуари для авто знадобляться для того, щоб уникнути проблем у разі аварії, зміни погодних умов та інших непередбачуваних обставин. Серед них:

  • каністра з бензином — якщо пальне раптово закінчиться, запасний бензин допоможе доїхати до найближчої заправки;
  • пляшка з дистильованою водою — може знадобитись, щоб втамувати спрагу та вмитися;
  • протисонцеві окуляри — допоможуть уникнути засліплення сонцем;
  • GPS-навігатор або мапа — знадобляться для точного прокладання маршруту;
  • зарядний пристрій — дасть змогу зарядити мобільний телефон від акумулятора авто;
  • світловідбивальний жилет — допоможе відрізнити вас у темряві, що дасть можливість уникнути аварії; також варто врахувати, що в деяких країнах жилет входить до переліку обов’язкових речей в автомобілі;
  • ліхтар — не завадить у разі несправності автомобіля за містом у нічний час;
  • відро — може знадобитися для того, щоби помити авто після поїздки бездоріжжям;
  • кабельні стяжки — універсальний інструмент, що підійде для того, щоб тимчасово скріпити зламані пластикові деталі та навіть утримати номерний знак, якщо він злетів;
  • ізострічка — також підійде для ремонту дрібних частин автомобіля, наприклад, дзеркала заднього виду.

Завдяки відповідальній підготовці тривала поїздка пройде комфортно та безпечно.

Що потрібно мати в машині в зимовий період

Взимку водіям доводиться мати справу з особливими навантаженням через сніг, ожеледицю та холод. Тому до основного набору речей в автомобіль варто додати:

  • Розморожувач замків — спеціальний засіб, що містить присадки (силікон або тефлон), здатні усунути лід з автомобільного замка. Тримати розморожувач бажано не в багажнику, а з собою.
  • Пуско-зарядний пристрій — дає змогу зарядити акумулятор та запустити двигун автомобіля. Пристрій не займає багато місця та здатен зарядити не лише АКБ, але й мобільний телефон чи ноутбук.
  • Спрей «швидкий старт» — невеликий балончик містить суміш ефіру, пропану й бутану, щоб запустити двигун за низьких температур.
  • Ланцюги протиковзання — спеціальні ланцюги на колеса допоможуть подолати засніжену дорогу та ожеледь.
  • Щітка-шкребок — за допомогою шкребка можна очистити лобове скло та вікна від льоду, снігу та бруду. Для зручного використання краще підібрати щітку з утепленою ручкою та пластиковою або гумовою щетиною. Найкращого ефекту можна досягти, якщо на скло додатково нанести засіб «антилід» або спеціальний спиртовий розчин «незамерзайку».
  • Саперна лопата — стане в пригоді для того, щоб розчистити сніг та лід.
  • Щебінь або пісок — полегшать їзду обмерзлою дорогою. Також можна використати котячий наповнювач.
  • Сіль — знадобиться для того, щоб розтопити лід.
  • Термос із гарячим чаєм або компотом — допоможе зігрітись у дорозі.

Якщо ж ви збираєтесь у довготривалу подорож взимку, крім переліченого рекомендується захопити із собою теплий одяг, взуття та ковдри. Щоб уникнути неприємностей у разі несправності за містом, варто також узяти сокиру — для того, щоб нарубати дрова, папір та паперовий скотч, щоб закрити щілини в салоні авто, а також додаткові засоби обігріву (наприклад, перцеві пластирі, грілку, жилет із підігрівом, або каталітичний обігрівач).

На жаль, ніхто не застрахований від непередбачуваних обставин під час поїздки на автомобілі, а особливо довготривалої. Проте, якщо дотримуватися вимог ПДР та певних рекомендацій із приводу того, що взяти із собою в дорогу, можна застерегти себе від зайвих неприємностей.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як зберігати шини

Як зберігати шини: лайфгаки від OLX

Як правильно зберігати автошини для збереження безпеки та ефективності ✔️ Лайфгаки від OLX допоможуть вам максимально продовжити їх термін служби ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.