• Укр
  • Рус

Лазня та сауна: як відкрити бізнес

684
Додати
до обраних
Поділитися

Традиція паритись у лазні налічує понад шість тисячоліть і сьогодні залишається такою ж поширеною та популярною. Ця процедура оздоровче впливає на організм людини, допомагає подолати втому та підвищити працездатність. Такий різновид послуг завжди матиме попит, що може спонукати підприємця до організації власної справи. Що таке сауна та лазня, які особливості відкриття банного бізнесу та скільки коштує готова баня — йдеться в цьому матеріалі.

Які є різновиди саун та лазень

У різних типів лазень та саун створюються відповідні умови, що по-своєму впливають на організм людини. Співвідношення температури та рівня вологи є ключовими складниками такого впливу.

Парова сауна (римська баня)

Температура в паровій сауні відносно низька і становить близько 45—60°C, тоді як повітря має дуже високу вологість — до 100%. За таких умов можна перебувати в паровій сауні до 15 хвилин. Зважаючи на високу вологість повітря, парну виготовляють із керамічної плитки, пластику або загартованого скла. Лавки також облицьовано керамічною плиткою.

Парова баня (лазня)

Традиційно парова лазня — це дерев’яна будівля, тому найчастіше її встановлюють на базах відпочинку або в агротуристичних господарствах. Температура в лазні коливається від 80 до 120ºC, а вологість повітря не перевищує 60%. Така висока температура досягається завдяки справжній печі, у якій каміння нагрівається через спалювання дров. Каміння заливається водою або трав’яним настоєм, щоб утворилася пара. У лазні не можна перебувати понад 15 хвилин. Під час відвідування парової лазні рекомендується робити невеликі перерви, щоб охолодити тіло в холодній воді. У паровій бані традиційно використовують віник, яким плескають тіло, що нагріте парою. Така процедура одразу дозволяє зрозуміти, що таке лазня в традиційному розумінні.

Турецька лазня (хамам)

Хамам — турецька парова лазня — є прямим спадкоємцем римської бані. Цей оригінальний симбіоз із домішкою східної традиції дійшов до наших часів у незмінному вигляді. У турецькій лазні використовується порівняно низька температура — 35—40°C та висока вологість повітря — 100%, що забезпечує активний детокс організму. Поступовий розігрів тіла знижує напругу м’язів і сприяє виведенню молочної кислоти з організму. Це допомагає зняти стрес і втому, прискорити обмін речовин і зміцнити серцево-судинну систему.

Суха сауна (фінська/шведська)

Характеризується найвищою температурою (від 85°C до 120°C) і водночас дуже низькою вологістю повітря — усього 10%. Така висока температура досягається завдяки печі з гарячими каменями, які водою не заливаються. Основним лікувальним пристроєм у сауні є піч, що обладнана електронагрівачами, які нагрівають каміння всередині. За такої високої температури можна перебувати не більше 12 хвилин.

Які послуги надаються в лазнях та саунах

У лазнях та саунах надаються різноманітні послуги, що спрямовані на покращення здоров’я та загального самопочуття відвідувачів. Основні послуги передбачають:

  • оренда парних кімнат та номерів;
  • масаж, який допомагає розслабити м’язи та покращити кровообіг;
  • басейн, у якому можна плавати та розслабитися;
  • фітнес — у деяких лазнях та саунах є зал із тренажерами;
  • кафетерій — де зазвичай є можливість перекусити;
  • спа-процедури;
  • послуги косметолога.

Попри те, що лазня та сауна як бізнес — це досить традиційна та консервативна сфера, їхні послуги можуть вирізнятися за якістю та високим рівнем обслуговування. На це підприємцю варто спрямувати основні зусилля, що дасть йому змогу бути конкурентоспроможним.

Які є вимоги до устаткування приміщень

До облаштування лазень та саун висуваються певні вимоги, що пов’язані з безпекою як відвідувачів, так і оточення. Насамперед це стосується розміщення закладу. За чинним законодавством це має бути окрема будівля або приміщення в будинку нежитлового призначення. Вона не може розміщуватись у підвальному приміщенні та має оздоблюватись окремим входом.

Оскільки робота лазні та сауни пов’язані з підвищеними температурами, облаштування має відповідати правилам пожежної безпеки. Якщо передбачається піч на дровах, тоді її необхідно встановлювати на вогнестійкому піддоні, який унеможливлює виникнення пожежонебезпечних ситуацій. Під час установки електричної печі необхідно використовувати надійні електрокабелі та дотримуватись інструкції з експлуатації. Також до приміщення мають бути підведені комунікації водопостачання, водовідведення, опалення та вентиляції.

Приміщення лазні складається з кількох окремих кімнат:

  • душової;
  • парильні;
  • роздягальні;
  • туалету;
  • кімнати для відпочинку;
  • підсобного приміщення.

Для розширення послуг, лазня та сауна можуть мати додаткові кімнати для проведення косметологічних процедур, функціонування кафе. Також великим плюсом стане наявність басейну, який може сприяти збільшенню відвідувачів.

Устаткування парильні

Основним обладнанням парильні є піч. Вона має відповідати потребам з потужності, швидкості нагріву та вимогам пожежної безпеки. Найбільш визнаною серед шанувальників лазні є піч на дровах. Це досить витратна система, однак вона може бути конкурентною перевагою в цій сфері. Також варто розглянути варіант з установки інфрачервоної печі, що зараз є дуже модним, проте коштує досить дорого. Оптимальним варіантом буде електропіч, що коштує відносно небагато та має відповідний рівень пожежної безпеки.

Влаштовуючи парильну, варто вибирати спеціальні, призначені для таких приміщень матеріали. Обшивка не має бути з легкозаймистих порід дерев, наприклад, хвойних. Для цього краще вибрати вільху або липу. Наповнювач для печі-кам’янки краще вибрати з кварциту або інших мінералів, стійких до розтріскування.

Для освітлення парильні необхідно встановити спеціальні лампи. Світильники мають бути обладнано стійкими до високих температур плафонами.

Устаткування сауни

Для приміщення сауни необхідними будуть сантехніка, душові кабіни, меблі в кімнату для відпочинку. Під час обладнання басейну необхідно подбати про помпи та фільтри для води.

Кімната відпочинку має бути облаштована зручними стільцями, лавками, столами. У ній варто розмістити телевізор, музичний центр, кавоварку, посуд для заварювання чаю.

Також необхідно подбати про витратні матеріали. Рівень обслуговування в сауні значно зростає, якщо відвідувачі можуть скористатися наданими рушниками, простирадлами, банними халатами. Усе необхідне для сауни можна знайти в розділі «OLX для бізнесу», де представлено обладнання та супутні товари.

Як підготувати бізнес-план для відкриття сауни та лазні

Під час організації бізнесу важливо враховувати всі деталі та складники. Для цього необхідно скласти бізнес-план. Планування сауни потрібне для вироблення стратегії розвитку, передбачення ринкових ризиків, кращого розуміння бізнесу, а також залучення інвестицій. Бізнес-план сауна та лазня передбачає такі етапи:

  • аналіз ринку — дає можливість визначити конкурентів, їхні переваги та недоліки, попит на послуги;
  • визначення цільової аудиторії — допомагає сформувати набір послуг, що відповідатиме її потребам та очікуванням;
  • опис послуг — містить визначення типу закладу, додаткового сервісу;
  • вибір локації — визначення місця, що відповідає вимогам доступності, зручності для клієнтів, з урахуванням конкурентної ситуації на ринку;
  • оцінювання вартості — проведення дослідження витрат на оренду приміщення, ремонт, закупівлю обладнання, зарплатню працівників, податки та інші витрати;
  • визначення цін на послуги з огляду на конкурентну ситуацію на ринку, вартість витрат та очікування цільової аудиторії;
  • прогнозування прибутків від роботи закладу з огляду на вартість послуг та очікувану кількість клієнтів;
  • розробка маркетингової стратегії для просування на ринку та залучення нових клієнтів;
  • визначення організаційно-правових аспектів — форма власності, ліцензії, договори, дозволи відповідних служб;
  • розробка плану запуску та графік роботи закладу;
  • вибір команди працівників — є важливим складником успіху бізнесу, необхідно вибрати професійних працівників, які можуть забезпечити високу якість обслуговування клієнтів;
  • розгляд можливих ризиків та методів їхнього нівелювання;
  • визначення стратегії розвитку — може передбачати знижки на послуги, програми лояльності, рекламні акції тощо.

Після запуску бізнесу важливо здійснювати постійний моніторинг та аналіз діяльності закладу. Це допоможе коригувати стратегію та плани на майбутнє.

Як відкрити сауну з нуля

Незалежно від типу сауни, організація банного бізнесу має загальні особливості. З огляду на це можна виділити основні етапи відкриття сауни з нуля.

Приміщення

Має дуже важливе значення. Найбільший прибуток можна здобути, відкривши сауну:

  • поруч із готельними та спортивними комплексами;
  • у приміських районах, які часто відвідують відпочивальники;
  • у спальному районі.

Під час будівництва окремого приміщення необхідно використовувати вогнетривкі матеріали, наприклад, бетон або цеглу. Основним матеріалом для опорядження стін сауни є дерево, оскільки воно має відмінні теплоізоляційні властивості. Дерев’яні стіни кабіни необхідно забезпечити теплоізоляцією товщиною близько 10 см із мінеральної вати. Оптимальний розмір приміщення невеликої сауни — 100 кв.м.

Документація

Для відкриття сауни необхідно оформити певну документацію та дозволи від органів державної влади. Основні кроки для отримання дозволу:

  • реєстрація ІП або ТОВ (якщо передбачається торгівля алкоголем, тоді необхідно оформити ліцензію);
  • отримання дозволу на встановлення споруди від місцевих органів влади, зокрема від архітектурно-будівельного управління;
  • оформлення документів на земельну ділянку або оренду земельної ділянки під будівництво сауни;
  • отримання дозволу на підключення до інженерних мереж;
  • отримання дозволу від місцевої санітарно-епідеміологічної служби;
  • реєстрація співробітників сауни.

Після оформлення всіх необхідних дозволів та документів можна відкрити сауну, відповідно до вимог законодавства.

Персонал

Оскільки режим роботи сауни зазвичай цілодобовий, необхідно залучити 2 штатних працівники на кожну посаду:

  • адміністратор — приймає замовлення, контролює роботу зміни, зустрічає відвідувачів, допомагає у виборі додаткових послуг;
  • лазник — слідкує за роботою обладнання, регулює температуру та рівень вологи в парильні;
  • прибиральник — забезпечує чистоту після кожного відвідування;
  • охоронець — контролює поведінку відвідувачів.

Якщо в сауні надаватимуть послуги з масажу, косметології, тоді необхідно найняти висококваліфікованих спеціалістів.

Які витрати та доходи бізнесу

Показники витрат та доходів залежать від розміру сауни чи лазні, обладнання, кількості послуг тощо. Сума для відкриття сауни починається від 15–20 тис. доларів.

Якщо будувати приміщення самостійно, тоді до витрат необхідно додати вартість будівництва. Також потрібно врахувати вартість реклами, що залежить від використовуваного ресурсу.

Рентабельність бізнесу становить у середньому 40–50 %. За належної організації банний бізнес може окупитись уже через рік.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Чекліст онлайн-шопінгу

Чекліст онлайн-шопінгу з OLX: увага на оголошення

Як не стати жертвою шахрая на OLX: ⭐ на що звернути увагу в оголошенні під час придбання товару. Читайте статтю на ➤ Блог OLX.ua.