• Укр
  • Рус

Чекліст онлайн-шопінгу з OLX: увага на оголошення

279
Додати
до обраних
Поділитися

Часто купуєш онлайн і знаєш все про безпечний шопінг в інтернеті? Перевірмо! Дивись у наш чекліст досвідченого покупця.
Шукаю товар на OLX – на що звернути увагу в оголошенні?

  1. Ціна. Не сильно нижча за ринкову вартість бажаного товару. Перед тим, як обирати щось — глянь середню ціну на подібні пропозиції. Дуже спокусливі варіанти можуть бути сигналом шахрайства.
  2. Фото. Мають відповідати опису і бути реальними, а не з фотобанку. Можна перевірити пошук за зображенням, наприклад у Google (якщо ти з комп’ютера/ноутбуку), — він НЕ має видавати купу ідентичних фотографій. Для цього натисни на потрібне фото правою кнопкою миші та обери Шукати зображення (Google). Результати з’являться в новій вкладці. Найчастіше шахраї не докладають великих зусиль до фотографій і беруть їх з будь-якого сайту оголошень, зазвичай закордонного, щоб не перетинатися з реальним власником товару.Знімок екрану
  3. Відправка товару з OLX Доставка. Якщо товар продається через OLX Доставка, це говорить про надійність продавця. Адже не потрібно робити передоплати та ділитися своїми платіжними даними зі сторонніми, вони надійно захищені. Крім того, продавець отримає гроші за товар лише у випадку, якщо покупець оглянув та забрав посилку у відділенні Нова пошта, Укрпошта чи Meest Пошта.Зберігайте обачність — прості правила безпечної купівлі в інтернеті
  4. Як довго оголошення на сайті. Якщо ти бачиш, що воно висить вже днів 4 або більше, то це навряд чи обман. Як і у випадку сайтів-підробок, які живуть не довго, шахрай розміщує оголошення-одноденку. Якщо він «зловив» жертву та вивів гроші, оголошення видаляється.
  5. Вік акаунта. Зверни увагу як давно користувач зареєстрований на сайті (це можна побачити, під аватаром). Зазвичай шахрайські акаунти зареєстровані не більше місяць-два тому.

Знімок аккаунту

А ще варто пам’ятати, що такі профілі довго не живуть: на OLX моделі штучного інтелекту (ШІ) щоденно моніторять 15 тисяч підозрілих акаунтів на предмет фішингу. Якщо ШІ з високою ймовірністю визначає чиїсь дії як підозрілі або клієнти надсилають скарги, акаунти автоматично блокуються.

З’явилися підозри? Повідом нам про порушення через спеціальну кнопку «ПОСКАРЖИТИСЯ» на сторінці оголошення.

Кнопка поскаржитись

Перевірив обране оголошення за пунктами вище і все ок? Тоді сміливо переходь до обговорення угоди з автором оголошення.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Нові тренди e-commerce

Нові тренди e-commerce: як залучити покупців до свого інтернет-магазину

Як залучити покупців до свого інтернет-магазину ✔️ Тренди е-commerce: мобільна комерція, відеомаркетинг, штучний інтелект, використання соцмереж, контент-маркетинг ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.