• Укр
  • Рус

Як знайти роботу без досвіду

1154
Додати
до обраних
Поділитися

Пошук першої роботи — це складне завдання для кожної людини, адже необхідно розірвати замкнуте коло: «якщо не було роботи, то немає досвіду, а якщо немає досвіду, то не працевлаштуватися». Ця публікація буде корисною для кандидата, який розмірковує над тим, як швидко знайти роботу, але не має спеціальної освіти, тільки закінчив ВНЗ або ніколи не працював із якихось причин.

Чи можна влаштуватися на роботу без досвіду

Сьогодні працевлаштуватися може кожний, хто має бажання трудитися. Звичайно, знайти гарний варіант із високою заробітною платнею без досвіду роботи складно, адже роботодавець не буде платити новачку стільки, скільки кваліфікованому робітнику.

Але запит на випускників вишів та людей без досвіду є. Щоб ознайомитися з вакансіями, котрі пропонує ринок праці, варто скористатися розділом OLX Робота. Під час пошуку необхідно використати спеціальний фільтр «без досвіду роботи» — це дасть змогу переглядати лише релевантні оголошення, тож робота знайдеться швидше.

Які є вакансії без досвіду роботи

Студентів або молодих спеціалістів дуже цікавить, ким можна працювати без досвіду, куди можуть узяти без записів у трудовій книжці. Можна влаштуватися на низькооплачувану посаду — це можливість здобути бажаний досвід, а також запис у трудовій. Не потрібно хвилюватися, що таких записів може бути багато, адже пріоритети на початку трудового шляху часто змінюються.

Оператор кол-центру

Під час пошуку операторів кол-центру роботодавці здебільшого не вказують у вимогах досвід роботи, їх більше цікавлять такі риси кандидата, як:

  • комунікабельність;
  • вміння працювати в команді;
  • пунктуальність;
  • дикція;
  • відповідальність.

Кандидатам, що мають усі ці риси, деякі компанії обіцяють безплатне навчання. Також оператор кол-центру може опанувати роботу віддалено, без досвіду.

Продавець-консультант

Така посада як «продавець-консультант» завжди була актуальною в шукачів роботи без досвіду. Цю посаду пропонують салони мобільного зв’язку, книжкові магазини, бутіки, косметичні компанії тощо. Роботодавці надають перевагу кандидатам із грамотною мовою, пристойною зовнішністю та вмінням швидко навчатися.

Кур’єр

Кур’єри дуже популярні в різних сферах, адже вони можуть доставляти товари з інтернет-магазинів, розвозити документи, доставляти готові страви з ресторанів. Від кандидатів роботодавці вимагають такі риси й навички, як чесність, порядність, охайність, знання міста. Шукають також мотокур’єрів або кур’єрів-водіїв.

Прибиральник

Кваліфікаційні вимоги до прибиральника передбачають наявність базової загальної середньої освіти без вимог до стажу роботи. Працівник має знати правила санітарії і гігієни з утримання приміщень, правила прибирання, правила експлуатації санітарно-технічного устаткування та безпечного користування мийними й дезінфікувальними засобами.

Офіціант

Можливість навчання та гнучкий графік роботи — ось ті переваги, що дістає офіціант. Під час працевлаштування необхідно дізнатися в роботодавця, який оклад він готовий платити, а які бонуси чи відсотки треба буде ще заробити. Офіціант має бути фізично витривалим, ввічливим і люб’язним, мати чітку дикцію та приємні риси обличчя.

Бармен-касир

Працювати барменом можна в кафе, сервіс-барах, гриль-барах, клубах, ресторанах. Обов’язки полягають у забезпеченні клієнтів алкогольними та безалкогольними напоями, зберіганні необхідного посуду, підготовці бару до приймання відвідувачів. Бармен-касир також стежить за станом освітлення і техніки.

Кандидатам без досвіду роботи можна знайти й інші вакансії, наприклад, за наявності певних знань можлива робота в IT без досвіду, тож не варто концентруватися лише на перерахованих вище прикладах.

Що потрібно, щоб влаштуватися на роботу

Під час пошуку варіантів працевлаштування можна знайти роботу без освіти, але зараз попит на робочу силу дуже низький, простіше знайти роботу саме висококваліфікованим спеціалістам.

Треба розуміти, що навіть наявність диплома про вищу освіту зараз не є гарантією того, що людина буде працювати за фахом упродовж десятків років. Необхідно знати хоча б два робітничих напрями, щоб отримувати додатковий заробіток у ті моменти, коли складно працевлаштуватися за основною спеціалізацією. У такій ситуації плюсом до наявності диплома буде додаткове проходження курсів, як платних, так і безплатних.

Як знайти роботу без досвіду

Тож як влаштуватися на роботу, якщо немає досвіду? У цьому випадку варто дотримуватися певного алгоритму.

Виберіть вакансію

Спочатку треба вибрати бажані спеціальності та дізнатися, які є вакансії на ринку праці. Дуже зручно це зробити за допомогою OLX Робота — якщо скористатися відповідними фільтрами, можна швидко знайти віддалену роботу або роботу в певному закладі. Створіть список компаній, що вас зацікавили.

Створіть резюме

Резюме допоможе роботодавцю більше дізнатися про кандидата, тож у ньому варто вказати свої вміння важливі навички, знання та досягнення. Обов’язково треба додати відомості щодо:

  • стажування;
  • студентських проєктів;
  • участі у волонтерських проєктах;
  • громадської роботи;
  • наявності нагород, сертифікатів;
  • підробітків.

Резюме має бути максимально чесним.

Додайте рекомендаційний лист

Важливим для людини без досвіду роботи буде й рекомендаційний лист, він допоможе роботодавцю дізнатися щодо особистих якостей та soft-скілів кандидата. Щоб отримати рекомендаційний лист можна звернутися до наукового керівника, декана або завідувачів кафедр університету.

Надішліть резюме

До кожної компанії зі створеного раніше списку надішліть резюме й чекайте на відповідь. Через кілька днів можна зателефонувати й дізнатися подальшу долю вашого звернення. Навіть у разі відмови залишайтеся ввічливими.

Підготуйтеся до співбесіди

Якщо вас запросили на співбесіду, заздалегідь підготуйтеся до зустрічі з рекрутером. Обов’язково ознайомтесь із публікацією OLX Блогу, що підкаже, як успішно пройти співбесіду. Головне пам’ятати, що головним показником вашої зацікавленості буде знання діяльності компанії.

Де ще можна знайти першу роботу

У пошуках першої роботи треба використовувати всі можливі ресурси: від особистих знайомств до ярмарку вакансій та дієвих державних послуг. Ми вже розповідали, як знайти роботу для студента, тож можна скористатися порадами цієї публікації.

Під час пошуку роботи будьте активними й наполегливими, не втрачайте віру у свої сили й тоді статус «без досвіду» може навіть надати вам перевагу.

Як вам стаття?

Додати
до обраних
Поділитися
Як не вигоріти під час пошуку роботи

Як не вигоріти під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX

Як уникнути вигорання під час пошуку роботи: лайфхаки від OLX ✔️ Як залишитися мотивованими та стресостійкими ✅ Читати подробиці ➤ Блог OLX.ua.